Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Poliittinen keskustelu on mennyt torihuuteluksi” – kunnat pelkäävät taloutensa puolesta

65 prosenttia kuntien virkamiesjohdosta on sitä mieltä, että poliittisen päätöksenteon pitkittyminen on suurin uhka kuntien taloudelle lähivuosina.

Kotimaa
 
Fakta

371 talouspäättäjää

 Kuntarahoitus kysyi kuntien ja yleishyödyllisten toimijoiden talouspäättäjiltä näkemyksiä julkisen sektorin talouskehityksestä.

 Kysely tehtiin tammi-maaliskuussa ja siihen vastasi 371 kuntien, kuntayhtymien, kuntien omistamien yhtiöiden ja yleishyödyllisten asuntotoimijoiden johtajaa.

Poliittisen päätöksenteon pitkittyminen on kuntajohtajien mielestä suurin uhka kuntien taloudelle lähivuosina.

Peräti 65 prosenttia kuntien virkamiesjohdosta nosti sen suurimmaksi uhaksi Kuntarahoituksen tekemässä kyselyssä. Se ohitti uhkakuvissa jopa väestön ikääntymisen tuomat haasteet.

Syynä on erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen venyminen ja sen aiheuttama, jo kymmenen vuotta jatkunut epävarmuus.

”Virkamieskunta on loppuun asti kyllästynyt odottamaan sote-uudistusta. He ovat todella turhautuneita”, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio sanoo.

Epävarmuus haittaa monessa kunnassa toimintojen kehittämistä.

”Isoja päätöksiä ei uskalleta viedä valmisteluun, koska tilanne voi taas vuoden päästä muuttua ja valmistelu menee hukkaan.”

Toisaalta moni kunta ja kuntayhtymä on tehnyt omia sote-ratkaisujaan, joiden mahdollinen sopivuus valtakunnan tason ratkaisuihin selviää aikanaan.

Epävarmuus ei ole suuri ongelma kaikissa kunnissa.

”Vantaalla palveluja on kehitetty entiseen tapaan. Joidenkin investointien kohdalla on jouduttu odottamaan valtakunnan tason ratkaisuja, ja valtio on jopa kehottanut pidättäytymään niistä”, Vantaan talousjohtaja Patrik Marjamaa sanoo.

Monessa kunnassa virkamiesjohtoa turhauttaa myös paikallisen päätöksenteon ongelmat.

Seppo Sirkka
Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki.
Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki.

”Poliittinen ilmapiiri on mennyt kansanhuvin puolelle, kun päätöksentekijöiksi on tullut populistisia ryhmiä”, Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki sanoo.

Lamminmäen mukaan populistisia poliitikkoja on nykyisin kaikissa puolueissa. Kyse on ennemmin yksilöistä kuin mistään yksittäisestä puolueesta.

Kehitys on demokratian kannalta huolestuttava.

”Samaan aikaan asiat muuttuvat monimutkaisemmiksi ja vaikeammiksi, mikä vaatisi luottamushenkilöiltä kovempaa osaamista ja perehtymistä asioihin.”

Lamminmäen mielestä poliittinen keskustelu on mennyt muun muassa sosiaalisen median kautta torihuuteluksi, jossa henkilöt ovat tärkeämpiä kuin asiat. Myös media ruokkii tätä kehitystä.

”Media tekee vakavista asioista viihdettä. Talousvaikeuksissa median resurssit ovat vähentyneet, eikä toimittajilla ole aikaa perehtyä asioihin. Analyyttisyys puuttuu kokonaan”, Lamminmäki pahoittelee.

Kuntapoliitikot puuttuvat päätöksenteossa yksityiskohtiin suurten linjojen sijaan.

”Jos esitämme täysin järkisyillä perustellun ratkaisun, joka kannattaisi tehdä nyt, asiaa voidaan puida kylillä ja toreilla vaikka kolme vuotta, mistä voi koitua veronmaksajille turhia kuluja esimerkiksi miljoona euroa vuodessa.”

Lamminmäen mielestä luottamushenkilöiden ja virkamiesten välinen työnjako on mennyt iloisesti sekaisin.

”Poliittisen keskustelun pitäisi luoda kunnille selvä strategia, jonka mukaan toimitaan. Sen sijaan luottamushenkilöt puuttuvat herkästi jokaisen koulun ja päiväkodin asioihin suoraan”, Kuntarahoituksen apulaisjohtaja Lauri Pekkilä sanoo.

Sote-uudistus on toistaiseksi edennyt Sipilän hallituksessa poliittisten linjausten kautta. Yksityiskohdat ovat auki.

Uusien linjausten myötä herää myös uusia kysymyksiä. Kunnat ovat Pekka Averion mukaan vasta heräämässä tuoreimpiin ratkaisuihin.

”Hallituksen mukaan kunnille jäisi nykyinen omaisuus ja velat, mutta verotulot tippuisivat tämän hetkisten tietojen mukaan alle puoleen nykyisestä. Miten kuntien talous saadaan tasapainoon niin, että ne voivat jatkossakin rahoittaa koulut, päiväkodit ja muut toimintonsa?”, Pekka Averio kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat