Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hufvudstadsbladet: Suomalaiset mukana harjoituksessa, jossa simuloitiin Venäjän hyökkäystä Baltiaan

Suomi, Ruotsi ja Norja auttoivat baltteja harjoituksessa.

Kotimaa
 
Ints Kalnins / Reuters
Viime vuoden elokuussa useiden maiden joukot osallistuivat Naton sotaharjoitukseen Virossa.
Viime vuoden elokuussa useiden maiden joukot osallistuivat Naton sotaharjoitukseen Virossa. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Suomalaiset olivat mukana Yhdysvalloissa Washingtonissa järjestetyssä kirjoituspöytäharjoituksessa, jossa simuloitiin Venäjän hyökkäystä Baltiaan, kertoo Hufvudstadsbladet-lehti. Harjoitus pidettiin kaksi kuukautta sitten. Harjoitustilanteessa Suomi, Ruotsi ja Norja esimerkiksi auttoivat Venäjän uhkaamia Baltian maita.

Harjoituksen järjesti demokraattiseen puolueeseen kytköksissä oleva ajatushautomo Center for a New American Security, jonka toimitusjohtaja Michèle Flournoy kuuluu niihin, joista veikkaillaan Yhdysvaltojen seuraavaa puolustusministeriä, jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi.

Harjoituksessa testattiin Hufvudstadsbladetin mukaan erilaisia kuvitteellisia mutta mahdollisia tapahtumakulkuja. Mukana oli puolensataa virkamiestä Euroopasta ja Yhdysvalloista. Suomesta harjoitukseen osallistuivat erityisasiantuntija Pete Piirainen Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä, yksikönpäällikkö Mikko Kinnunen ulkoministeriöstä ja yksikönjohtaja Helena Partanen puolustusministeriöstä.

Osallistujat jaettiin viiteen joukkueeseen: Yhdysvaltain hallitukseen, Natoon, Pohjoismaihin ja kuvitteellisiin Baltiaan ja Groslandiin. Baltian ja Groslandin suhteet kuvasivat Baltian maiden ja Venäjän välistä dynamiikkaa.

Harjoituksen alkutilanteessa Baltiassa tapahtuu vähäinen konflikti. Siten Baltia altistuu harjoituksessa Groslandista tulevalle kiihotukselle ja strategiselle viestintäkampanjalle, jonka tarkoituksena on saada selville, miten länsimaat reagoivat provokaatioihin.

Seuraavaksi testattiin Pohjoismaiden kahdenkeskisiä suhteita Baltiaan. Grosland uhkaa sulkea energiatoimitukset Baltiaan ja harjoittaa kyberprovokaatioita, Hufvudstadsbladet kertoo.

Sitten tilanne pahenee. Groslandin hävittäjä törmää eurooppalaiseen matkustajakoneeseen. Seuraavaksi Groslandin joukot tunkeutuvat Baltian maaperälle sotaharjoituksen yhteydessä. Balttijoukot ryhtyvät vastatoimiin.

Kirjoituspöytäharjoituksessa pyrittiin esimerkiksi havaitsemaan puutteita, arvioimaan riskejä ja saamaan uusia ideoita. Harjoituksesta tehdyssä tuoreessa raportissa todetaan esimerkiksi, että Natolta sekä Suomelta ja Ruotsilta puuttuu strategia, miten vastata Venäjän tai jonkin muun hyökkääjän toimiin. Lisäksi ongelmaksi todettiin sotajoukkojen puute Keski- ja Itä-Euroopassa. Kriisin kärjistymisen ensimmäisinä kriittisinä tunteina olisi vaikea lennättää Eurooppaan joukkoja Yhdysvalloista. Kaikki harjoitukseen osallistuneet toivoivat lisää taisteluvalmiita joukkoja Eurooppaan.

Raportin mukaan harjoituksessa Norja, Ruotsi ja Suomi tukivat yksituumaisesti balttinaapureitaan. Kaikki kolme maata pyrkivät ilma- ja merivoimin estämään Venäjää saamasta aluetta hallintaansa, Hufvudstadsbladet kirjoittaa.

Yhdysvaltalainen ajatuspaja arvioi myös tilannetta, jossa Yhdysvallat ryhtyy vastatoimiin, kun Nato vielä harkitsee. Suomi ja Ruotsi voisivat saada tukipyynnön, esimerkiksi pyynnön saada lentää näiden ilmatilan kautta tai käyttää lentokenttiä koneiden tankkaamiseen. Harjoituksen nojalla yhdysvaltalainen ajatuspaja päättelee, että Suomi ja Ruotsi tekisivät kaiken mitä voisivat auttaakseen.

Oikaisu 14.4.2016 kello 17.58: Michèle Flournoy kuuluu niihin, joista veikataan Yhdysvaltojen seuraavaa puolustusministeriä, ei ulkoministeriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat