Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen juo yhä vähemmän alkoholia – kokonaiskulutus pienentynyt jo kahdeksan perättäistä vuotta

Eniten alkoholia myydään henkeä kohti Lapissa ja Etelä-Savossa, vähiten Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Asiakas ostoksilla Alkon Arkadian-myymälässä Helsingin keskustassa.
Asiakas ostoksilla Alkon Arkadian-myymälässä Helsingin keskustassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viina maistuu suomalaisille entistä huonommin. Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni Suomessa viime vuonna 3,6 prosenttia. Kulutus on vähentynyt nyt yhtäjaksoisesti jo kahdeksan vuotta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tilaston mukaan alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 10,8 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli Suomessa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 49,6 miljoonaa litraa vuonna 2015.

Alkoholin käytön väheneminen koski kaikkia maakuntia ja kaikkien juomaryhmien tilastoitua kulutusta.

THL:n raportissa alkoholin käyttö jaetaan tilastoituun ja tilastoimattomaan kulutukseen. Tilastoidun kulutuksen osuus alkoholin kokonaiskäytöstä oli viime vuonna noin 79 prosenttia. Tilastoimattomaan kulutukseen lasketaan virallisen kulutustilaston ulkopuolella jäävä alkoholin käyttö eli esimerkiksi matkailijoiden tuoma alkoholi, kotivalmistus ja salakuljetus.

Juotujen alkoholijuomien laadussa on viime vuonna havaittu muutos. Se näkyy siinä, että väkevien juomien osuus tilastoidusta kulutuksesta on vähentynyt ja mietojen viinien ja mallasjuomien osuus on noussut. Viime vuonna oluiden osuus oli 48 prosenttia, väkevien juomien 22 prosenttia ja mietojen viinien 19 prosenttia.

Esimerkiksi väkevien alkoholijuomien kulutus on laskenut 36 prosenttia vuosina 2007–2015.

Alkoholijuomien myynti maakunnittain vaihtelee jonkun verran. Eniten alkoholia myytiin 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti Lapissa, jossa myynti oli 11,85 litraa. Toiseksi eniten myytiin Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa, joissa myytiin 9,79 ja 9,45 litraa.

Vastaavasti vähiten myytiin Ahvenanmaalla eli 6,47 litraa. Vähäisen myynnin maakuntia olivat myös Pohjanmaa (6,57 litraa) ja Etelä-Pohjanmaa (7,21 litraa).

Lapin suuri asukaslukuun suhteutettu alkoholin myynti johtuu muun muassa alkoholin rajakaupasta, jossa ruotsalaiset ja norjalaiset käyvät ostamassa alkoholia Suomesta. Lapissa on myös runsaasti matkailijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat