Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo yli miljoona suomalaista asuu yksin – ”Elämä on näin muotoutunut, vaikea tähän olisi ketään ottaa”

Yksin asuvien suomalaisten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990. Helsingin aikuisista yksin asuu jo lähes joka kolmas.

Kotimaa
 
Vuosia yksin asunut: Yksinasuminen tekee hyvää mielenterveydelle
Vuosia yksin asunut: Yksinasuminen tekee hyvää mielenterveydelle
Suomessa asuu yksin reilusti yli miljoona ihmistä. HS haastatteli kahta koko aikuiselämänsä yksinasunutta. Kumpikaan ei kaipaa muita kotiinsa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Joonas Laitinen
Fakta

Miljoonan yksinasujan maa

 Suomessa on jo lähes 1,1 miljoonaa yksinasujaa. Yksin asuvista kolmasosa asuu Uudellamaalla.

 Yksin asuvat ovat tutkimusten mukaan keskimääräistä pienituloisempia. Ainoastaan yksinhuoltajilla tulot riittävät elinkustannuksiin huonommin kuin yksin asuvilla. Enemmistö yksin asuvista tulee kuitenkin tuloillaan hyvin toimeen.

 Naiset asuvat miehiä useammin yksin.

”Enhän minä elämääni alun perin näin suunnitellut, mutta elämäni on ollut oikein hyvä näin.”

Helsingin Sörnäisissä asuva Kaisa Mattila, 68, on asunut käytännössä koko aikuisikänsä yksin. Mattila ei valinnut yksin asumista tietoisesti, mutta niin elämä vain muodostui, kuten hän itse asian ilmaisee.

”En totisesti voisi kuvitellakaan, että tässä vaiheessa rupeaisin asumaan enää kenenkään toisen kanssa. Kun elämä on näin muotoutunut, vaikea tähän olisi enää ketään ottaa.”

Rio Gandara / HS
Kaisa Mattila asuu yksin Helsingin Sörnäisissä. Hän ei voisi enää kuvitella asuvansa jonkun toisen kanssa.
Kaisa Mattila asuu yksin Helsingin Sörnäisissä. Hän ei voisi enää kuvitella asuvansa jonkun toisen kanssa.

Mattilan tapaan yksin asuvien suomalaisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina. Vuonna 2014 jo useampi kuin joka viides suomalainen asui yksin. Perjantaina ilmestyneen Yhteiskuntapolitiikka-lehden mukaan Suomessa asui toissa vuonna yksin lähes 1,1 miljoonaa suomalaista.

Määrä on kasvanut huimasti 1990-luvun alusta. Tuolloin Suomessa asui yksin vajaat 650 000 ihmistä. Nyt heitä on jo yli 450 000 enemmän.

Se on enemmän kuin Suomen kolmanneksi ja neljänneksi suurimmissa kaupungeissa Tampereella ja Vantaalla on asukkaita yhteensä.

Mistä yksin asuvien suuri määrä johtuu?

Yhteiskuntapolitiikka-lehteen yksin asumisesta kirjoittanut Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen selittää ilmiötä nuorten aikaisemmalla itsenäistymisellä, avioerojen yleistymisellä ja eliniän pitenemisellä.

”Yksin asuvien määrä on kasvanut väestön ikääntyessä, sillä yksin asuminen on yleistä vanhemmissa ikäluokissa. Yleisesti ottaen nuorten ja ikääntyneiden määrän kasvu kasvattaa yksin asuvien määrää”, Pyykkönen sanoo HS:lle.

Yksin asuvia on määrässä mitattuna ylivoimaisesti eniten Helsingissä: kaikista asukkaista neljännes asuu nykyisin yksin. Helsingin aikuisväestöstä yksin asuvia on nykyisin jo kolmannes. Yksin asuvia on suhteellisesti eniten Turussa.

Turun kannalta kiinnostavaa on, että yksin asuvien suhteellinen määrä on kasvanut selvästi nopeammin kuin Helsingissä.

Pyykkönen ei suinkaan ole ainoa tutkija, jota yksin asuvien asema ja suuri määrä ovat viime aikoina mietityttäneet.

Esimerkiksi Helsingin tietokeskuksella on käynnissä tutkimushanke Yksin kaupungissa. Sen tuloksia esitellään huhtikuun lopussa.

Hankkeeseen osallistunut tutkija Pekka Borg mainitsee yhdeksi selitykseksi yksin asumisen lisääntymiseen, että ihmisillä on siihen nykyään tarpeeksi rahaa.

”Yksin asuvat tulevat nykyisin kohtuullisen hyvin toimeen. Aiemmin historiassa ei ollut tällaisia edellytyksiä”, hän sanoo.

”Yksin asuvien osuuden lisääntymistä selittää myös se, että kun väki ikääntyy, meillä on myös enemmän leskeksi jääneitä. Eronneissakin on enemmän keski-ikäisiä, jotka eivät mene enää uudelleen naimisiin, vaikka heillä suhteita olisikin.”

Asunnon jakamisesta ei haaveile ainakaan kolme vuotta yksin asunut kouvolalainen Riitta Litmanen, 64.

Litmasella on takanaan avioliitto, josta hänellä on kaksi kolmikymppistä poikaa. Poikien aikuistumisen jälkeen hän oli pitkään suhteessa. Nyt Litmanen nauttii yksin asumisesta.

Juha Metso
Kouvolalainen Riitta Litmanen on asunut yksin kolme vuotta. Hän ei juuri nyt kaipaa kotiinsa toista asukasta.
Kouvolalainen Riitta Litmanen on asunut yksin kolme vuotta. Hän ei juuri nyt kaipaa kotiinsa toista asukasta.

”Viihdyn hyvin omassa seurassani enkä kaipaa sellaista hälinää. Olen myös toisaalta sellainen ihminen, että osaan etsiä seuraa itselleni, jos sitä haluan”, Litmanen sanoo.

”Haluaisin hyvän, läheisen ihmissuhteen, mutta ihan äkkiä en kenenkään kanssa yhteen muuttaisi.”

Nuorilla aikuisilla yksin asumisen suosio näkyy esimerkiksi niin, että Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) yhdelle asukkaalle sopivat asunnot ovat nyt kysyttyjä. Huhtikuussa Hoasilta asuntoa hakeneista yli 55 prosenttia tavoitteli yksiötä tai yhdelle sopivaa kaksiota.

”Monen opiskelijan kohdalla kaipuu omaan asuntoon johtunee siitä, että he haluavat opiskelun, mahdollisen työssäkäynnin ja vilkkaan sosiaalisen elämän ohella omaakin rauhaa”, arvioi Hoasin hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki. Yksiöiden suosio voisi olla vielä suurempi, elleivät ne olisi Helsingissä niin kalliita, hän arvioi.

Yksin asuminen sopii myös Rovaniemellä asuvalle Janne Juujärvelle, 25, joka opiskelee Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa.

Antti Raatikainen
Lapin yliopiston oikeustieteellisessä opiskeleva Janne Juujärvi, 25, on asunut yhtäjaksoisestiyksin nyt noin kaksi vuotta. Juujärvi viihtyy nyt yksinään hyvin, mutta tulevaisuudessa häntä voisi kiinnostaa myös perhe.
Lapin yliopiston oikeustieteellisessä opiskeleva Janne Juujärvi, 25, on asunut yhtäjaksoisestiyksin nyt noin kaksi vuotta. Juujärvi viihtyy nyt yksinään hyvin, mutta tulevaisuudessa häntä voisi kiinnostaa myös perhe.

”Onhan tämä nyt vähän soluasumista kalliimpaa, mutta tässä saa oman rauhan ja voi tehdä mitä haluaa, mihin aikaan tahansa. Pystyy rentoutumaan.”

Juujärvellä on kokemusta myös soluasunnoista.

”Ensimmäisessä soluasunnossani muutin asumaan entuudestaan tuntemattoman kaverin kanssa. Kämppikseni ei antanut pitää mitään ääntä ja ilmoitti kerran, että sinun pitäisi nyt lähteä viikonlopuksi muualle, kun hänelle tulee äiti kylään.”

Hoasin Pihlajamäki arvioi yksin asumisen suosion johtuvan nuorten parissa myös osittain siitä, että sitä pidetään Suomessa eräänlaisena aikuistumisriittinä. Juujärven mielestä arviossa saattaa olla ”jotain perää”.

”Jossain isossa kommuunissa asumista ei välttämättä pidetä niin aikuismaisena.”

Yksinasujat ovat tutkimusten mukaan muuta väestöä yksinäisempiä. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2014 julkaiseman Työpaperin mukaan yksinäisempiä ovat ainoastaan yksinhuoltajat.

Tieto voi tosin olla vanhentunutta: se on tehty kymmenisen vuotta sitten. HS:n haastattelemat yksinasujat sanovat, etteivät pidä itseään yksinäisinä.

”Totta kai niitä tuntemuksia välillä tulee, mutta en minä koe itseäni mitenkään yksinäiseksi”, Kaisa Mattila sanoo.

”Elämää on niin paljon kodin ulkopuolellakin.”

Eläkkeelle viisi vuotta sitten fysioterapeutin työstä jääneen Mattilan arjen täyttävät muun muassa sukulaislasten kuljettaminen harrastuksiin, teatterissa ja elokuvissa käynti sekä golf.

”Tasoitukseni on kymmenen. Uskallan sanoa, että se on näin vanhalle hyvä.”

Myös yksin asumiseen kolme vuotta totutellut Riitta Litmanen sanoo yksinäisyyden olevan harvinainen vieras.

”Jotkut kärsivät yksinäisyydestä ja hakeutuvat huonoihin parisuhteisiin, mutta tämä on ollut paljon parempaa kuin odotin. Joskus iskee pelko, että miten minulle käy, jos nyt sairastuisin. Yksinäisyyden pelkoahan se sairastumisen pelko on. Se menee onneksi järkeilemällä ohi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat