Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää

Ministeri Stubb lähetti Suomen suunnitelman huolestuneelle EU-komissiolle.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Turvapaikanhakijoita saapui Tornioon viime syyskuussa.
Turvapaikanhakijoita saapui Tornioon viime syyskuussa. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Julkisen talouden suunnitelma

 Torstaina julkaistu julkisen talouden suunnitelma kattaa vuodet 2017–2020.

 Suunnitelmaan sisältyvät valtiontalouden menoja rajoittavat kehykset ja kuntien menorajoite.

 Suunnitelma toimii samalla Suomen vakausohjelmana, joka toimitetaan Suomen taloustilannetta valvovalle EU:n komissiolle.

Turvapaikanhakijoiden aiheuttamien kustannusten kasvu nousi pääosaan hallituksen torstaina julkistamassa julkisen talouden suunnitelmassa.

Hallitus teki suuria muutoksia arvioihinsa siitä, paljonko turvapaikanhakijoiden määrän kasvu maksaa.

Maahanmuuton lisääntyminen rasittaa valtion ja kuntien rahoitusasemaa tänä vuonna 808 miljoonan euron edestä. Viime vuonna summa oli 381 miljoonaa euroa.

Turvapaikanhakijoihin liittyviä menoarvioita on nostettu edelliseen kehyspäätökseen verrattuna noin 400 miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2017–2019 ja 340 miljoonalla vuonna 2020.

Lisäkustannukset leikkaavat läpi hallinnon. Suuri osa menoista syntyy sosiaali- ja terveysministeriölle, mutta myös työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön menoihin on arvioitu iso lisäys.

Vuodesta 2016 alkaen turvapaikanhakijoiden määräksi arvioidaan 10 000 ihmistä vuosittain. Maahanmuuttoa koskevat menot on laskettu sen mukaisesti.

Hallituksen laskuissa arvioidaan, että noin kolmannes hakijoista saa turvapaikan. Laskuissa myös oletetaan, että maahanmuuttajat eivät työllisty vuoteen 2020 mennessä.

Pitkällä aikavälillä tulijoiden vaikutus julkiseen talouteen riippuu heidän työllistymisestään.

Vielä viime syksynä määrärahoja mitoitettiin siten, että turvapaikanhakijoiden määrä olisi 15 000 vuodessa. Arvio tulijoiden määrästä on siis laskenut, mutta arvio tulijoiden hinnasta on kasvanut.

Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan arvio maahanmuuton kustannuksista ei ole realistisella pohjalla. Turvapaikanhakijoiden määräksi arvioitu 10 000 vuodessa on Punakallion mukaan ”aika varovainen arvio”.

”Maahanmuutosta tullee satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset, joista sitten tehdään lisätalousarvioita. Kuntien saamat kotouttamisen määrärahat ovat jäljessä todellisista kustannuksista”, Punakallio sanoo.

Valtion ostopalveluna tilaaman vastaanottotoiminnan menot ovat kasvaneet aiemmasta. Edellisessä kehyksessä laskettiin, että yksi turvapaikka vastaanottokeskuksessa maksaisi keskimäärin 12 000 euroa vuodessa eli noin 33 euroa vuorokaudessa.

Uusi arvio yhden turvapaikanhakijan paikan hinnasta on 18 000 euroa vuodessa eli noin 50 euroa vuorokaudessa.

Arvio vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavan tukimäärärahan tasosta on puolestaan alentunut.

Kokonaisuutena Suomen budjettitalouden tasapaino ei ole juuri muuttunut viime syksystä, jolloin hallitus teki ensimmäisen julkisen talouden suunnitelmansa.

Turvapaikanhakijatilanteesta aiheutuneiden kustannuksien vastapainona toimivat valtion korkomenojen aleneminen ja tehdyt menoleikkaukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb lähetti torstaina vastauksen EU:n paimenkirjeeseen Suomen julkisen talouden ongelmista.

Stubb viittasi kirjeessään myös turvapaikanhakijoiden aiheuttamiin ”poikkeuksellisiin kustannuksiin”. Kun ne ottaa huomioon, Suomi on Stubbin mukaan melkein aikataulussa EU:n toiveiden täyttämisessä.

Esa Syväkuru / HS
Liikennemenoihin osa varoista seuraavan hallituksen pussista

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) määrärahat ovat hallituksen julkisen talouden suunnitelmassa voimakkaasti etupainotteisia ja hupenevat vaalikauden loppua kohden.

Suunnitelma kattaa vuodet 2017–2020.

Vuosina 2017 ja 2018 LVM:n arvioidut menot ovat kehyksen ulkopuolisine menoineen 3,3 miljardin euron luokkaa, mutta laskevat kahtena seuraavana vuonna 2,6–2,7 miljardin euron tuntumaan. Määrärahat vähenevät hallitusten kärkihankelisien loputtua.

Hallitusohjelmassa päätettiin, että nelivuotisen hallituskauden aikana annetaan yhteensä 600 miljoonaa euroa lisää rahaa perusväylien kunnossapitoon.

Näin kahden ensimmäisen vuoden aikana perusväylänpitoon laitetaan tämä 600 miljoonaa euroa enemmän, mutta sen jälkeen perusväylänhoito palautuu miljardin euron vuositasolle, selittää liikenne- ja viestintäministeriön yksikönjohtaja Risto Murto.

Uusiin hankkeisiin ministeriö saa 804 miljoonan euron valtuuspäätöksen. Näistä hankkeista monen valmistuminen venyy jopa vuoden 2020 yli.

Hallituksen ratkaisu kehyksessä pysymiseen oli se, että panostukset ovat kahtena ensimmäisenä vuotena suuria.

Mutta silti kehyksessä pysytään, kun määrärahojen leikkaus otetaan seuraavan, vuonna 2019 aloittavan hallituksen määrärahoista.

Samalla ministeriö söi kaikki ”toistaiseksi nimeämättömiin hankkeisiin” kehyksessä varatut 33–140 miljoonan euron varauksensa.

Näin ollen liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole enää kehysrahaa uusiin kehittämishankkeisiin.

Asiakasmaksuihin voi tulla kiristyksiä

Hallitus on jo arvostellut kuntia siitä, että ne eivät ole ottaneet käyttöön kaikkia niitä toimia, jotka hallitusohjelmaan on kirjattu kuntatalouden tasapainottamiseksi.

Kaikki kunnat eivät esimerkiksi nosta sote-palvelujen asiakasmaksuja tai kasvata päivähoidon ryhmäkokoja. Tätä kautta julkisen talouden tasapainotuksesta uupuu 130 miljoonaa euroa.

”Pitäisi katsoa tavoitetta eikä vain keinoja. Kunnat ovat muilla toimilla tasapainottaneet talouttaan jo viime vuonna 300 miljoonalla eurolla, mikä on odotuksiin nähden paljon”, huomauttaa Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Saman verran säästöjä kertyy myös tänä vuonna, kun kunnat karsivat palveluverkostoaan ja vähentävät henkilöstön määrää luonnollisen poistuman kautta.

Vielä ei tiedetä, mistä puuttuvat 130 miljoonaa euroa otetaan. Torstaina julkistetun valtion talouden suunnitelman mukaan on mahdollista, että valtio säätää vähimmäistason kunnallisille asiakasmaksuille tai nostaa kiinteistöveron alarajaa.

”Asia nousee varmasti esiin ensi elokuun kehysriihessä”, Punakallio arvioi.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat