Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito mahdollistaa naisten kokoaikatyön

Kotimaa
 

Saataisiinko osa-aikatyön mahdollisuuksia lisäämällä enemmän kotona olevia naisia työelämään? Asiantuntijoiden mukaan tämä ei ole selvää. Voi olla, että kannustaminen houkuttaisi myös kokoaikatyössä olevia siirtymään osa-aikatyöhön.

THL:n tutkimuspäällikön Minna Salmen tutkimus kertoo, että osa parivuotiaiden lasten kotona olevista äideistä olisi kiinnostunut palaamaan töihin, jos osa-aikatyö olisi heille mahdollista.

Salmen mielestä mahdollisuuksia kannattaa lisätä niille, jotka haluaisivat tehdä osa-aikatyötä. Toiset kuitenkin tekevät sitä vastentahtoisesti.

”Riskinä on, että osa-aikatyötä lisäämällä luodaan naisille erilliset työmarkkinat, joista on vaikea siirtyä kokopäivätyöhön. Naiset jäisivät huonotuloisiksi, ja heidän työpanoksensa olisi yhteiskunnan kannalta pienempi.”

Suomessa naiset tekevät osa-aikatyötä harvemmin kuin keskimäärin EU-maissa.

Tämän vuoden helmikuussa työssä käyvistä naisista 22,5 prosenttia työskenteli osa-aikaisesti. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku oli vuonna 2013 39 prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntijan Eeva Korolaisen mielestä osa-aikatyön tekemiseen on nykyisin riittävästi mahdollisuuksia. Hän pitää osa-aikatyössä olevien naisten osuutta suhteellisen korkeana.

Työsopimuslain mukaan työntekijällä on lähtökohtaisesti oikeus tehdä lyhennettyä työaikaa osittaisella hoitovapaalla siihen asti, kunnes lapsi päättää toisen koululuokan. Työntekijä voi pyytää lyhennettyä työaikaa myös muista syistä.

”Suurella osalla suomalaisista on lisäksi mahdollisuus vaikuttaa työpäivän aloitus- ja lopetusaikoihin ja tehdä liukuvaa työaikaa. Se edistää työn ja perheen yhteensovittamista.”

Monissa maissa, jossa valtaosa naisista tekee osa-aikatyötä, naisten kokonaistyöpanos jää alhaisemmaksi kuin Suomessa. OECD:n työllisyystilastojen mukaan naisten työllisyysaste kokoaikaisena työnä oli vuonna 2014 Hollannissa 42 prosenttia ja Suomessa 59 prosenttia.

Osa-aikatyötä tekevien naisten korkeita osuuksia selittää usein se, ettei tarjolla ole kattavaa päivähoitojärjestelmää.

”Suomessa yhteiskunnan tarjoamat palvelut mahdollistavat sen, että naiset pystyvät käymään töissä kokoaikaisesti”, Korolainen muistuttaa.

Salmen mukaan hallituksen päivähoitoleikkaukset ovat ristiriidassa sen kanssa, että pienten lasten vanhempia halutaan lisää töihin. Vanhemmat ovat tutkimusten mukaan tyytyväisiä päivähoitoon, paitsi ryhmäkokoihin ja päivähoitomaksuihin.

”Riskinä on, että jos niitä nostetaan yhtä aikaa, äidit jäävät aiempaa enemmän kotiin. Suuret maksut tarkoittavat monessa keskitulojen alapuolelle jäävässä perheessä sitä, ettei äidin ole välttämättä taloudellisesti kannattavaa käydä töissä.”

Korolaisen mukaan on yleinen pelko, että osa-aikatyö merkitsisi samaa työmäärää pienemmällä palkalla. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa työhön palanneilla äideillä oli kotiäitejä myönteisempi käsitys siitä, että osa-aikatyötä on saatavilla.

”Asia kannattaa ottaa esille omalla työpaikalla. Lähtökohta on, että työn määrä pienenee samassa suhteessa kuin työaika”, Korolainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat