Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Setan puheenjohtaja ymmärtää Antti Holman muuttoaikeet – ”Minussa on kasvamassa vihapuhe tyhmyyttä kohtaan”

Panu Mäenpää arvioi, että etenkin viimeisten kahden vuoden aikana yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on kehittynyt aggressiivisempaan suuntaan

Kotimaa
 
Rio Gandara
Tuhannet ihmiset kokoontuivat Kansalaistorille tasa-arvoista avioliittolakia puolustavaan mielenosoitukseen marraskuussa 2014.
Tuhannet ihmiset kokoontuivat Kansalaistorille tasa-arvoista avioliittolakia puolustavaan mielenosoitukseen marraskuussa 2014. Kuva: Rio Gandara

Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina näyttelijä ja kirjailija Antti Holmasta, joka kertoo muuttavansa Helsingistä Lontooseen kyllästyttyään Suomen suvaitsemattomaan ilmapiiriin.

Vaikka Suomi onkin Holman mielestä hieno maa, on myös monta asiaa, jotka häntä erityisesti risovat – esimerkiksi heteroseksuaaliset normit, jotka kannattelevat suomalaista yhteiskuntaa. Myös asenneilmapiirin kiristyminen kyllästyttää Holmaa.

”Jos haluaa kärjistää ja sanoa ilkeästi, niin täällä vastaan tulevat joka päivä ja joka puolelta lapsille vittuilevat rohtuneet mummot. Terhikiemungit voittivat, minä hävisin ja siksi kerään kimpsuni”, Holma perustelee muuttoaan.

Holman ajatukset herättävät lukijoissa tuntemuksia niin puolesta kuin vastaan: toiset yhtyvät näyttelijän näkemykseen Suomen ilmapiirin kiristymisestä, toiset kokevat valituksen turhana.

Seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavan Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää toteaa olevansa ensisijaisesti todella harmistunut siitä, että joku kokee saaneensa tarpeeksi Suomen asenneilmapiiristä.

”Samaan aikaan en voi olla ymmärtämättä Holman tuntemuksia. Itsellenikin tulee välillä olo, että asun maassa, jota en tunnista enää omakseni. Keitä ovat nämä ihmiset, jotka nimittävät itseään katupartioiksi ja ilmoittavat käyneensä elämän kovan koulun?”

”Nykyään on täysin oikeutettua sanoa mitä tahansa toisista ihmisistä – voimme sanoa kauheita asioita toisillemme, ja se on sananvapautta. Mihin on hävinnyt yleinen kunnioitus toisten ihmisten elämää kohtaan?” Mäenpää lataa.

Mäenpää hidastaa puhettaan ja pahoittelee, että alkaa käydä kierroksilla.

”Täytyy yrittää ilmaista itseään sivistyneesti, etten tule itse sortuneeksi vihapuheeseen. Jotenkin minussa itsessäni on kasvamassa vihapuhe tyhmyyttä kohtaan. Tyhmyys on nykyään oikeutettua – ja se on väärin.”

Myös Joensuun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Anni Rannikko tunnistaa Holman tunteman tuskan suomalaisten suvaitsemattomuudesta.

”Joitakin päiviä sitten Kuusamoon saavuttuani päädyin väittelyyn siitä, saavatko homot olla olemassa. Ihan samanlaiseen väittelyyn päädyin myös viime viikolla Joensuussa – ja todennäköisesti joutuisin käymään samanlaisen keskustelun myös Helsingissä”, Rannikko sanoo.

”On toki absurdia, että tämä on joidenkin ihmisten arkipäivää: toiset kokevat, että heillä on täysi oikeus tulla sanomaan, että sinulla ei ole oikeutta olla olemassa. Siinä mielessä Holma on hyvinkin oikeassa: ei ihmistä voi velvoittaa elämään sellaisessa ilmapiirissä”, Rannikko pohtii.

Rannikon mielestä on kuitenkin haitallista ajatella, että kaikki homot pakenevat vihamielistä ilmapiiriä Helsinkiin tai muihin suurkaupunkeihin. Elämän Suomen maaseudulla tulisi olla yhtä hyvää kuin pääkaupunkiseudulla.

Kaikki ei ole aina sitä kiinni, missä ihminen asuu.

”Toki allekirjoitan, että Helsingissä saattaa olla helpompi elää, mutta se johtuu useista syistä. Asun Joensuun kyljessä olevassa Enon kylässä, enkä missään nimessä haluaisi paeta Helsinkiin, sillä en koe siihen mitään tarvetta”, Rannikko sanoo.

Panu Mäenpää arvioi, että etenkin viimeisten kahden vuoden aikana yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on kehittynyt aggressiivisempaan suuntaan. Tästä muutoksesta ihmiset ovat kärkkäitä syyttämään sosiaalista mediaa.

”Mutta ei vihapuhe ole sosiaalisen median vika: kyllähän älykkäät ihmiset pystyvät myös sosiaalisessa mediassa kommunikoimaan rakentavasti ja älykkäästi. Jos ihminen on ilman minkäänlaisia yleisiä käytöstapoja, hän on sitä myös sosiaalisessa mediassa”, Mäenpää sanoo.

Hän harmittelee joidenkin ihmisten ymmärtämättömyyttä sitä kohtaan, että pahojen sanojen merkitys on yhtä painava sosiaalisessa mediassa kuin silloin, kun ne osoitetaan henkilölle suoraan kasvotusten.

Hyvästä esimerkistä käy Setan puheenjohtajan virka, jossa Mäenpää aloitti puolitoista vuotta sitten. Ennen nykyistä työtään hän ei ollut saanut vihapostia tai -puheluita. Puheenjohtajan viran alettua vihaviestien määrä kasvoi ”sataprosenttisesti”.

Kun keskustellaan suomalaisesta asenneilmapiiristä kokonaisuudessaan, arvioi Mäenpää sen kehittymisen suurimmaksi ongelmaksi kulttuurisen homogeenisuuden, johon myös maahanmuuttokriittisyys olennaisesti nivoutuu.

”Meiltä puuttuu sellainen suomalaisuuden itsetunto, jonka takia sanomme nopeasti ei kaikelle, joka ei välttämättä heti näytä kuuluvan perinteiseen suomalaiseen kulttuuriin”, Mäenpää sanoo.

”Tänä päivänä miljoona suomalaista asuu sinkkuna. Miksi ylläpidetään ajatusta, että suomalaisen kulttuurin ydin on isä, äiti ja pari lasta, omakotitalo sekä auto, kun suuri osa asuu aivan eri tavalla?

Urheilu, etenkin hiihdon kaltaiset kansallislajit, ovat olleet vuosikymmeniä merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Itä-Suomen yliopistolla tutkijana toimiva Rannikko on tutkinut urheilu- ja liikuntamaailman yhdenvertaisuutta sekä heteronormatiivisia rakenteita, etenkin nuorten keskuudessa.

Omasta tutkimuksestaan Rannikolle nousee mieleen suvaitsevaisuudesta esimerkki uimari Ari-Pekka Liukkosesta, joka kertoi homoudestaan Ylen Urheiluviikonloppu -ohjelmassa vuonna 2014.

”Se oli aika valtava uutinen: että Suomessa on huippu-urheilija, joka on homo. Aiheesta kirjoitettiin monta päivää valtavan kokoisin otsikoin. Mielestäni tapaus kuvastaa hyvin yhden keskeisen yhteiskunnallisen osa-alueen, urheilu- ja liikuntamaailman, heteronormatiivisuutta”, Rannikko pohtii.

Mitä tulee seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseen, tulisi suvaitsevaisuuden parantamisen lähtökohdan olla ensisijaisesti Mäenpään mukaan lakityössä.

”Meillä täytyy olla jokin referenssi, johon voimme viitata, kun vaadimme muutoksia myös käytäntöihin. On olemassa paikkakuntia, joissa ollaan haluttomia keskustelemaan asioista ja toimimaan siten, että käytännöt muuttuvat. Silloin on tärkeää, että on olemassa lain kirjain, johon voimme viitata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat