Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ennakoi ruuhkia – hae uutta passia hyvissä ajoin ennen loma-aikaa

Käsittelyn nopeuttamiseksi poliisi kannustaa käyttämään sähköisiä palveluita.

Kotimaa
 
Heikki Sarviaho
Ruuhkien odotetaan pahenevan kesälomakauden lähestyessä.
Ruuhkien odotetaan pahenevan kesälomakauden lähestyessä. Kuva: Heikki Sarviaho
Fakta

Näin haet passia sähköisesti

 Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisilaitokselle.

 Kirjaudu poliisin sähköiseen asiointiin pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaisvarmenteella. Täytä hakemus ja liitä siihen kuvaamosta saamasi kuvatunnus. Maksa hakemus verkkopankissa.

 Järjestelmä kertoo, riittääkö sähköinen hakemus sellaisenaan vai tarvitaanko tunnistuskäynti poliisin lupapalvelupisteessä. Sinne voi varata ajan verkossa.

 Verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi.

 Passi voidaan toimittaa valitsemallesi R-kioskille. Toimitusaika on 5–8 arkipäivää, ruuhka-aikoina mahdollisesti hieman pidempi.

Poliisin lupapalveluissa on ollut vilkasta kevään aikana, kun ihmiset ovat uusineet passejaan. Erityistä vilkkautta lupapalveluihin on aiheuttanut se, että viimeiset kymmenen vuoden passit vanhentuvat tänä vuonna.

Poliisi ennakoi ruuhkaa passinhakuun. Poliisin mukaan odotusajat ajanvarauksessa ovat pysyneet toistaiseksi kohtuullisina, mutta silti monissa kaupungeissa aikoja saa vasta viikkojen päähän. Ajanvaraustilanne vaihtelee poliisilaitoksittain.

Perjantaina iltapäivällä esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla ensimmäisiä vapaita aikoja löytyi toukokuun toiselta viikolta. Myös Oulussa ajan sai vasta toukokuulle. Sen sijaan Tampereella ja Turussa vapaita aikoja löytyi vielä tulevallekin viikollekin.

Ruuhkien odotetaan pahenevan kesälomakauden lähestyessä.

”Vielä ei ole tullut sellaisia ruuhkia, joita epäilimme. Toukokuussa ja kesäkuun alussa ihmiset alkavat vasta heräilemään, että passit vanhenevat”, sanoo ylikomisario Vesa Hietala Helsingin poliisiaseman lupapalveluista.

”Odotamme, että tilanne vähän vilkastuu, jonot kasvavat ja ajanvarausviiveet lisääntyvät. Yritämme tehdä kaikkemme, etteivät ne venyisi kohtuuttoman pitkiksi.”

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksellakin on ollut kiirettä.

”Meillä on tällä hetkellä kohtuuhyvä tilanne. Jonottamalla pääsee asioimaan noin 30 minuutissa ja ajanvarauksessa noin neljän viikon päähän”, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tapio Lakanen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

”Vanhasta kokemuksesta voi sanoa, että ruuhkat lisääntyvät, kun kesälomat lähestyvät. Nyt vielä enemmän, kun tiedetään, että passeja vanhenee enemmän.”

Ruuhkien välttämiseksi ainakin Helsingissä ja Vantaalla on pidettu lupapalveluita auki ajoittain myös lauantaisin.

Keväällä Helsingin poliisin lupapalvelut ovat auki lauantaisin vielä 23. huhtikuuta sekä 14. ja 28. toukokuuta. Vantaallakin on suunniteltu vielä toukokuuksi lupalauantaita.

Näinä lauantaina passin hakuun voi päästä ajanvarauksella. Ajat ovat aina menneet nopeasti.

Jos passi on nyt vanhenemassa, poliisi suosittelee laittamaan passinhaun vireille saman tien.

Poliisi suosittelee käyttämään passinhaussa sähköisiä palveluita aina, kun se on mahdollista. Sähköinen asiointi nopeuttaa käsittelyä ja maksaa vähemmän.

Passin hakijan ei tarvitse käydä lainkaan poliisilaitoksella, jos edellistä passia varten on otettu sormenjäljet alle kuusi vuotta sitten ja hakijan nimi ei ole muuttunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat