Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten lasten äitien työllisyysaste laskee – monia heistä kiinnostaa osa-aikatyö

Monet haluaisivat tehdä osa-aikatyötä. Esteet ovat taloudellisia, eikä sen aina uskota onnistuvan omalla työpaikalla.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Kauppakeskus Sellossa Espoossa työskentelevä Inkeri Ahonen ei usko, että onnistuisi yhdistämään tällä hetkellä perhettä ja kokoaikatyötä. Hän palasi työskentelemään perhevapaan jälkeen osa-aikaisesti kenkämyyjänä, minkä lisäksi hän opiskelee. ”Kokopäivätyössä näkisin lapsiani vain vähän. Se tuntuisi kauhealta”, hän sanoo.
Kauppakeskus Sellossa Espoossa työskentelevä Inkeri Ahonen ei usko, että onnistuisi yhdistämään tällä hetkellä perhettä ja kokoaikatyötä. Hän palasi työskentelemään perhevapaan jälkeen osa-aikaisesti kenkämyyjänä, minkä lisäksi hän opiskelee. ”Kokopäivätyössä näkisin lapsiani vain vähän. Se tuntuisi kauhealta”, hän sanoo. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Lapsen hoitoa tuetaan eri tavoin

 Ansiosidonnainen vanhempainrahakausi päättyy, kun vauva on noin 9–11 kuukautta vanha.

 Useimmat perheet hoitavat lasta vielä sen jälkeen kotihoidon tuella ainakin vähän aikaa. Tukea voidaan maksaa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

 Osa-aikatyötä tekeville alle kolmivuotiaiden lasten vanhemmille maksetaan joustavaa hoitorahaa.

 Osittaista hoitorahaa saavat osa-aikaisesti työskentelevät 1.–2. luokkalaisten vanhemmat.

Yhä harvempi pikkulapsen äiti käy töissä, selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tilastoista. Alle kolmevuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on laskenut vuodesta 2008 vuoteen 2014 asti seitsemän prosenttiyksikköä 54 prosentista 47 prosenttiin.

Samaan aikaan kaikkien 20–59-vuotiaiden työssä käyvien naisten osuus on pudonnut vain kaksi prosenttiyksikköä. Myös vanhempien lasten äitien työllisyysaste on laskenut huomattavasti vähemmän kuin alle kolmevuotiaiden lasten äideillä, joille maksetaan kotihoidon tukea.

Syynä pikkulasten äitien työllisyyden vähenemiseen voi olla se, että he ovat lykänneet talouskriisin aikana töihin paluutaan, arvioi erikoistutkija Anna Pärnänen Tilastokeskuksesta.

”Pikkulasten äitien, joilla ei ole työpaikkaa, on vaikeampi palata työmarkkinoille, kun saatavilla on vähemmän työpaikkoja. Työhön paluuta voidaan lykätä tästä syystä myös tietoisesti”, hän sanoo.

Toisaalta myös ne äidit, joilla on työpaikka odottamassa, saattavat jäädä pidemmäksi aikaa kotiin.

”Tilanne voi olla omalla työpaikalla huono ja irtisanomisia ilmassa. Sekin voi olla syy lykätä paluuta.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan talouskriisi ei ole yksiselitteisesti vahvistanut kotiäitikulttuuria, vaan äidit ovat keksineet tilanteeseen erilaisia ratkaisuja.

Artikkeliin liittyvät

Myöskään Kelan kotihoidon tuen tilastot eivät viittaa siihen, että äidit olisivat jääneet joukolla kotiin lapsia hoitamaan.

Sen lisäksi, että osa jatkaa kotiäitinä, osa on työttömänä työnhakijana ja osa on ryhtynyt opiskelemaan. Yhtenä vaihtoehtona kokoaikatyölle on osa-aikatyö, johon alle kolmevuotiaiden lasten vanhempia on kannustettu vuodesta 2014 joustavalla hoitorahalla. Sen suosio on noussut.

Espoolainen Inkeri Ahonen, 32, haki osa-aikatyötä esikoisen syntymän jälkeen ja palasi työpaikalleen kenkäkauppaan viime syksynä toisen lapsen hoitovapaalta. Kuopus oli tällöin kaksivuotias.

”Tiesin, etten voi olla töissä kokopäiväisesti, ettei se missään nimessä onnistu. Mieheni on vaihtelevassa vuorotyössä, ja olisin joutunut huolehtimaan lasten viemisen hoitoon ja hakemisen hoidosta. Lapsille olisi tullut pitkät hoitopäivät”, hän sanoo.

Oman lisänsä soppaan tuovat tradenomiopinnot, jotka Ahonen aloitti syksyllä samaan aikaan kuin palasi töihin. Ne voi suorittaa lähes kokonaan verkossa. ”Se onkin ainut tapa, mikä elämäntilanteeseen sopii.”

Kolmannes parivuotiaiden lasten äideistä olisi kiinnostunut tekemään osa-aikatyötä, selviää tuoreesta Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimus perustuu THL:n ja Kelan perhevapaakyselyyn, johon vastasi yhteensä yli 5 000 parivuotiaan lapsen äitiä ja isää. Töihin palanneista parivuotiaiden kuopusten äideistä 28 prosenttia teki osa-aikatyötä.

Näkemykset siitä, että pienen lapsen äidin kuuluu olla kotona, lisäsivät todennäköisyyttä osa-aikatyön tekemiseen. Suurimpana esteenä osa-aikatyölle pidettiin perheen taloutta.

”Osa äideistä katsoi, että omaa työtä on hankala järjestää osa-aikaiseksi tai epäili, että joutuisi tekemään saman työmäärän lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä palkalla. Osa-aikatyön nähtiin olevan myös haitallista uralla etenemisen ja palkkakehityksen kannalta”, Salmi sanoo.

THL:n Lapsiperheiden hyvinvointi -tutkimuksen mukaan valtaosa vanhemmista kokee, että omalla työpaikalla tehtävät ovat lisääntyneet ja työtahti tiukentunut. Yksi syy lasten kotihoidolle onkin se, että äidit pitävät työelämän tahtia liian kiivaana.

Salmen mukaan vanhempien kokemat työpaineet eivät kuitenkaan välttämättä lisää halukkuutta tehdä osa-aikatyötä.

”Ajatellaan, että tekemättömät työt ovat vastassa seuraavana päivänä. Stressikokemukset voivat kasvaa ja vaikuttaa kielteisesti perheen hyvinvointiin.”

2- ja 5-vuotiaiden lasten äidin Inkeri Ahosen mielestä nykyinen työelämä voi olla joustamatonta. Kokoaikatyössä saattaisi olla hankalaa järjestää käytännön asioita, kuten lasten neuvoloita ja hammaslääkäreitä.

”Työelämässä jylläävät aika kovat arvot ja tiukat ajat. Työntekijän pitää venyä ja paukkua, ja jos hän ei tee sitä, uusi tulee tilalle. Varmaan monen vanhemman mielestä osa-aikatyö voi olla helpompi valinta, kun työnantajaa ei tarvitse sitten pyytää joustamaan”, hän sanoo.

Ahonen uskoo työskentelevänsä osa-aikaisesti melko pitkään: ehkä siihen asti, kun lapset menevät kouluun. Toisaalta hän haluaisi jatkossa lisää työtä, sillä korkeintaan 22,5 viikkotunnilla ”ei juuri perhettä elätetä”. Lisäksi hän saa joustavaa hoitorahaa.

Miehen osa-aikatyö ei tulisi todennäköisesti kyseeseen.

”Hän hoitaa lapsia ja kotia vähintään yhtä hyvin kuin minä ja olisi halunnut jäädä myös hoitovapaalle. Se on kuitenkin taloudellinen kysymys, kun hänen palkkansa on niin paljon parempi kuin minulla.”

Salmen tutkimuksessa ei ole vielä analysoitu kyselyyn vastanneiden parivuotiaiden lasten isien kiinnostusta osa-aikatyötä kohtaan. Vuoden 2006 kyselyssä neljäsosa isistä oli kiinnostunut osa-aikatyöstä. Tilastokeskuksen mukaan vain kolme prosenttia lapsiperheiden isistä tekee sitä.

”Äideillä työntekoon voivat vaikuttaa hyvän äitiyden paineet, kun taas isillä taustalla voi olla ajatus miehen elatusvelvollisuudesta. Vaikka he haluaisivat olla enemmän lapsensa kanssa, pitää ansaita toi

meentulo.”

Jukka Gröndahl / HS
Inkeri Ahonen palasi toisen lapsen hoitovapaalta osa-aikatöihin kenkäkauppaan Espoon Selloon. Hän uskoo työskentelevänsä osa-aikaisesti siihen asti, kunnes lapset menevät kouluun.
Inkeri Ahonen palasi toisen lapsen hoitovapaalta osa-aikatöihin kenkäkauppaan Espoon Selloon. Hän uskoo työskentelevänsä osa-aikaisesti siihen asti, kunnes lapset menevät kouluun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat