Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alueilla uskoa parempaan, näkymät kirkastumassa

Ely-keskusten mukaan etenkin rakentaminen ja työllisyys ovat piristymässä.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Valmet Automotive valmistaa Mercedes-Benzin GLC-katumaastureita Uudessakaupungissa.
Valmet Automotive valmistaa Mercedes-Benzin GLC-katumaastureita Uudessakaupungissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Käänne on tapahtunut. Näkymät kirkastuvat. Aallonpohja on saavutettu.

Näin voi tiivistää tulokset tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2016 -raportista, jonka työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi torstaina.

Raportissa näkyvät kaikkien ely-keskusten ja aluekehittäjien näkemykset oman alueen nykytilasta ja lähitulevaisuudesta. Näkemykset ovat helmi–maaliskuulta.

Katsaus nimeää muutaman seudun, joilla odotukset ovat kovimmat: Äänekoski, Saarijärvi–Viitasaari ja Raahe. Näille seuduille on luvassa isoja investointeja, kuten Äänekosken tuleva biotuotetehdas ja Fennovoiman ydinvoimala.

Tavallista vahvempaa optimismia on näkyvissä myös Etelä-Pirkanmaalla ja Vakka-Suomessa, jota nostaa laivanrakentaminen Turussa ja autojen tekeminen Uudessakaupungissa.

Sen sijaan heikkoa uskoa kehitykseen löytyy Salosta, Kotkan ja Ylä-Savon seuduilta, mutta nämäkin kääntyisivät vuoden kuluessa parempaan.

Katsaus on pääosin rohkaisevaa luettavaa nyt, kun takana on jo useita vuosia alakuloista menoa. Yleiskuva alkaa olla jo myönteinen, ja talouskehitys kääntyy alueilla hiljalleen parempaan suuntaan, katsaus toteaa.

Liput eivät silti vielä liehu, sillä näkemykset ovat varovaisia ja kasvuodotukset maltillisia.

”Pahin alkaa olla ohi. Tähän asti ollaan menty kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Nyt pikkuhiljaa firmat alkavat työllistää, investoida ja kasvaa. Aletaan olla luottavaisin mielin, mutta yllätyksiä voi tulla matkan varrella”, sanoo strategiajohtaja Jouko Nieminen ely-keskusten ja te-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksesta.

Se minkä voi varsinkin suurissa kaupungeissa nähdä omin silmin, näkyy katsauksessakin: nostureita nousee työmaille ja rakentaminen piristyy.

Lisää hyviä uutisia katsauksesta: työttömyyden kasvu taittuu ja työpaikkoja avautuu aiempaa enemmän.

Näin luvut jakautuvat Suomen 67 seutukunnassa, kun katsotaan tilannetta ensi syksynä: 39 seutukuntaa uskoo myönteiseen työllisyyskehitykseen, heikompaan uskoo vain kolme. Silti pitkäaikaistyöttömyys jatkaa vielä kasvuaan.

Maatalouden näkymät puolestaan ovat hankalat, koska tuottajahinnat ovat laskeneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat