Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen kurkistus rauhanturvaamisen historiaan – HS esittelee suomalaisen YK-upseerin ennen julkaisemattomia muistelmia

Suomalaiset lähtivät turvaamaan rauhaa Suezille 60 vuotta sitten. Sarkapukuisten komppaniassa oli mukana kansliapäällikkö Jukka Juustin isä Matti.

Jarmo Huhtanen HS
Fakta

Suomalaiset olivat Suezilla vuoden

 Suezin kriisi leimahti lokakuussa 1956 sodaksi, jossa olivat vastakkain toisella puolella Egypti ja toisella Israel, Britannia ja Ranska.

 Sodan aikana Israel valloitti Egyptiltä Siinain niemimaan.

 YK perusti kriisin jälkiselvittelyä varten Unef-rauhanturvajoukon (United Nations Emergency Force).

 Suomi osallistui Unefin toimintaan vuoden ajan.

 Ensimmäinen yli 250 miehen suomalaiskomppania saapui Suezille joulukuussa 1956.

”Kaupungissa oli näihin aikoihin verrattain levotonta. Tämä levottomuus ilmeni pääasiassa öisenä ammuskeluna”, kirjoittaa suomalainen YK-sotilas Matti Juusti Suezin rauhanturvaoperaation alkuvaiheista vuodelta 1957.

”Melkein jokaisella Port Saidin miespuolisella asukkaalla oli kivääri, malliltaan venäläinen puoliautomaatti.”

Matti Juusti (1924–1977) oli kadettiupseeri, joka halusi olla mukana historiallisessa rauhanturvaoperaatiossa. Ennen sotilasuraa hän työskenteli merimiehenä ja harkitsi ryhtyvänsä opettajaksi.

33-vuotias yliluutnantti oli Suomen ensimmäisen YK-komppanian komentojoukkueen johtaja. Hän oli naimisissa ja hänellä oli kaksi pientä lasta.

”Isällä oli elämännälkä”, muistelee hänen poikansa, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

”Hänellä oli kova kansainvälisyyden kaipuu.”

Matti Juusti kirjoitti heti Suomeen palattuaan matkakertomuksen Suezilta. Jukka Juusti antoi isänsä ennen julkaisemattomat muistelmat ja valokuvat HS:n käyttöön.

Suezille lähetettävän komppanian kokoamisella oli kova kiire, kirjoittaa Juusti. Sen varustamiseen oli varattu aikaa vain kolme viikkoa.

Komppanian päällystö ja osa alipäällystöstä oli kantahenkilökuntaa. Lähes kaikki muut valitut olivat reservin aliupseereita tai upseereita.

Rauhanturvaajien esivalinta tehtiin paperien perusteella. Lopullisen valinnan teki komppanian päällystö Helsingin Merikasarmilla. Valintatilaisuuteen oli kutsuttu hakijoita viidennes liikaa, jotta olisi ollut mistä valita.

”Suuri osa ilmoittautuneista oli varmaankin lähettänyt paperinsa hetken innostuksessa. Kun tosi tuli eteen, niin moni jäi tulematta”, Juusti kirjoittaa.

”Ja kun näistäkin oli kaikista saatu rikosrekisteriotteet, niin lopullisten valittavien määrä pieneni vielä tästäkin.”

Lähtö Egyptiin tuli niin nopeasti, että komppania ehti harjoitella vain muutaman tunnin sulkeista lähtöparaatia varten.

Juusti kirjoittaa, että komppanian varustaminen ”asetti monia outoja kysymyksiä ratkaistavaksi”.

”Puvuksi valittiin sarkainen kenttäpukumme. Valinta tuntui monista oudolta. Mutta kun jouduttiin paikan päälle, niin tultiin selvästi huomaamaan, että sikäläisissä olosuhteissa tuohon aikaan vuodesta se ei ollut yhtään liian lämmin.”

Yöt olivat Egyptissä kylmiä, eikä asunnoissa ollut lämmitystä.

”Eri asia oli sitten tuon puvun edustavuus, sillä se oli samalla paras pukumme. Täytyy sanoa, että kevätpuolella pukujen kuluttua alkoi komppaniamme näyttää vähän nukkavierulta.”

Matti Juusti
Matti Juusti alkoi kasvattaa viiksiä Port Saidissa.
Matti Juusti alkoi kasvattaa viiksiä Port Saidissa.

Miehet saivat kuitenkin toiseksi puvukseen hellepuvun, johon kuuluivat lyhyet housut, paita ja monot. Aseeksi annettiin suomalaisvalmisteinen m/44-konepistooli eli niin sanottu Peltiheikki.

YK lupasi järjestää Suomen komppanialle kaiken muun kaluston. Suomalaiset uskoivat YK:n lupaukseen, mikä harmitti myöhemmin suuresti. Suomi ei saanut luvattuja ajoneuvoja, ja teltoistakin oli huutava pula. Viestikalustoa oli liian vähän ja sekin vähä oli alkeellista.

”Moottoriajoneuvoupseeri meni ennakkovalmisteluissaan niin pitkälle, että teetti tuleviin ajoneuvoihin jo rekisterikilvetkin, jotka annettiin kiinnityspultteineen kuljettajiksi määrätyille. Ajoneuvoista eikä muusta kalustosta ollut siis lähtiessä huolta eikä puutetta”, Juusti kirjoittaa sarkastisesti.

Matti Juusti
Suomalaiset marssilla Suezilla. Juustin mukaan marssi ”aiheutti eräissä katkeraa mieltä”.
Suomalaiset marssilla Suezilla. Juustin mukaan marssi ”aiheutti eräissä katkeraa mieltä”.

Yhdysvaltain ilmavoimat haki suomalaiset Seutulan lentokentältä valtavilla Globemaster-kuljetuskoneilla. Sellaisia ei ollut Suomessa ennen nähty.

”Kun illalla 9.12. menimme lentokentälle kuormausta suorittamaan, kesti kentälle pääsy runsaan tunnin, sillä uteliaiden autot olivat täysin tukkineet kentälle johtavan tien.”

Jo menomatkan välilaskupaikalla Napolissa havaittiin, että alkoholista voi tulla ongelma. Viinakortteihin tottuneet suomalaiset ilahtuivat, kun ruokajuomaksi tarjottiin punaviiniä ja kanttiinista sai ostaa kaikenlaista alkoholia.

”Onneksi tämä havaittiin suhteellisen ajoissa. Myynti pyydettiin lopettamaan meidän miehillemme, sillä olihan ilman muuta selvää, mitä siitä olisi seurannut, jos meikäläiset olisivat saaneet suomalaiseen tapaa vetää päänsä täyteen”, Juusti kirjoittaa.

Matti Juusti
Matti Juusti (oik.) järjestämässä radioyhteyttä El Toron ja Ras Kenitzan vartiopaikan välille.
Matti Juusti (oik.) järjestämässä radioyhteyttä El Toron ja Ras Kenitzan vartiopaikan välille.

Sodan jäljet olivat vastassa, kun suomalaiset saapuivat Abu Suweirin lentokentälle Egyptiin.

”Kentällä oli kahdessa läjässä noin 30–40 Mig-koneen jätteet. Englantilaiset olivat tuhonneet ne kentälleen.”

Suomalaiset leiriytyivät paikalla oleviin telttoihin lentokentän viereen. Teltat oli valmistettu pikemminkin pitämään lämpö ulkona kuin sisällä.

”En ole koskaan palellut meikäläisessä telttamajoituksessa niin armottomasti kuin tuolla etelän mailla”, Juusti muistelee.

Suomalaisille jaettiin amerikkalaiset kenttämuonapakkaukset. Ne sisälsivät ruoan lisäksi tupakkaa, tulitikkuja, vedenpuhdistustabletteja ja purukumia.

”Kaiken huippuna meikäläisten mielestä pakkaukseen sisältyi myös wc-paperiannokset.”

Komppanian ensimmäinen tukikohta perustettiin Port Saidin satamakaupunkiin. Matkalla sinne ajettiin eri maiden joukkojen rintamalinjojen läpi.

”Tilanne oli hiukan erikoislaatuinen. Me ajelimme läpi kuin erotuomarit rauhanajan sotaharjoitukseen. Ja erotuomareitahan me itse asiassa olimmekin.”

Ranskalaiset linjoja vartioi Muukalaislegioona.

”Muukalaislegioonalaiset huutelivat peräämme. Vaikka en ymmärrä sanaakaan ranskaa, niin aseitten heristelemisestä ja ilmeistä päätellen eivät kysymyksessä liene olleet mitkään kohteliaisuuden ja hyvän onnen toivotukset.”

Port Saidissa suomalaiset otettiin vastaan kuin ”vapauttajasankarit”. Majoituspaikkana oli kreikkalaisen siirtokunnan koulu. Suomalaiset aloittivat partioinnin.

YK:n lupaaman kunnon kaluston puuttuminen aiheutti ongelmia. Erityisen vaarallisiksi osoittautuivat suomalaisille osoitetut petroolikäyttöiset kenttäkeittimet.

”Ne uhkasivat räjähtää tämän tästä. Jostain vuosi polttoainetta, ja tuota pikaa koko keitin oli ulkopuolelta liekkien vallassa. Keittiömiehet joutuivat tekemään pitkän rautakoukun, jonka päähän räjähtämispisteessä oleva polttimo nykäistiin ja juoksutettiin lähelle kaivettuun kuoppaan, jossa sen päälle lapioitiin hiekkaa, niin että tuli saatiin tukahtumaan”, kirjoittaa Juusti.

”Liekehtivää polttimoa perässään juoksuttava keittiömies oli melkein jokapäiväinen näky keittiöllämme.”

Matti Juusti
Suomalaisen vartiopaikan pohjoispuolella erämaassa oli tuhoutunut israelilainen Mustang-hävittäjä, joka oli alun perin ostettu Ruotsista.
Suomalaisen vartiopaikan pohjoispuolella erämaassa oli tuhoutunut israelilainen Mustang-hävittäjä, joka oli alun perin ostettu Ruotsista.

Ensimmäisen joulun miehet viettivät Port Saidissa. Hyvin varustautunut ruotsalainen pataljoona lahjoitti muutamia joulukuusia.

”Lisäksi oli Viikkosanomien reportteri saapunut luoksemme ja tuonut tullessaan 110 kalakukkoa, niin että oli jotain kotoista purtavaakin.”

Helsingin Sanomat kirjoitti tuolloin, että suomalaissotilaiden yritys hankkia joulukinkkuja oli epäonnistunut. Maitoa ja voitakaan ei ollut.

Huolto oli ruotsalaisten varassa, mikä alkoi herättää epäilyksiä.

”Pikku hiljaa alkoi kaikkien mielessä itää sellainen ajatus, että kun ruotsalaiset hakivat sekä meidän että oman muonansa, he kuorivat parhaat palat pois päältä ja jättivät meille sellaiset tarvikkeet, jotka eivät heille itselleen oikein maittaneen”, Juusti arvelee.

Matti Juusti
Suomalaisilla oli tukikohta Pyhän Katariinan luostarin naapurissa. Kuvassa munkki Kristoforos (vas.), Juusti ja munkki Theoklidas.
Suomalaisilla oli tukikohta Pyhän Katariinan luostarin naapurissa. Kuvassa munkki Kristoforos (vas.), Juusti ja munkki Theoklidas.

Vieraat ja vaaralliset olot alkoivat vaatia veronsa. Juusti kirjoittaa, että Suomen lehtiin oli vuotanut tieto, että ”komppaniassamme oli alkanut esiintyä nikkelikauhua”.

Komppania palautti Suomeen kolme miestä, joiden hermot pettivät.

Juustin mukaan yksi sotilas ”meni sekaisin siinä määrin, että alkoi kaikista pakkilaatikoista kuunnella Suomen uutisia”.

”On vaikea sanoa missä määrin yöllinen ammunta vaikutti näiden miesten hermoromahdukseen, osansa tuohon oli varmaan silläkin, että olot olivat täysin oudot.”

Yhteydet kotimaahan olivat heikot. Turhautunut Juusti kirjoittaa, että Suomessa ei ollut elintä, joka olisi hoitanut heidän asioitaan.

Kaiken huippuna oli se, että ensimmäiset päivärahat jäivät maksamatta ajallaan. Suomalaiskomppania joutui lainaamaan rahaa ruotsalaisilta.

”Onneksi meillä oli sen verran luottoa.”

Matti Juusti
Matti Juusti Wadi Islan solassa, jossa oli lähteitä ja palmuja.
Matti Juusti Wadi Islan solassa, jossa oli lähteitä ja palmuja.

Tammikuun lopussa komppania siirtyi Siinain niemimaan eteläosaan El Toriin. Samalla suomalaisille annettiin ensimmäiset YK:n ostamat viestivälineet eli viisi radioasemaa.

”Tarkastin radiot niitä vastaanottaessani ja totesin, että vaikka ne olivat alkuperäisissä pakkauksissaan, niistä puuttuivat mikrofonit ja kuulokkeet.”

Komppania ei saanut radioasemiinsa mikrofoneja ja kuulokkeita koskaan. Rauhanturvaajat pitivät yhteyttä sähköttämällä.

Matkalla El Toriin suomalaiset yöpyivät intialaisen laskuvarjopataljoonan luona ja nauttivat heidän tarjoamansa aterian.

”Ruoka oli meikäläisen suussa vähän outoa, sillä siihen oli käytetty suorastaan holtittomasti mausteita niin, että sitä oli täysi työ syödä. Hiki oikein tuli otsalle.”

El Torissa komppanialla oli jatkuva ajoneuvopula. Lähin pesulakin oli lähes 400 kilometrin päässä. Kaukaisin komppanian perustama tukikohta oli kuuluisan Pyhän Katariinan luostarin luona. Kuorma-autolla kesti ajaa sinne kahdeksan tuntia.

Helmikuun alussa suomalaiset joutuivat ensimmäistä kertaa tekemisiin israelilaisten kanssa.

”Egyptiläisiin verrattuna heistä sai hyvin myönteisen kuvan. Eräs tekijä, joka on suurelta osalta vaikuttanut heidän saavuttamiinsa menestyksiin, lienee erittäin korkea kansallistunto”, Juusti pohtii.

Vapaa-ajan harrastukset olivat El Torissa vähissä. Miehet kirjoittivat ahkerasti kirjeitä kotimaahan.

”Tärkein harrastuksista oli meri ja sen eläimistö. Melkein jokaisesta miehestä tuli melkoinen asiantuntija tuolla alalla. Sikäläisessä meren eläimistössä ja kasvillisuudessa olikin paljon outoa ja kiinnostavaa.”

Suomalaiset rakensivat tietysti saunan. Paikalla oli sijoitettu myös egyptiläinen sotapoliisiosasto, josta löytyi innokkaita saunakavereita.

”Monet YK:n joukkoihin ja eri kansallisuuksiin kuuluvat kävivät saunassamme, mutta ainoastaan sen erikoisuuden vuoksi. Löylyä he eivät yleensä sietäneet.”

Matti Juusti
Yliluutnantti Juusti vilvoittelee ensimmäisen Suezin saunomisen jälkeen.
Yliluutnantti Juusti vilvoittelee ensimmäisen Suezin saunomisen jälkeen.

Maaliskuussa komppanialle tuli taas käsky siirtyä. Nyt Sharm el-Sheikhiin.

YK ryhtyi hoitamaan komppanian huoltoa siviilikauppiaiden kautta. Vei hetken, ennen kuin kauppiaat uskoivat, etteivät suomalaiset huoli pilaantuneita elintarvikkeita.

Suomalaisille tapahtui myös muutamia ikäviä onnettomuuksia, joissa rauhanturvaajat saivat vakavia palovammoja ruudin tai kaasuuntuneen bensiinin syttyessä.

”Komppaniamme osalta koko aika meni sikäli onnellisesti, ettei kukaan menettänyt henkeään.”

Ruotsalaisessa pataljoonassa kuoli samana aikana kolme sotilasta.

Kesän tullen alkoi ilma lämmetä. Varjossa mitatiin jopa 48 astetta.

”Nukkuminen alkoi myös käydä hankalaksi, sillä yöllä ei lämpötila laskenut yleensä alle 30 asteen. Ruoka ei maittanut, koska vatsa oli yleensä vettä täynnä.”

Suomaiskomppaniassa ilmeni kuitenkin vain yksi lämpöhalvaus. Juusti päättelee siitä, että suomalaiset kestävät erilaisia ilmasto-olosuhteita paremmin kuin muut kansallisuudet.

Siinain erämaahan oli sodan jäljiltä jäänyt ruumiita, joita ei ollut ehditty haudata.

”Kun tuuli kävi maalta käsin, toi se tullessaan inhottavan ruumiinlöyhkän”, Juusti toteaa.

Myös kärpäset kiusasivat rauhanturvaajia.

Matti Juusti
Suomalaiset etsivät miinoja Sharm el-Sheikhin vahvasti miinoitetulta alueelta.
Suomalaiset etsivät miinoja Sharm el-Sheikhin vahvasti miinoitetulta alueelta.

”Niitä oli jostain syystä aivan tuhottomasti. Tällä matkalla oppi hyvin ymmärtämään ainakin sen, miksi pääskyset siirtyvät talveksi Egyptiin.”

”Kärpäset aiheuttivat komppanialle melkein jatkuvan ripulin, sillä eihän tarvittu kuin yksi potilas, kun tauti jo levisi kärpästen välityksellä koko komppaniaan. Sanotaan, ettei ripuli ole mikään paha tauti, koska se paranee kyykistelemällä, mutta tarpeeksi pitkällisenä sekin kyllä kävi voimille.”

Suomalaiset tappoivat aikaa myös nikkaroimalla. Kuljetusjoukkue rakensi kokonaisen jeepin maastosta kerätyistä autonromuista. Toiset rakensivat moottoriveneen, jonka moottori otettiin romuttuneesta kuorma-autosta ja potkuri valettiin itse.

Sharm el-Sheikhissä suomalaiset pääsivät myös ensimmäistä kertaa lomille Beirutiin ja Kairoon.

Toukokuun lopulla komppania siirtyi Siinain erämaan kautta viimeiseen sijoituspaikkaansa Gazaan. Siellä se toimi reservinä, sillä joukon sopimus päättyi 9. kesäkuuta. Uusi komppania oli tulossa sen tilalle Suomesta.

Osa rauhanturvaajista uusi sopimuksensa Suezilla. Ei kuitenkaan Matti Juusti. Hänen kotimatkansa alkoi aamulla 17. kesäkuuta.

Matti Juusti
Israelilaiset tuhosivat egyptiläisten tykit, jotka estivät laivojen kulun Akabanlahden perukalla olevaan Eilatiin.
Israelilaiset tuhosivat egyptiläisten tykit, jotka estivät laivojen kulun Akabanlahden perukalla olevaan Eilatiin.

”Tämä matka oli kaikkien mielestä koko retken miellyttävin vaihe”, hän kirjoittaa.

Juusti pohdiskeli jälkeenpäin, mitä hän oppi matkasta.

Sotilaana ja viestimiehenä hän oli halunnut nähdä uutta kalustoa, jota ei Suomessa nähtäisi ehkä vuosikymmeniin.

”Tämä aikeeni kuivui kokoon, ei ollut edes vanhanaikaista kalustoa. Tässä suhteessa ei siis oppia tullut.”

Jotain kuitenkin syöpyi hänen mieleensä. Hän myöntää, että YK kykeni saavuttamaan tavoitteensa eli säilyttämään rauhan Lähi-idässä. Hän piti kuitenkin kyseenalaisena, että YK pystyisi siihen toista kertaa.

”Siis epäluuloisuus, uskon puute YK:n voimaan, oli ehkä tärkein oppini.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat