Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp ohitti keskustan, perussuomalaisten kannatus yhä alle 10 prosenttia

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on laskenut 47,4 prosenttiin.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan kyselytunnilla torstaina 14. huhtikuuta.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan kyselytunnilla torstaina 14. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup tutki HS:n pyynnöstä puolueiden eduskuntavaalikannatusta haastatteluin 14.3.–11.4.2016. Haastatteluja tehtiin 2 428.

 Otos edustaa äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Kannatusarvioissa on yhdistetty haastatteluvastaukset ja vaalitilastot eduskuntavaaleista.

 Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden osalta.

Sosiaalidemokraatit on ohittanut keskustan puoluekannatuksessa huhtikuussa. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, Sdp saisi äänistä 21,7 prosenttia ja keskusta 20,6 prosenttia.

Asia käy ilmi Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta. Edellisen kerran HS-gallupissa Sdp oli suurin puolue tammikuussa 2016. Sdp:n kannatus on nyt toiseksi korkein kuuteen vuoteen.

Hallitusvastuu näkyy jonkin verran keskustan kannatuksessa, joka putosi 0,9 prosenttiyksikköä maaliskuusta. Kokoomuksen suosio on ollut edellisen kerran näin alamaissa ennen eduskuntavaaleja 2015.

Raskaimman taakan hallituksessa olosta kantaa edelleen perussuomalaiset, jonka suosio on ollut kuuden vuoden aikana vain kerran alhaisempi kuin nyt. Se oli tammikuussa 2016.

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 32 prosenttia niistä, jotka antoivat puolueelle äänensä kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Esimerkiksi kokoomusta äänestäneistä 66 prosenttia äänestäisi edelleen kokoomusta ja keskustaa äänestäneistä 60 prosenttia.

Viime eduskuntavaalien jälkeen kolmen puolueen kannatuksessa on tapahtunut valtava muutos. Suhteellisesti jopa Sdp:n kannatuksen nousua merkittävämmän kirin on tehnyt vihreät, jonka kannatus on noussut 8,5 prosentista 11,7 prosenttiin. Nousua on siis noin 37 prosenttia.

Samalla tavalla laskien Sdp:n kannatus on noussut 31 prosenttia ja perussuomalaisten laskenut 45 prosenttia. Myös vasemmistoliiton kannatus on kohentunut. Kannatus on noussut 7,1 prosentista 8,7 prosenttiin, mikä on 22 prosentin hyppy.

Vihreiden kannatus ei ole ollut HS-gallupissa kertaakaan näin suurta ainakaan kuuteen vuoteen.

HS-gallup tehtiin samaan aikaan, kun kokoomuksessa käytiin kovaakin keskustelua puheenjohtaja Alexander Stubbin asemasta. Keskustelu tuli enemmän pintaan sen jälkeen, kun kokoomus julkisti piirijohtajien tukikirjeen Stubbille. Kirje kääntyi itseään ja Stubbia vastaan. Muun muassa kokoomuslainen Eero Lehti on arvostellut Stubbia julkisuudessa.

Puolue valmistautuu puheenjohtajavaaleihin ensi kesänä. Ainakin kansanedustaja Elina Lepomäki haastaa Stubbin.

Kansanedustaja Harry Harkimo on sanonut harkitsevansa Stubbin haastamista.

Keskustelu ei näytä heikentäneen kokoomuksen alamaissa olevaa puolueuskollisuutta enää enempää. Kokoomuksen kannattajista 38 prosenttia on erittäin varmoja, että he äänestäisivät kokoomusta, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Varmojen määrä on laskenut vaalien jälkeen paljon, mutta heitä oli enemmän kuin vielä edellisessä HS-gallupissa. Silloin varmoja oli 33 prosenttia, mikä on alhaisin määrä kolmeen vuoteen.

Puoluekantaa ilmaisemattomien joukko on ollut tasaisessa kasvussa kevään 2015 vaalien jälkeen. Nyt heitä oli 38 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Vuodesta 2010 puoluekantaa ilmaisemattomien määrä on vaihdellut 19 prosentin ja 40 prosentin välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat