Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi suomalainen saa syövän – mutta diagnoosi on entistä harvemmin kuolemantuomio

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Yleisin syöpä on rintasyöpä, johon sairastuu vuosittain jo yli 5000 naista.
Yleisin syöpä on rintasyöpä, johon sairastuu vuosittain jo yli 5000 naista. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Yhä useampi suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Ristiriitaista kyllä, taustalla on kaksi hyvää muutosta: suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi ja kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin laskee.

Syöpään sairastumisen riski kuitenkin kasvaa iän myötä.

Syöpädiagnoosin saa vuosittain 32 300 suomalaista. Suomen Syöpärekisteri arvioi, että vuonna 2030 uusia syöpätapauksia todetaan jo 43 000.

Suurin osa uusista syövistä johtuu väestön ikääntymisestä.

Syöpäsäätiön ylilääkärin Riikka Huovisen mukaan korkea ikä ei ole este syövän hoitamiselle.

Toisaalta esimerkiksi muistisairaan syövän hoitaminen voi olla vaikeaa. ”Jos potilas ei itse ymmärrä omaa sairauttaan, leikkaukseen tai sädehoitoon ei voi viedä väkisin.”

Suomen Syöpärekisterin tilastojohtajalla Janne Pitkäniemellä on sekä hyviä että huonoja uutisia: syöpätapausten määrä väestössä on lisääntynyt mutta mahdollisuudet selviytyä ovat paremmat. Syöpädiagnoosi ei siis välttämättä ole kuolemantuomio, vaan esimerkiksi ihomelanoomadiagnoosin saaneista 89 prosenttia oli elossa kymmenen vuoden päästä.

Koska hoidot ovat kehittyneet ja yhä useampi jää eloon, Syöpärekisteri on alkanut tilastoida sitä, kuinka moni sairastuneista on vielä kymmenen vuoden jälkeen elossa. Aiemmin potilaita on seurattu vuoden ja viiden vuoden jälkeen diagnoosista.

Yleisin syöpä on rintasyöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 naista.

Rintasyövän esiintyvyys onkin kasvanut tasaisesti 2,5 prosentin vuositahtia vuodesta 2000 lähtien. Suurin syy tähän on väestön ikääntyminen.

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä, johon sairastui vuonna 2014 noin 4 600 miestä.

Toiseksi yleisin on keuhkosyöpä, joka todettiin vuonna 2014 liki 1 700 suomalaismiehellä. Tapaukset ovat vähentyneet tupakoinnin vähentymisen myötä.

Naisilla tapauksia todettiin samana vuonna 900. Naisten keuhkosyövän odotetaan yleistyvän, sillä naisten tupakointi on lisääntynyt.

Nopeimmin yleistyy ihomelanooma. Vuodesta 2005 tapaukset ovat lisääntyneet 6,3 prosentin tahdilla. Toissa vuonna siihen sairastui 700 miestä ja 670 naista. Syöpäjärjestöjen mukaan riittävä suojautuminen UV-säteilyltä ehkäisisi 95 prosenttia melanoomatapauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat