Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen juo yhä vähemmän alkoholia – kokonaiskulutus pienentynyt jo kahdeksan perättäistä vuotta

Myös huono taloustilanne vähentää alkoholin kulutusta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Asiakas ostoksilla Alkon Arkadian myymälässä Helsingin keskustassa.
Asiakas ostoksilla Alkon Arkadian myymälässä Helsingin keskustassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaisten alkoholinkulutus on vähentynyt yhtäjaksoisesti kahdeksan vuotta. ”Kulutuksen laskuun on varmaan monta selittävää tekijää, mutta pääasiallisena syynä ovat viisi alkoholiveron korotusta vuosina 2008–2014”, kertoo erikoissuunnittelija Tuomo Varis THL:ltä.

Myös huono taloustilanne vähentää alkoholin kulutusta, Varis sanoo. ”Näin kävi 1990-luvullakin. Kulutus laski, koska kuluttajien ostovoima ei kehittynyt myönteisesti.”

Erikoista tilanteessa on se, etteivät alkoholin hinnankorotukset ole näkyneet esimerkiksi alkoholin matkustajatuonnissa.

”Matkustajatuonnissa ei ole ollut nousua. Kun viimeksi vuonna 2014 oli veronkorotus, niin TNS Gallupin seurannan mukaan tuonti laski. Matkustajatuonti on noin kuudesosa kokonaiskulutuksesta, ja siitä puhutaan paljon, mutta se ei ole juuri noussut kahdeksasta miljoonasta litrasta. Hintaero on kuitenkin Viroon edelleen iso.”

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni Suomessa viime vuonna 3,6 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tilaston mukaan alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 10,8 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Kaikkiaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 49,6 miljoonaa litraa.

Alkoholinkäytön väheneminen koski kaikkia maakuntia ja kaikkien juomaryhmien tilastoitua kulutusta.

Variksen mukaan myös kulttuurisen ja asenneilmapiirin muutos saattaa vaikuttaa.

”Ainakin nuorilla on alkoholinkäyttö vähentynyt. Se ei ehkä näy vielä vanhemmilla”, hän sanoo.

”On mahdollista, että kansalaiset saattavat arvostaa terveellisiä elämäntapoja entistä enemmän. Voisi kuvitella, että sillä on merkitystä, mutta kuinka iso sen merkitys on: voi olla pienehkö. Paljon pienempi kuin taloudellisilla muutoksilla.”

THL:n raportissa alkoholinkäyttö jaetaan tilastoituun ja tilastoimattomaan kulutukseen. Tilastoidun kulutuksen osuus alkoholin kokonaiskäytöstä oli viime vuonna noin 79 prosenttia. Tilastoimattomaan kulutukseen lasketaan virallisen kulutustilaston ulkopuolelle jäävä alkoholinkäyttö eli esimerkiksi matkailijoiden tuoma alkoholi, kotivalmistus ja salakuljetus.

Juotujen alkoholijuomien laadussa on viime vuonna havaittu muutos. Se näkyy siinä, että väkevien juomien osuus tilastoidusta kulutuksesta on pienentynyt ja mietojen viinien ja mallasjuomien osuus on kasvanut. Viime vuonna oluiden osuus oli 48 prosenttia, väkevien juomien 22 prosenttia ja mietojen viinien 19 prosenttia.

Esimerkiksi väkevien alkoholijuomien kulutus on vähentynyt 36 prosenttia vuosina 2007–2015.

Alkoholijuomien myynti maakunnittain vaihtelee jonkun verran. Eniten alkoholia myytiin 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti Lapissa, jossa myynti oli 11,85 litraa. Seuraavaksi eniten myytiin Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa, joissa myytiin 9,79 ja 9,45 litraa.

Vähiten alkoholia myytiin Ahvenanmaalla eli 6,47 litraa. Vähäisen myynnin maakuntia olivat myös Pohjanmaa (6,57 litraa) ja Etelä-Pohjanmaa (7,21 litraa).

Lapin suuri asukaslukuun suhteutettu alkoholin myynti johtuu muun muassa alkoholin rajakaupasta, siitä, että ruotsalaiset ja norjalaiset käyvät ostamassa alkoholia Suomesta. Lapissa käy myös runsaasti matkailijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat