Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmikkien valvontaa rajoilla tehostetaan

Maahan tulevilla lemmikkieläimillä pitää olla passi ja rokotukset kunnossa, läänineläinlääkärit muistuttavat.

Kotimaa
 

Maahan tulevien lemmikkien kuntoa ja papereita valvotaan tehostetusti kevään kuluessa. Läänineläinlääkärit tekevät satamissa pistokokeita tästä viikonlopusta alkaen.

Valvonta alkoi perjantaina Vaasan satamassa. Läänineläinlääkärit, tulli ja kunnalliset eläinlääkärit selvittävät siellä Ruotsista tulevien kissojen, koirien ja frettien kuntoa. Turussa ja Helsingissä ratsataan lemmikkejä toukokuun lopulla ja Torniossa kesäkuun puolivälissä.

Lemmikkejä liikkuu rajojen yli yhä enemmän. Samalla tautiriskit lisääntyvät, aluehallintovirastot muistuttavat. Rokotusten ja lääkitysten pitää olla kunnossa, että lemmikki voi matkata maasta toiseen EU:n alueella.

Ratsioissa kiinnitetään huomiota erityisesti rabiesrokotuksiin ja ekinokokkilääkityksiin. Maahan tulevilla lemmikeillä pitää olla tunnistusmerkintä tai siru sekä lemmikkieläinpassi, josta ilmenee rabiesrokotuksen voimassaolo.

Rabies eli raivotauti on viruksen aiheuttama ja eläinten välityksellä tarttuva tauti, joka voi tarttua ihmiseenkin ja johtaa kuolemaan. Sitä on todettu Suomessa eläimillä viimeksi lähes 30 vuotta sitten ja ihmisellä 80 vuotta sitten. Rabies tarttuu ihmiseen esimerkiksi koirasta, ketusta tai supikoirasta.

Koirilla pitää olla myös lääkitys ekinokokkoosia vastaan. Se otetaan joko 1–5 vuorokautta ennen maahan tuloa tai vähintään kaksi kertaa ennen maahan tuloa ja vielä kerran Suomessa. Lääkitysten välillä pitää kulua neljä viikkoa.

Ekinokokki on heisimatojen aiheuttama tauti, joka on ihmiselle vaarallinen kuten rabies. Koirat voivat toimia heisimatojen isäntinä ilman, että niille tule oireita.

Ihminen voi saada tartunnan koiran ulosteesta tai turkkiin takertuneista madon munista. Ensimmäinen kotoperäinen ekinokokkitartunta todettiin Suomessa viime vuonna.

Jos koiran tiedot eivät ole kunnossa, se voidaan eristää, lopettaa tai palauttaa lähtömaahan. Kulut laskutetaan isännältä, jolle napsahtaa myös 200 euron tarkastusmaksu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat