Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri: Mesenaateille verovähennys

Anu Vehviläinen houkuttelisi yleishyödyllisten kokeilujen kansalaisrahoittajia verovähennyksellä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kunta ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) haluaisi myös yksityishenkilöt yleishyödyllisten kokeilujen rahoittajiksi. Kansalaismesenaattien houkuttimeksi Vehviläinen ehdottaa verovähennysoikeutta yleishyödyllisiin kokeiluihin tehdyille lahjoituksille jo ensi vuodesta lähtien.

Vehviläisen mukaan ajatus on hänen omansa, eikä siitä ole keskusteltu vielä hallituksessa.

”Verovähennysoikeuden laajentaminen yleishyödyllisen kokeilutoiminnan tukemiseen olisi hallitukselta hieno ele kansalaisyhteiskunnalle, kun Suomi valmistautuu satavuotisjuhliinsa”, Vehviläinen sanoo.

Yksityishenkilöt voivat nyt tehdä 850–500 000 euron lahjoitusvähennyksen vain korkeakoulutukseen suunnatuista lahjoituksista.

Vehviläinen kertoi kaavailustaan perjantaina, kun hän otti vastaan ajatuspaja Demos Helsingin ja Suomen ympäristökeskuksen selvityksen kokeilutoiminnan uusista rahoitusmuodoista.

Selvitys ehdottaa kokeilujen rahoitukseen joukkorahoitusmallia digitaalisella alustalla eli netin kautta.

”Yhteiskunnallista hyvää tuottavien kokeilujen esteenä on monesti rahoituksen puute. Ihan muutamalla satasellakin voi saada jo paljon aikaan, kun innostuneet ihmiset miettivät lähiympäristöönsä parannuksia. Kokeiluilla voi olla myös yhteisöllisyyttä ja ylisukupolvisuutta vahvistava merkitys”, Vehviläinen sanoo.

Pienkokeilutoiminnasta esimerkkejä ovat esimerkiksi hävikkiruoan kierrätys, vanhusten ja nuorten yhteisasuminen tai nuorten syrjäytymistä ehkäisevä valmennustoiminta. Idea on monistaa ja laajentaa parhaimmat kokeilut muuallekin.

Vehviläinen lupaa hakea kokeilujen aloittamiseen lisäbudjetista kaksi miljoonaa euroa. Tavoite on, että rahoitusmalli voisi toimia jo vuoden 2016 loppupuolella ja käynnistää sata erilaista kokeilua.

Alustan avulla rahoitusta voidaan kerätä myös säätiöiltä, yhdistyksiltä ja yrityksiltä.

Toimintamuoto on yksityiskohdiltaan vielä auki.

”Tähän voidaan perustaa oma yhtiö tai sitten liittää se esimerkiksi Sitran yhteyteen”, ennakoi ohjausryhmän puheenjohtaja, Kaisa Lähteenmäki-Smith valtioneuvoston kansliasta. ”Tai sitten toiminta voidaan kytkeä jo olemassa olevan, joukkorahoitusta käyttävän mesenaatti.me-verkkosivuston yhteyteen.”

Kokeilukulttuuri on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat