Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikollisorganisaation epäillään salakuljettaneen yli 150 ihmistä Suomeen

Organisaatioon kuuluu Rajavartiolaitoksen mukaan yli kymmenen ihmistä.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Ihmissalakuljetusyritykset näyttävät Rajavartiolaitokselle paljastuneiden tapausten valossa lisääntyneen.
Ihmissalakuljetusyritykset näyttävät Rajavartiolaitokselle paljastuneiden tapausten valossa lisääntyneen. Kuva: Trond H. Trosdahl

Rikollisorganisaation epäillään salakuljettaneen Suomeen yli 150 ihmistä kesällä 2015. Asia käy ilmi Länsi-Suomen merivartioston Turussa toimivan rikostorjuntayksikön suorittamasta esitutkinnasta.

Rikollisorganisaatioon kuuluu Rajavartiolaitoksen mukaan yli kymmenen ihmistä. Kuutta henkilöä on kuulusteltu epäiltyinä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Kolme henkilöä on vangittu.

Vangittujen henkilöiden asuinpaikat ovat Itävallassa ja Ruotsissa. Organisaation epäillään saaneen huomattavaa taloudellista voittoa salakuljettaessaan ihmisiä laittomasti Suomeen.

Rikollisorganisaatiolla on rajavartiolaitoksen mukaan ollut toimijoita ainakin Itävallassa ja Ruotsissa. Organisaatio on myös tehnyt yhteistyötä turkkilaisten, kreikkalaisten ja serbialaisten ihmissalakuljettajien kanssa.

Ainakin 24 salakuljetetuista on Irakista. Salakuljetetut ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Heidän reittinsä on rajavartiolaitoksen mukaan kulkenut meriteitse Turkista Kreikkaan ja autolla Makedonian, Serbian ja Unkarin kautta Itävaltaan. Itävallasta suurin osa on jatkanut lentoteitse Ruotsiin ja Tanskaan, jonka jälkeen heidät on salakuljetettu autolla Haaparannan kautta Tornioon sekä matkustajalautoilla Tukholmasta Turkuun ja Helsinkiin.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikostutkinta on yksi laajimmista ihmissalakuljetusvyyhtiä koskevista rikostutkinnoista Suomen historiassa.

Ihmissalakuljetusyritykset näyttävät Rajavartiolaitokselle paljastuneiden tapausten valossa lisääntyneen. Rajavartiolaitos suoritti tammi–maaliskuussa esitutkintoja 184 laittoman maahantulon järjestämistapauksesta. Törkeän laittoman maahantulon järjestämistapauksia tutkittiin 22. Vuonna 2015 laittoman maahantulon järjestämistapauksia tutkittiin koko vuoden aikana 199 ja vuonna 2014 yhteensä 103. Törkeitä laittoman maahantulon järjestämistapauksia tutkittiin vuonna 2015 24 ja vuonna 2014 18.

Myös poliisi tutkii ihmissalakuljetusepäilyjä. Poliisin tutkinnassa on viime vuosina ollut keskimäärin alle 40 eri asteista laittoman maahantulon järjestämistapausta vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat