Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle puolet pyöräilijöistä käyttää kypärää – ”Harmittaa, kun kypärä latistaa lakka- tai geelikampauksen”

Pyöräilykypärän käytössä on isot erot maakunnittain: Uudellamaalla kypärää käyttää yli 60 prosenttia pyöräilijöistä, Keski-Pohjanmaalla vain joka seitsemäs.

Kotimaa
 

Pyöräilykypärän käytössä on Suomessa isot erot maakunnittain. Uudellamaalla kypärää käyttää 64 prosenttia pyöräilijöistä. Keski-Pohjanmaalla kypärän laittaa päähänsä vain harva, 14 prosenttia pyöräilijöistä.

”Mitä enemmän kypäriä näkyy, sitä helpompaa se on laittaa omaankin päähän”, Liikenneturvan suunnittelija Leena Pöysti selittää eroja.

Esimerkiksi Helsingin, Espoon ja Vantaan kypärämyönteisyys näkyy selkeästi Uudenmaan luvuissa. Liikenneturvan laskelmien mukaan 41 prosenttia Suomessa pyöräilevistä käytti kypärää. Tiedot perustuvat Liikenneviraston vuonna 2014 toteuttamaan laskentaan, jossa havainnot tehtiin 31 946 pyöräilijästä.

Polkupyöräkypärän käyttö on lisääntynyt Suomessa hitaasti mutta varmasti. Kun Liikenneturva alkoi havainnoida pyöräilykypärän käyttöä vuonna 1990, vain noin neljä prosenttia pyöräilijöistä käytti kypärää. Tuoreimpien tietojen mukaan jo yli 40 prosenttia pyöräilijöistä laittaa kypärän päähänsä.

”Tämä on ihan oikea esimerkki siitä, miten liikennekäyttäytymisen muutokset tulevat osaksi kulttuuria”, sanoo Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi.

Liikenneturva tutkii pyöräilykypärän käyttöä niin, että tutkija menee tienvarteen ja laskee pyöräilijät sekä sen, kuinka monella heistä on päässään kypärä.

Kouluikäiset tytöt ja naiset näyttävät käyttävän kypärää hieman hanakammin kuin kouluikäiset pojat ja miehet.

Ville Männikkö
Tuuve (vas.) ja Tilda sekä Inni Kankaisella (kesk.) oli pyöräilykypärät päässään Laajasalossa 2012.
Tuuve (vas.) ja Tilda sekä Inni Kankaisella (kesk.) oli pyöräilykypärät päässään Laajasalossa 2012.

Kehittämispäällikkö Lammi on itsekin ollut tekemässä havainnointia. Hänen mukaansa tunnollisimmin kypärää käyttävät 30–40-vuotiaat työmatkapyöräilijät. Heillä on hyvä pyörä, hyvät varusteet ja homma muutenkin hallussa.

Lammi tietää, että ihmisillä riittää selityksiä sille, miksi kypärää ei käytetä. Jotkut perustelevat sitä omalla ajotaidollaan, toiset tyyliseikoilla.

”Monia harmittaa, kun kypärä latistaa lakka- tai geelikampauksen”, Lammi kertoo.

Kypärän käyttö kuitenkin kannattaisi.

”Kukaan ei suunnittele kaatuvansa ja iskevänsä päätään asfalttiin, mutta silti niin vain käy”, Lammi sanoo.

Lammin mukaan on toivoa, että pyöräilykypärästä tulee jatkossa samanlainen itsestäänselvyys kuin turvavyön käyttö autossa. Nykyisin näkee harvoin pientä lasta pyörän selässä ilman kypärää.

”Tässä käy sama juttu kuin turvaistuinten kassa. Eihän pieniä lapsia laiteta enää autoonkaan ilman niitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat