Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni halusi auttaa asunnottomia tv-ohjelman jälkeen – ”Saimme kymmeniä yhteydenottoja”

Arman Alizadin dokumentti poiki avustusvyöryn asunnottomille. Ihmiset lahjoittivat ruokaa ja vaatteita.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus Arman Alizadin Pohjantähden alla -dokumenttiohjelmasta, joka käsitteli asunnottomuutta.
Kuvakaappaus Arman Alizadin Pohjantähden alla -dokumenttiohjelmasta, joka käsitteli asunnottomuutta.

Tv-ohjelma asunnottomista sai aikaan pienen auttamisryöpyn tällä viikolla. Joukko ihmisiä otti yhteyttä Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykseen (Vva) kysyäkseen, miten he voivat auttaa asunnottomia.

Toimittaja ja tuottaja Arman Alizadin Pohjantähden alla -dokumenttiohjelma esitteli asunnottomien arkea tiistaina. Se osoitti, miten surkeissa oloissa jotkut elävät Suomessa talvellakin. Ohjelma johti myöhemmin useisiin yhteydenottoihin, joissa ihmiset esittivät huolensa asunnottomista. Se yllätti yhdistyksen.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo, että yhteydenottoja tuli kymmenittäin.

”Ihmiset ilmoittivat erilaisista auttamishaluistaan. He halusivat lahjoittaa, antaa aikaansa ja kysyivät, miten he voivat auttaa”, Tiivola sanoo.

Jotkut halusivat lahjoittaa vaatteita, jotkut valmistaa ruokaa tai järjestää tilaisuuksia. Jotkut kertoivat kuulleensa ensi kertaa asunnottomuudesta Suomessa.

”Ilmeisesti sellaiset ihmiset ovat katsoneet ohjelmaa, jotka muuten eivät ole olleet asunnottomuudesta perillä. Se on tavoittanut ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin asiasta edes kuulleet. Näin minä sen tulkitsin”, Tiivola sanoo.

”Me olemme nyt vastanneet jokaiselle erikseen ja perustimme vapaaehtoisten ryhmän halukkaista. Siellä oli esimerkiksi sellaisia, jotka sanoivat, että voin tulla leikkaamaan hiuksia jonakin päivänä. Olemme sitten koettaneet järjestää tällaisen. Tällaisia pieniäkin, mutta tärkeitä asioita.”

Yhdistyksen mukaan lahjoitukset menevät nyt matalan kynnyksen työhön asunnottomien tai sen uhan alla elävien ihmisten auttamiseksi. Yhdistys ottaa edelleen niitä vastaan.

”Voi lahjoittaa aikaa, rahaa tai tavaraa. Jos on kyse tavarasta, niin voi ottaa yhteyttä ja katsomme millä tavalla ne ovat haettavissa tai tuotavissa. Meillä on rajalliset varastotilat, ihan kaikkea emme pysty ottamaan vastaan. Rahaa varten on rahankeräyslupa.”

Arman Alizad on tyytyväinen siihen, että sai nostettua asunnottomien asian esiin.

”Ikävää tietyllä tavalla, että monelle tuli yllätyksenä se, että tilanne on tuollainen Suomessa. Hyvä puoli oli se, että nyt he ainakin tietävät ja Vva sai näinkin paljon auttavia käsiä”, Alizad sanoo.

Helsingin Sanomat ja Alizadin ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat