Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiltit jäävät tyrannien alle – mutta valtaosa HS:n lukijoista kertoo saaneensa toivomansa loman

Puolet lähes 2 000:sta kyselyyn vastanneesta kertoo lomailevansa mieluiten heinäkuussa. Joka kolmatta vastaajaa miellyttää loppukesä.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä
Valtaosa HS:n lomakyselyyn vastanneista kertoi haluavansa lomailla heinäkuussa. Kuva viime heinäkuulta Helsingin Hietaniemen uimarannalta.
Valtaosa HS:n lomakyselyyn vastanneista kertoi haluavansa lomailla heinäkuussa. Kuva viime heinäkuulta Helsingin Hietaniemen uimarannalta. Kuva: Katarina Sällylä

”Esimies määrää, lomasi alkaa tästä, no comments.” ”Esimies pätki lomat ihan mielivaltaisesti ilman pätevää syytä.”

Tai: ”Perheetön joustaa. Perheellisten lomissa ollaan työnantajan puolelta joustavampia, koska perheellisellä on heittää "lapset ja perhe" -kortit pöytään. Sinkku ei voi vedota näihin.”

Eli kiteytettynä: Joko lapsiperheet marssivat ylitse tai sitten pomo on yksinkertaisen epäreilu.

Tältä näyttää pahimmillaan suomalaistyöpaikkojen lomaruletin pyörittely HS:n lukijoiden kertomien kokemusten perusteella. Kyselyyn vastasi lähes kaksituhatta ihmistä. HS kertoi työpaikkojen lomaruletista eli loma-ajankohtien määräyksestä alkuviikosta.

Varsinkin kyselyn avovastauksista puskee esiin kiukku, jota työpaikkojen lomaruletti pahimmillaan aiheuttaa.

”Aikaisemmassa työpaikassa toiset tekivät selväksi, että jos he eivät saa lomiaan silloin kuin haluavat, niin he lähtevät. Lopulta kävi niin, että minä lähdin.”

Mutta kyse on vain pahimmista kokemuksista. Valtaosa kyselyyn vastanneista ilmoitti saaneensa kesälomansa toivomanaan ajankohtana.

Puolet kyselyyn vastanneista kertoo lomailevansa mieluiten heinäkuussa. Joka kolmatta vastaajaa miellyttää loppukesä.

”Kun pitää loman elokuussa, ei tarvitse tapella esimiehen tai työtovereiden kanssa ajankohdasta. Kaikki muut haluavat neljä viikkoa juhannuksesta eteenpäin”, perusteli eräs vastaaja lomatoiveitaan.

Loma-ajankohtana alkukesä miellyttää vain joka kymmenettä vastaajaa.

”Tarvitsen lomani mahdollisimman ajoissa uupumissyistä. Alkukesän lomailun jälkeen loppukesästä töissä tuntuu kevyeltä. On kuin loma jatkuisi koko kesän.”

Joka kymmenes vastaaja lomailee muulloin kuin kesällä.

”Haluan jakaa lomani tasaisesti ympäri vuotta. Kesä on parasta aikaa olla myös töissä –Hiljaista ja kelit esimerkiksi työmatkapyöräilyyn kiertoreittien kautta erittäin hyvät”, kirjoittaa toinen.

”Toiset tuntuvat voivan vain sanelevan oman aikansa ja jos toive ei toteudu niin koko porukka saa kuulla siitä vuosikausia”, yksi vastaaja sanoo.

HS:n kyselyyn vastanneiden keskuudessa loman toiveajankohtaa ohjaa etenkin toive hyvästä säästä. Joka kolmas vastaaja valitsi sään tärkeimmäksi perusteeksi lomatoiveelleen. Toiseksi tärkein syy oli muiden perheenjäsenten loma. Joka kymmenes vastaaja perustelee lomatoivettaan matkojen tai muiden lomapaikkojen varaustilanteella.

”Ihmisen pitää saada kokea, että loman määräytymisessä näkyy hänen oma kädenjälkensä”, työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka totesi HS:lle.

Monella saattaa olla vielä lomien veivaus edessä, sillä kuluneella viikolla joka kolmannen työpaikalla loman ajankohta oli vielä päättämättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat