Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myymälävarkauksista puolen miljardin euron hävikki vuodessa – näpistyksissä apuna jopa lastenvaunut

Kaupan liiton mukaan syrjäseutujen kaupat jättävät ilmoittamatta näpistyksiä, koska poliisin saapuminen paikalle kestää niin kauan.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen kertoo, että keskioluen varastaminen kaupasta on kohtuullisen yleistä.
Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen kertoo, että keskioluen varastaminen kaupasta on kohtuullisen yleistä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Puolen miljardin menetys

 Kauppa käyttää vuodessa 50–100 miljoonaa euroa varkauksien ehkäisyyn. Se tarkoittaa vartiointia, hälytinportteja ja kameroita.

 Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 50 000 tapausta. Se on vain murto-osa kaikista tapauksista.

 Myymälävarkauksien aiheuttama hävikki on vuodessa noin 450–500 miljoonaa euroa.

Lähde: Kaupan liitto

Myymälävarkaiden keinot ovat moninaisia ja melkein mikä tahansa kelpaa. Näin voi päätellä Sisä-Suomen poliisin tietoon tulleista myymälävarkauksista torstai-illalta.

Muutama esimerkki: Mies otti hyllystä sähköhammasharjapakkauksen, purki pakkauksen, pani tarvikkeet taskuihinsa ja lähti. Ja jäi kiinni.

Nuori tyttö otti suklaalevyn ja kosmetiikkaa ja suuntasi sovituskoppiin, jossa laittoi ne taskuihinsa. Juuri sovituskoppi ja sen suoma rauha on monen näpistäjän suosiossa, mutta tässä tapauksessa henkilökunta oli tarkempi ja poliisi vei tytön sosiaalipäivystykseen.

Kolmekymppiset naiset puolestaan hyödynsivät lapsiaan näpistyksissä. Naisetkin menivät marketin sovituskoppiin, jossa kätkivät muutamien kymmenien eurojen arvosta tuotteita omiin ja lastensa vaatteisiin sekä lastenvaunuihin. Vartijat ottivat ryhmän kiinni heti kassan jälkeen.

Marketin palvelutiskillä asioinut nainen otti kirjolohifileen ja laittoi sen myöhemmin laukkuunsa. Kassalla hän maksoi muita tuotteita, mutta kalaa ei.

”Nämä kertovat siitä, miten suunnitelmallisiakin teot voivat olla. Joskus ne ovat vain päähänpistoja”, sanoo asiamies Matti Räisänen Kaupan liitosta.

Hän pitää tapauksia tyypillisinä, joskin esimerkiksi sähköhammasharjatapaus on hintavammasta päästä.

”Tuollaista se elämä kaupan päässä on. Eniten niitä tapahtuu päivittäistavarakaupassa, ei tuosta puutu kuin juoksukaljat. Se on kohtuullisen yleinen.”

Myymälävarkauksien määrä on pysynyt hänen mukaansa vähintään samankaltaisena kuin aiemmin, mutta muutos on tapahtunut siinä, miten aktiivisesti kaupat ilmoittavat tapauksista.

Kaupat varsinkin muualla kuin suurissa kaupungeissa eivät enää ilmoita tapauksista niin aktiivisesti poliisille, koska tietävät, että poliisin paikalletulo voi kestää tunnin tai kaksi.

”Jos on jokin pienempi näpistys, otetaan vain tavarat pois ja sanotaan, ettei ole enää tähän kauppaan tulemista.”

Myös vartijoiden määrä kaupoissa on vähenemään päin. Heidän hintansa voi olla kovempi kuin vartioinnista saatava hyöty.

”Kaupan myyntikään ei ole kovin positiivisesti kehittynyt. Sekin aiheuttaa tähän painetta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat