Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Rehn: Euroopan pitää uudistaa talouttaan nopeasti eikä jäädä odottelemaan poliittisia uudistuksia

USA:lla meni sata vuotta oman poliittisen unionin luomisessa, Rehn muistutti Washingtonissa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili perjantaina Washingtonissa.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili perjantaina Washingtonissa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Washington vetää nyt suomalaisia

 Yhdysvaltain pääkaupungissa on loppuviikolla poikkeuksellinen määrä suomalaispoliitikkoja.

 Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) tapasi Yhdysvaltain energiaministerin Ernest Monizin.

 Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok) osallistuvat Maailmanpankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuosikokoukseen, kuten myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

 Presidentti Tarja Halonen tapasi muun muassa kansainvälisiä järjestöjä.

Washington

Euroopan pitää uudistaa talouttaan nopeasti eikä jäädä odottelemaan poliittisia uudistuksia, elinkeinoministeri ja entinen EU-komissaari Olli Rehn (kesk) sanoi Washingtonissa perjantaina.

”Jos meidän pitää odottaa poliittista unionia ennen kuin voimme tehdä tarvittavia uudistuksia talouteen ja instituutioihin euroalueella, euro kuolee ennen kuin ihme tapahtuu”, Rehn sanoi.

EU:ssa on etenkin finanssikriisin jälkeen kaipailtu yhteistä talouspolitiikkaa, jollainen on Yhdysvaltain liittovaltiossa. Eurokriittisten puolueiden nousun alettua tälle ei kuitenkaan ole kansalaisten tukea.

Rehnin mukaan tiivistyvän unionin odottelu voi olla vastuun välttelyä.

”Ehto, jonka mukaan poliittinen unioni on edellytys euroalueen uudistuksille, on oikeastaan tekosyy olla tekemättä mitään.”

Rehn puhui Euroopan finanssikriisin opetuksista arvovaltaisessa Peterson-instituutissa. Rehnin mukaan Yhdysvallat toipui vuoden 2008 kriisistä Eurooppaa nopeammin muun muassa siksi, että maa alkoi elvyttää heti ja teki pikauudistuksia pankki- ja rahoitusalalla.

Sen sijaan Euroopassa törmättiin ”finanssinationalismiin”, jossa jäsenmaat suojelivat omia pankkejaan. Euroopan keskuspankilla ei ole samanlaisia valtuuksia kuin Yhdysvaltain keskuspankilla.

Vaikka euroalueelle on nyt ehdotettu yhteistä talous- ja valtiovarainministeriä, Rehn muistuttaa, että Yhdysvaltojenkin piti odottaa sata vuotta ja käydä läpi sisällissota oman poliittisen unioninsa luomiseksi.

Pohjoismaalaiset tunnetaan Yhdysvalloissa kiihkottomasta käytännöllisyydestään. Myös Rehn sanoi perjantaina, että odottelun sijasta Euroopan pitäisi etsiä ”terveen järjen käytännöllisiä ratkaisuja”.

Esimerkki näistä on Euroopan pankkiunioni, joka valvoo pankkien toimintaa. Euroopan keskuspankin pitäisi toimia deflaatiota vastaan. Jäsenmaissa pitäisi ajaa läpi omia rakenneuudistuksia, kuten Suomen eläke-, työmarkkina- ja soteuudistukset. Lisäksi Saksan tulisi kiihdyttää kotimaista kysyntää, mikä auttaisi koko Eurooppaa.

”Euroalueella se, ettemme tee mitään, ei ole vaihtoehto”, Rehn sanoi. ”Meidän täytyy keskittyä –– käytännöllisiin talousuudistuksiin, jotka rakentavat kestävää kehitystä ja luovat uusia työpaikkoja, mikä on tärkeää kansalaisillemme.”

Amerikkalaislehdistä valottuu lohduton kuva Euroopasta, jossa manner on jäämässä pakolaisten ja äärioikeiston jalkoihin. Talous sakkaa, Venäjä uhkaa, Britannia karkaa ja demokratia on vaarassa. Huoli vaikuttaa amerikkalaisten sijoituspäätöksiin.

Rehnin viesti amerikkalaisille olikin perjantaina rauhoitteleva.

”Ei ole vielä aika julistaa Euroopan unionia kuolleeksi. Meillä on ehkä happivajausta, mutta olemme sitoutuneita hoitamaan nämä kriisit, yhden kerrallaan.”

Kun Rehniltä kysyttiin, lähteekö Suomi EU:sta, jos Britannia lähtee, vastaus oli ei.

”Jopa populististen liikkeiden noustua EU:n vastustus Suomessa on ollut vain neljänneksen luokkaa”, Rehn sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat