Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioituminen ulkomailla voi vaatia vaivannäköä – ”Ranska on ainakin hyvin byrokraattinen”

Eniten suomalaisia vihitään Espanjassa. Myös Thaimassa häänsä järjestää vuosittain 20–30 paria.

Kotimaa
 
Ville Nummenpää
Kaisa ja Timo Into menivät naimisiin maistraatissa New Yorkissa 2010. ”Kuvassa on ranskalainen rakennus. Ehkä ne pitää Ranskaa niin romanttisena”, Timo Into sanoo.
Kaisa ja Timo Into menivät naimisiin maistraatissa New Yorkissa 2010. ”Kuvassa on ranskalainen rakennus. Ehkä ne pitää Ranskaa niin romanttisena”, Timo Into sanoo. Kuva: Ville Nummenpää
Fakta

Espanja ja Thaimaa ovat suosituimpia

 Ulkomailla vihitään pari

sataa suomalaista paria vuosittain.

 Evankelisluterilaisen

kirkon suomalaispappi

tarvitsee opetusministeriön luvan kohdemaahan. Näitä pappeja on Espanjassa, Thaimaassa, Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

 Muissa maissa vihkiminen onnistuu paikallisten lakien

mukaan. Laillistettu vihkitodistus toimitetaan sitten Suomen maistraattiin.

 Espanjassa vihitään noin sata paria, Thaimaassa 20–30 paria vuosittain.

Helsinkiläiset Jukka Viskari ja Ding Yi järjestivät hääjuhlan Italiassa Sienan lähistöllä viime vuoden lokakuussa. Sopivan paikan eli hotellin maaseudulta he löysivät reissatessaan vuotta aiemmin Etelä-Ranskassa ja Toscanan alueella Italiassa.

”Ranskassa olo oli aina kuin turistilla, ulkopuolinen, joten valitsimme Italian sen rennon ja ystävällisen ilmapiirin vuoksi. Rakastan auringonpaistetta ja hyvää ruokaa”, kertoo Yi parin valinnasta.

Sukulaisia ja ystäviä saapui paikalle noin 40 Suomesta, Kiinasta ja Britanniasta. Seremoniamestari oli paikallinen, mutta hääpari ei kuitenkaan halunnut virallista vihkimistä, koska paperityön määrä hirvitti. Ding ja Viskari menivät naimisiin Helsingin maistraatissa juhlien jälkeen marraskuussa.

Tiukasta aikataulusta, ylihintaa pyytävistä palveluntarjoajista ja ajoittaisesta stressistä huolimatta lähes kaikki meni lopulta hyvin. Vain luonto petti: koko hääpäivän satoi, joten ulkoilmatilaisuus pidettiin lopulta sisällä.

”Seuraavana päivänä oli niin hieno ilma, joten kysyin, että emmekö voisi pitää häitä uudelleen”, Yi nauraa.

Tarina on tuttu toimistosihteeri Virpi Lindroosille Uudenmaan maistraatin Helsingin yksikössä, jossa kirjoitetaan estettömyystodistuksia ulkomailla solmittavia siviili- ja kirkollisia vihkimisiä varten. Vihkiminen onnistuu lähes kaikkialla, mutta:

”Ranska on ainakin hyvin byrokraattinen ja hankala, joku on siellä menettänyt toivonsa ja sitten vihkiminen on tehty Suomessa”, Lindroos sanoo.

Suurin osa liitoista on niitä, joissa suomalainen nai ulkomaalaisen puolison, mutta myös suomalaiset parit tilaavat todistuksia mennäkseen naimisiin muualla. Yhdysvallat, Mauritius ja Italia tulevat Lindroosille ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan suomalaisparien suosituista vihkipaikoista ulkomailla.

”Meillä kirjoitellaan viikoittain erikielisiä todistuksia eli kyllä suomalaisia vihitään maailmalla joka viikko”, kertoo Lindroos.

Helsinkiläiset Kaisa ja Timo Into vihittiin maistraatissa New Yorkissa kesäkuussa 2010. Parin lähipiirissä oli järjestetty kymmenkunta perinteistä hääjuhlaa viimeisen vuoden aikana, joten he halusivat jotain erilaista ja omannäköistä.

”Liittyi siihen sekin, että isäni kuoli vuonna 2009, joten isojen sukujuhlien järjestäminen ei tuntunut hyvältä. Meitä on kolme tytärtä ja isäni oli aina vitsaillut, että jos kaikkien häät pitää kustantaa, niin se tulee kalliiksi eli karatkaa naimisiin. Ja niin me sitten päätimme karata”, Kaisa Into kertoo.

Timo Into oli menossa sukunsa asioissa Michiganiin kesäkuussa, joten hän ehdotti, että pari tapaisi New Yorkissa. Mukaan tuli morsiamen veli, Ville Nummenpää, jolle ilmoitettiin vasta paikan päällä, että hän pääsee todistajaksi häihin.

Ennen matkaa pari hankki esteettömyystodistuksen Helsingistä ja sai New Yorkista mukaansa vihkitodistuksen. Yllätys oli suuri, kun todistus ei kelvannut kotimaan maistraatissa, koska siitä puuttui yksi leima. Sitä yritettiin hakea Yhdysvaltain suurlähetystöstä ja New Yorkista, jossa morsiamen ystävä kävi valtakirja ja vihkitodistus mukanaan, mutta silloin valtakirjasta puuttui suomalaisen notaarin leima.

Lopulta pari luovutti ja meni noin kuukauden kuluttua uudelleen naimisiin Helsingin maistraatissa.

”Voin suositella tätä kokemuksena, mutta Yhdysvallat on hyvin byrokraattinen, paperiasioista pitäisi saada jotenkin etukäteen tietää”, Timo Into sanoo.

Suomalaispapit vihkivät pari sataa suomalaista ulkomailla vuosittain. Luku on pysynyt lähivuosina samana, kertoo evankelisluterilaisen kirkon ulkosuomalaistyön johtaja Ilkka Mäkelä.

”Espanja on ylivoimaisesti suosituin, siellä vihitään arviolta lähes sata paria vuosittain. Thaimaassa luku on noin 20–30 vuosittain”, Mäkelä arvioi.

Kirkon luvussa on mukana sekä suomalaisia pareja että pareja, joista toinen on suomalainen ja toinen ulkomaalainen.

Suomalainen pappi ei voi vihkiä paria ulkomailla Suomen lakien mukaan, jos hänellä ei ole opetusministeriön myöntämää lupaa kyseiseen maahan. Tällaisia pappeja on maissa, joissa on perinteisesti ollut paljon suomalaisia siirtolaisia ja turisteja eli Espanjan ja Thaimaan lisäksi Englannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

”Ihmiset toivovat myös muita eksoottisia kohteita, mutta niissä ei vihkiminen onnistu”, Mäkelä sanoo.

Muissa maissa voi kuitenkin mennä naimisiin sikäläisen lainsäädännön perusteella ja toimittaa laillistettu vihkitodistus maistraattiin jälkikäteen.

”Tätä tapahtuu USA:ssa, Australiassa ja muissa Pohjoismaissa. Tällaisia vihkimisiä on varmaan yhtä paljon kuin edellä mainittuja”, Mäkelä sanoo.

Kiinasta kotoisin oleva Ding Yi työskentelee taiteilijana ja muotolijana, joten oli itsestäänselvää, että hän itse suunnitteli hääjuhlat. Aikaa oli vain puoli vuotta, joten suurena apuna olivat aikaisemmalla Italian-matkalla tavattu paikallinen nainen sekä Suomessa asuva italialainen ystävä, joka soitti useita puheluita parin puolesta.

”Voisin kuvitella joskus olevani itse hääsuunnittelija. Kun on yhdet häät järjestänyt, niin nyt tietäisi, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.”

Toiset palkkaavat hääsuunnittelijan kohdemaasta. Markkinaraon ovat havainneet myös matkatoimistot, joista jotkut tarjoavat hääsuunnittelupalvelua lomakohteissaan.

”Meillä palvelu on ollut vuosia käytössä, mutta suosio on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana, kun ihmisistä on tullut omatoimisempia”, sanoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik.

Aurinkomatkat ei tarjoa kohteissaan hääsuunnittelupalvelua juuri ihmisten omatoimisuuden vuoksi, kertoo viestinnästä vastaava Anniina Metsola.

Tjäreborg on tarjonnut hääsuunnittelupalvelua noin neljä vuotta. Palvelua tarjotaan kymmenissä hotelleissa ympäri maailman, mutta kuinka paljon sitä käytetään, siitä ei tiedotuspäällikkö Arja Pucilowskin mukaan ole tietoa. Yksi suunnittelupalvelua tarjoavista ovat konsernin Sunprime-hotellit Turkissa, Thaimaassa ja Kreikassa.

”Näissä tällaisia häitä on muutamia vuodessa. Muista hotelleista tiedetään vain, että palvelua on käytetty”, Pucilowski sanoo.

Melnikin mukaan matkatoimistojen hääpalvelun suosion laskun syynä on myös se, että myös isot hotellit tarjoavat palvelua.

”Ulkomailla naimisiin meno on nyt niin suosittua, että niillä voi olla esimerkiksi rannalla vakiopaikka häitä varten ja pysyviä rakennelmia”, Melnik sanoo.

Oikaisu (HS 19.4.2016): Sunnuntaina 17. huhtikuuta avioitumista ulkomailla käsitelleessä jutussa oli kaksi virhettä. Italiassa häitään juhlineet Jukka Viskari ja Ding Yi eivät valinneet kahden hotellin vaan kahden maan välillä. Evankelisluterilaiset papit vihkivät ulkomailla Suomen lakien mukaan parisataa paria vuosittain. Vihkimisten kokonaismäärä on suurempi, sillä luvusta puuttuivat esimerkiksi siviilivihkimiset.

Jukka Viskari ja Ding Yi järjestivät hääjuhlat Italiassa.
Jukka Viskari ja Ding Yi järjestivät hääjuhlat Italiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat