Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on taas Suomen ylikulutuspäivä – vuoden luonnonvarat käytetty ”loppuun”

Maailma seuraa Suomea vasta elokuussa. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan ylikulutuspäivä aikaistuu jatkuvasti.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ylikulutuksen suurin syy on energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt.
Ylikulutuksen suurin syy on energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tänään sunnuntaina on jälleen se päivä, jolloin suomalaiset olivat kuluttaneet luonnonvaroja enemmän kuin maapallo kykenee tuottamaan uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana.

Maailman luonnon säätiö WWF muistuttaa vuosittain ylikulutuspäivästä, millä se haluaa kiinnittää huomiota luonnonvarojen liialliseen käyttöön.

Suomen huhtikuista sunnuntaita voi verrata siihen, että koko maailman vastaava päivä on elokuussa, 13. päivä. Suomi siis kuluttaa osansa maailman luonnonvaroista noin neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin.

WWF:n mukaan ylikulutus on aikaistunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna se tuli taas muutaman päivän edellisvuotta aiemmin.

WWF myös listaa syyt suomalaisten ylikulutukseen. Suurin on energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt. Päästöjä siis tuotetaan nopeammin kuin esimerkiksi metsät pystyvät niitä sitomaan.

Toinen iso syy on ruoka. Maatalouskäytössä olevasta maasta noin 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon. Tämä taas johtaa WWF:n mukaan muun massa metsäkatoon maailman monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmilla alueilla.

Se myös muistuttaa, että suomalainen sika ja broileri ovat osa tätä ketjua, koska niiden rehu sisältää soijaa, jota usein viljellään sademetsiin kestämättömästi raivatuilla alueilla.

WWF:n vinkit ovat yksinkertaiset: kasviksia ja kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa lautaselle, jotta lihan kulutus vähenee. Samoin ruokahävikki tulee pitää pienenä ja kaupasta kannattaa ostaa ympäristösertifioituja tuotteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat