Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättäjät matkailevat – mutta valiokuntien kaukomatkoista ei kannata olla kateellinen

Erikoisvaliokunnat tekevät vaalikaudessa yhden kaukomatkan ja yhden Euroopan-matkan. Aikataulut matkoilla ovat armottomat ja ohjelmat valtaosin asiapitoiset.

Kotimaa
 

Valta on liikkeellä. Eduskunnan valiokunnat ovat löytäneet tämän kevään matkakohteet eksoottisista kaukomaista.

Kansainvälistyminen on aina hyväksi. Sitä eduskunnan puhemies Maria Lohelakin (ps) on korostanut. Matkoilla luodaan paitsi kauppasuhteita, myös henkilökohtaisia suhteita kollegoihin vieraissa maissa. Mukana saatetaan tuoda hyviä käytäntöjä myös kotimaan politiikkaan.

Kaukomatkojen keskittyminen tähän kevääseen on sattumaa. Erikoisvaliokunnat tekevät vaalikaudessa yhden kaukomatkan ja yhden Euroopan-matkan. Niihin saa käyttää 83 000 euroa. Valtiovarainvaliokunnalla, ulkoasiainvaliokunnalla ja suurella valiokunnalla on enemmän rahaa. Kokousmatkat ja muut tulevat vielä päälle. Lähes koko ajan joku on reissussa.

Aikataulut matkoilla ovat armottomat ja ohjelmat valtaosin asiapitoiset. Nähtävyyksille ja kulttuurille jätetään kuitenkin aikaa.

Perusteltu on esimerkiksi hallintovaliokunnan matka Italiaan ja Maltalle ensi syksynä. Valiokunta vastaa maahanmuutosta, ja Italia on nousemassa Välimeren salakuljetusreittien kärkeen.

Talousvaliokunnan maaliskuinen matka Meksikoon ja Kuubaan oli toisenlainen. Vaikka kauppoja hierottiin, ohjelmat päättyivät hyvissä ajoin iltapäivällä ja pari päivää meni nähtävyyksiä katsellessa ilman ohjelmaa. A-luokan matkalla oli yhdeksän mieskansanedustajaa – eikä yhtään naispuolista kansanedustajaa.

Lakivaliokunta palaa tänään sunnuntaina Meksikosta ja Guatemalasta. Meksikossa edistettiin Suomen ja Meksikon välistä oikeusasioiden yhteistyötä sekä tutustuttiin tuomioistuin- ja syyttäjälaitokseen sekä vankeinhoitoon.

Ensimmäisenä ei tule mieleen Meksiko, kun haetaan hyviä oikeuskäytäntöjä tai neuvoja vankeinhoidossa, mutta totuus voi osoittautua aivan toiseksi, kun valiokunta julkistaa matkakertomuksensa.

Ulkoasiainvaliokunta kävi Iranissa vienninedistämismatkalla ja joutui jättämään kännykkänsä Suomeen, ettei niiden sisältö ajaudu vieraisiin käsiin. Ryhmälle annettiin lainakännykät matkan ajaksi. Puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) ei päässyt twiittaamaan viiteen päivään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta taas palaa tänään Argentiinasta ja Uruguaysta tutustumasta huumepolitiikkaan. Mukana on kymmenen naista. Miehiä matkalla ei ole.

Sukupuolten välistä tasa-arvoa halveksiva kokoonpano johtuu siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei houkutellut miesjäseniä silloin kun valiokuntapaikkoja jaettiin. Valiokunnan 15 jäsenestä peräti 11 on naisia, ja varajäsenten osalta suhde on sama.

Miesvaltainen taas oli liikenne- ja viestintävaliokunnan seurue, joka juuri palasi Japanista ja Etelä-Koreasta. Tutustumiskohteita olivat esimerkiksi robottiautot ja älyliikenne.

Myös isäntämaille vierailut ovat tärkeitä, ja heidät kutsutaankin usein vastavierailulle. Kuuballa oli ikimuistoinen viikko maaliskuussa, kun samalla viikolla maassa vierailivat presidentti Barack Obama, The Rolling Stones ja Suomen eduskunnan talousvaliokunta.

Kaukomatkat herättävät paljon huomiota, mutta kateellinen ei kannata olla. Pääsääntöisesti ohjelmat kestävät auringonnoususta laskuun, eikä kyydistä kehtaa jäädä pois, vaikka kuinka väsyttäisi.

Jos näin käy, tapauksista ei hiiskuta. Puoluerajat ylittävä solidaarisuus valiokunnan jäsenten välillä on vahva osoitus kansallisesta yhtenäisyydestä, jolla Suomi saadaan nousuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat