Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko, kylmäšokki tai rentoutuminen paljussa – tutkijat löysivät 14 eri syytä hukkumiseen

Professorin mukaan mekanismien tunteminen auttaa ehkäisemään hukkumisia.

Kotimaa
 
Arto Tulima
Pelastuslaitoksen sukeltaja etsi hukkunutta Kajaaninjoella kesällä 2011.
Pelastuslaitoksen sukeltaja etsi hukkunutta Kajaaninjoella kesällä 2011. Kuva: Arto Tulima

Kun ihminen hukkuu, hänen kuolemaansa voi johtaa monta syytä eikä yksi. Vaikuttamassa on peräti 14 eri mekanismia, Turun yliopistossa tehty tutkimus havaitsi. Se ilmestyi Physiology-lehdessä.

Kun mekanismeja tunnetaan, niiden avulla voidaan kehittää keinoja, joilla voidaan estää hukkumisia, sanoo tutkimusta tehnyt professori Philippe Lunetta Turun yliopistosta.

Hän arvioi, että syiden tuntemisesta voisi olla apua kuumassa vedessä oltaessa, kylmäshokin tullessa, kylmän veden aiheuttamassa fyysisessä heikkoudessa ja silloin, kun hukkumispelko valtaa mielen.

Valtaosa hukkuu viileässä vedessä. Kuolemaan voi silloin johtaa kylmäshokki, pinnallisten hermojen ja raajojen lihasten viilentyminen tai syvien kudosten kylmeneminen.

Elimistö reagoi niihin muun muassa tihentämällä hengitystä, lisäämällä sydämen toimintaa, supistamalla ääreisverenkiertoa ja nostamalla verenpainetta.

Myös muut syyt johtavat hukkumiskuolemaan. Sellainen on esimerkiksi rentoutuminen kuumassa vedessä kuten paljussa. Tai hukkumispelko, jonka moni triathlonia harrastava on kohdannut. Se lamauttaa kehon samalla tavalla kuin pakokauhu.

Osa hukkuneista on oksentanut ja sitten hengittänyt mahan sisältöä ennen kuolemaansa. Se on selvinnyt ruumiinavauksissa. Hukkumisen aikana voi myös kurkunpää kouristella, mutta se ei johda kuolemaan yksinään.

Näistä havainnoista on hyötyä ennen muuta kehittyvien maiden asukkaille, koska valtaosa hukkumiskuolemista sattuu niissä.

Myös korkean tulotason maissa kuten Suomessa ihmiset tarvitsevat tietoa hukkumisen yhteydestä muihin ilmiöihin, tutkijat toteavat. Niitä ovat esimerkiksi alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden käyttö, uupumus ja sydänvaivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat