Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat rajoittaa kommentointia varuskunnissa – mistä varusmies saa sanoa mielipiteensä?

Toimittajilla ei ole asiaa varuskuntiin kysymään varusmiesten mielipidettä heidän käytöstään yllätyshyökkäyksen torjunnassa.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet harjoittelivat kaupunkisotaa Helsingissä viime syksynä.
Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet harjoittelivat kaupunkisotaa Helsingissä viime syksynä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustusvoimat ei aio päästää toimittajia varuskuntiin kysymään varusmiehiltä, mitä mieltä he ovat suunnitelmista käyttää varusmiehiä yllätyshyökkäyksen torjunnassa.

Yle uutisoi tiistaina, että Porin prikaatin komentaja Arto-Pekka Nurminen esti Yleä kysymästä varuskunnassa varusmiehiltä heidän mielipidettään asiasta. Taustalla on HS:n viime viikon uutinen, jossa kerrottiin Puolustusvoimien suunnitelmista käyttää varusmiehiä yllätyshyökkäyksen tapahtuessa.

”En halua tukkia varusmiesten suita, mutta tätä asiaa ei kommentoi kukaan muu kuin Pääesikunta”, sanoi eversti Nurminen Ylelle.

Varusmiesten käyttö on herkkä asia, koska heidän koulutuksensa on kesken. Puolustusvoimat ei suostu kertomaan, missä vaiheessa koulutusta varusmiehet voisi laittaa sotaan. Puolustusvoimien mukaan kyse on valmiudellisesta asiasta, jota ei kommentoida.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari arveli keskiviikkona Keskisuomalainen-lehdessä, ettei varusmiesten sananvapauden rajoittamiselle ole mielipiteiden osalta samanlaisia perusteita kuin esimerkiksi silloin, jos kyse olisi esimerkiksi sotasalaisuuksien paljastamisesta.

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara, saako varusmies sanoa julkisesti mielipiteensä varusmiespalveluksen mielekkyydestä?

”Kyllä saa. Sitä on tapahtunut maailman sivu.

Saako varusmies sanoa mielipiteensä Suomen aseellisesta puolustamisesta?

Kyllä. Sitä tapahtuu jatkuvasti.

Onko Puolustusvoimilla oikeus estää varusmiestä sanomasta mielipidettään jostain asiasta?

Mielipiteen puolesta ei varsinaisesti ole. Sotilaalla on oikeus kirjoittaa ja antaa haastatteluja ja muun muassa pitää esitelmiä julkisissa tilaisuuksissa. Hänen lausuntonsa ei saa pitää salassa pidettäviä asioita. Varusmiehellä ei ole vaitiolovelvollisuutta.

Saako varusmies kertoa julkisuuteen mielipiteensä siitä, pitäisikö varusmiehiä käyttää Suomen puolustamisessa yllätyshyökkäyksen sattuessa?

Luonnollisesti saa.

Sotilas saa sanoa mielipiteensä, mutta se on Porin prikaatissa estetty. Mitä siitä ajattelet?

Kysymys on ollut asiasta, jonka kommentointi on ohjeiden mukaan pidetty Pääesikunnassa. Tässä prikaatinkomentaja (Arto-Pekka Nurminen) sulki itsensäkin pois.

Onko tämä ristiriitainen tilanne?

Se näyttää olevan ristiriitainen säännösten kanssa, mutta kun siellä puhutaan salassa pidettävästä aineistosta tähän liittyen, niin en näe siitä ristiriitaa tässä tapauksessa.

Eivät kai varusmiehet mitään salaisista valmiussuunnitelmista tiedä?

Eivät tiedä. Eivät tiedä kaikki palkattuun henkilöstöönkään kuuluvat.

Onko Puolustusvoimien viestintää muutettu vähemmän avoimeksi?

Ei, vaan enemmänkin avoimemmaksi, koska Puolustusvoimat on lähtenyt nyt avaamaan niin paljon kuin sitä pystytään avaamaan.

Pääseekö jatkossa varuskuntiin kysymään varusmiesten mielipidettä heidän käytöstään ensi-iskun torjunnassa?

Minä luulen, että jos sinä kysyt nyt, että voitko järjestää niin, että menet Santahaminaan kysymään varusmiehiltä lausuntoja heidän käytöstään ensi-iskun torjunnassa, niin sanon, että se ei todellakaan vastaa tarkoitustaan. Et pääse.

Mitä muita varusmiesten mielipideasioita on jätetty vain Pääesikunnan kommentoitavaksi?

Varusmiesten mielipideasioita Pääesikunta ei ota mitään kommentoitavaksi. Valmius ei ole mielipideasia. Se mikä oli ohjeistettu Pääesikunnan vastattavaksi koski Puolustusvoimien valmiutta ja valmiuden säätelyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat