Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaannorpan kuutteja löytyi tänä keväänä ennätysmäärä

Pesälaskennoissa havaittiin 79 kuuttia, joista kuolleita oli neljä.

Kotimaa
 
Juha Taskinen / Lehtikuva
Saimaannorppa ja sen poikanen vuonna 1998.
Saimaannorppa ja sen poikanen vuonna 1998. Kuva: Juha Taskinen / Lehtikuva

Saimaannorpan pesälaskennoissa havaittiin tänä vuonna ennätyksellisen paljon kuutteja. Havaintoja tehtiin yhteensä 79 kuutista, joista neljä oli kuolleita.

Tänä kesänä pesälaskennat pystyttiin toteuttamaan hyvissä olosuhteissa. Pesälaskijat pystyivät tarkastamaan saimaannorpan elinalueet kattavasti. Laskentoihin osallistui noin sata ihmistä, joista suurin osa oli paikallisia vapaaehtoisia.

Saimaannorpan lisääntymisen onnistuminen näinkin hyvin tänä vuonna oli tutkijoille myönteinen yllätys. Viime vuonna arvioitiin syntyneen 71 kuuttia. Myös kahtena edellisvuonna syntyi yli 60 kuuttia.

Esimerkiksi Puumalan eteläpuoliselta Saimaalta löydettiin nyt 12 kuuttia, mikä on ennätysmäärä.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan erityisen ilahduttavaa oli se, että pohjoiselta Saimaalta, Orivedeltä ja Jänisselältä löydettiin viisi kuuttia. Iloisia yllätyksiä olivat myös Luonterin kaksi kuuttia ja Kyläniemen eteläpuolen kaksi kuuttia.

Koskelan mukaan ne osoittavat, että suojelytyö tuottaa tulosta, ja saimaannorppa palaa entisille elinalueilleen.

Vuonna 2011 Verkkokalastuksen kevätrajoitusaluetta laajennettiin 600 neliökilometrista 1600 neliökilometriin. Vuosikymmenen alkupuolella syntyneitä kuutteja on säilynyt hengissä aiempaa enemmän. Nyt ne ovat saavuttaneet sukukypsyyden ja lisäävät osaltaan syntyvyyttä.

”Paras tapa elvyttää erittäin uhanalaisen lajin kantaa on estää saimaannorppien kuolemat kalaverkkoihin”, Koskela toteaa Metsähallituksen tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat