Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aiheuttavatko sosiaaliset tilanteet hikoilua ja punastelua? Lääkäriltä voi nyt saada lähetteen nettiterapiaan

Mielenterveysongelmien nettiterapian potilaat tulevat useimmiten isoista kaupungeista.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Nolostumisen pelkoon sekä ihmisten seurassa hikoiluun ja punasteluun voi löytää nyt terapiaa myös netistä. Vaivat saattavat liittyä sosiaaliseen ahdistuneisuuteen, jonka hoito on uusin tuote Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) nettiterapiat.fi-palvelussa.

Nettiterapiassa potilas tekee psykoterapiaan pohjautuvia harjoituksia nettisivulla. Oikea terapeutti kommentoi työskentelyä silloin tällöin.

Sosiaalinen ahdistuneisuus on pelon ja jännittyneisyyden kokemista sosiaalisissa tilanteissa. Siihen liittyy pelkoa nöyryytetyksi, nolatuksi tai arvostelluksi tulemisesta.

Ongelma voi näyttäytyä punastumisena, käsien ja äänen vapinana, pahoinvointina tai huimauksena, virtsaamispakkona ja muina jännitysoireina.

HUS:n tiedotteen sosiaalisten tilanteiden pelko on yksi tavallisimpia mielenterveyden häiriöitä, josta kärsii yli viisi prosenttia suomalaisista.

Ajan mittaan ahdistuneisuus haittaa ihmissuhteita, opintoja ja työuraa, kun siitä kärsivä alkaa vältellä toisten ihmisten kohtaamisia.

Nettiterapioihin osallistuu vuosittain noin 2 000 suomalaista. Palvelu on tarjolla kaikilla suomalaisille, mutta suurin osa potilaista tulee pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista.

Hoito on potilaalle maksutonta, mutta hänen kotikuntansa maksaa hoitojaksosta 640 euroa.

Käytännössä terapiaan pääsee lääkärin lähetteellä vaikkapa terveyskeskuksen, työterveyshuollon kuin yksityisen terveydenhuollonkin puolelta.

Potilaalla tulee olla käytössään tietokone, nettiyhtys sekä pankkitunnukset tai mobiilivarmenne tunnistautumista varten.

Nettiterapiaa on vuosien ajan tarjottu muun muassa masennuksen, paniikkihäiriön, pakko-oireiden ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon sekä alkoholiongelmiin.

Nettiterapioihin voi tutustua täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat