Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mysteerishoppaaja, tacofillaristi, matonpesijä – myös näille töille haetaan nyt tekijöitä Suomessa

Sitkeän työttömyyden maassa on tarjolla työpaikkoja muillekin kuin siivoojille ja myyjille, joista on pulaa. Lauttasaunan kapteeni ehdittiin jo palkata.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kouvolassa kaivataan matonpesijöitä.
Kouvolassa kaivataan matonpesijöitä. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Työ ja työntekijät eivät kohtaa

 Suomessa on työttömänä monien ammattien harjoittajia, joille ei ole juuri työpaikkoja tarjolla.

 Ylitarjontaa on etenkin sihteereistä, graafisista suunnittelijoista, vaattureista, mainonnan ammattilaisista ja huonekalupuusepistä, totesi Työ- ja elinkeinoministeriön ja Ely-keskusten tuore ammattibarometri.

 Myös parturi-kampaajista ja lastenhoidon ammattilaisista on ylitarjontaa, mutta sitä on vaikea uskoa avointen työpaikkojen perusteella: loppuviikolla oli auki kymmeniä jollei satoja alojen työpaikkoja.

 Pulaa on etenkin lääkäreistä ja hammaslääkäreistä, hoitajista, erityisopettajista ja myyjistä.

Työpaikkoja on tarjolla todella vähän suhteessa työtä hakevien määrään. Työttömiä työnhakijoita oli helmikuussa lopussa yli 350 000, ja kaikkiaan työtä etsi lähes 700 000 ihmistä.

Avoimia työpaikkoja taas oli helmikuun lopussa 60 000. Tällä viikolla niitä on ollut noin 17 000. Niissä on kaivattu satoja siivoojia, kokkeja ja tarjoilijoita, hoitajia sekä yli tuhatta myyjää.

Tarjolla on ollut myös erikoisempia työpaikkoja kuten mysteerishoppaaja, aurausviittojen kerääjä, katujunan kuljettaja, matonpesijä ja tacofillaristi.

18–20-vuotiaat mysteerishoppaajat valvovat ikärajojen noudattamista pohjoisessa. Aurausviittojen kerääjä ryhtyy toimeen Pieksämäellä, kunhan routa sulaa.

Katujunan kuljettaja ajaa kesällä Tampereen keskustassa hotelli Ilvekseltä rautatieaseman kautta Särkänniemeen ja Hämeenpuiston kautta takaisin.

Kouvolassa kaivataan matonpesijöitä. Yrityksen kokemuksen mukaan sopivia ovat etenkin hyväkuntoiset kevään ylioppilaat, jotka menevät tammikuussa armeijaan. Tacofillaristi taas sukkuloi kesällä polkupyörällä Turussa ja myy meksikolaista ruokaa.

Kenelle tahansa sopiva mallin paikka on käytännössä jo täytetty.

Repin-instituutin kuvataidekoulutus Kotkassa etsi elävää mallia klassisen maalauksen ja piirtämisen opetukseen. Malli sai olla minkä näköinen tai ikäinen tahansa, nuori tai iäkäs, mies tai nainen, kunhan kykeni pysymään vähintään puoli tuntia aivan paikoillaan.

”Se ei ole pitkä aika”, sanoo amanuenssi Aleksandra Hintsala Kymenlaakson kesäyliopistosta.

”Patsaana ei tarvitse olla. Malli saa liikkua.”

Valituksi tuli parikymppinen nainen.

Nuoremman luteiden torjujan paikkoja on vielä tarjolla. Haluatko oikean elämän Ghostbusteriksi, Luteidentorjunta Helle kysyy ilmoituksessaan.

Yritys tarjoaa luteiden lämpötorjuntaa. Sen kysyntä on kasvanut, ja kuuden työntekijän firmassa on töitä kahdelle tai kolmelle uudelle torjujalle.

”Hakemuksia on tullut runsaasti”, kertoo työnjohtaja Henri Tiainen.

Nuorempi luteiden torjuja työskentelee työparina vanhemman torjujan kanssa. Hänen odotetaan olevan täsmällinen kellonaikojen suhteen, joustava, huolellinen ja luotettava. Ja hyväkuntoinen: työtä tehdään helteessä ja kalustoa kanniskellen.

Työ on palkitsevaa, yritys kehuu: ”Olet rocktähti asiakkaidemme silmissä!”

Myös lauttasaunalle on jo valittu kapteeni.

”Hakijoita oli valtavasti”, sanoo Jukka Oksala, jolla on kesäkaudella kaksi lauttasaunaa Laukontorin rannassa Tampereella. Sieltä saunaristeily suuntaa Tahmelan uimarannalle Pispalanharjun juureen.

”Moni oli innostunut mutta kaikille ei sovi olla työssä perjantai- ja lauantai-illat.”

Kapteeni kuljettaa risteilijöitä 2–4 tunnin keikoille ja pitää lautan siistinä. Raakaa työtä, Oksala sanoo.

Jo matkalla voi saunoa ja pulahtaakin, jos ei pelkää virtauksia tai Viikinsaaren lauttaa. Moni kuitenkin katselee matkalla mieluummin maisemia Ratinansuvannosta alkaen.

Tilauksesta tehtäviä risteilyjä on eniten kauniilla säällä. Palkkaa kapteenille maksetaan vain tehdystä työstä.

”Tämä sopii sellaiselle, jolla on muutakin työtä, koska tunteja ei ole paljon”, Oksala sanoo.

Tämän kesän kapteeni on kalastuksenvalvoja, joka tekee päätyötään viikolla ja kuljettaa saunojia viikonloppuna. Ennen töiden aloittamista pitää suorittaa vuokraveneen kuljettajan tutkinto, jonka Oksala on luvannut kustantaa.

Reijo Hietanen
Jukka Oksala vie lauttasaunansa kesäksi Tampereen Laukontorin rantaan.
Jukka Oksala vie lauttasaunansa kesäksi Tampereen Laukontorin rantaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat