Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isovanhemmille ja lapsenlapsille harkitaan tapaamisoikeutta – vanhempien erossa välit joskus katkeavat

Lapsenhuoltolakia uudistettaessa pohditaan myös esimerkiksi vieraannuttamisen kieltämistä ja vuoroasumisen säätelyä.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Lapsenhuoltolakia uudistettaessa isovanhemmille harkitaan nykyistä vahvempaa oikeutta lastenlastensa tapaamiseen.
Lapsenhuoltolakia uudistettaessa isovanhemmille harkitaan nykyistä vahvempaa oikeutta lastenlastensa tapaamiseen. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Myös näitä asioita harkitaan lakiuudistuksessa

 Lapsen asuinpaikan muuttamisesta olisi ilmoitettava etukäteen kirjallisesti toiselle vanhemmalle.

 Lasten tapaamisesta aiheutuvat kustannukset jaettaisiin vanhempien välille.

 Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevia oikeudenkäyntejä ja sosiaaliviranomaisten olosuhdeselvityksiä nopeutetaan.

 Lapsen kuulemista huolto- ja tapaamisasioissa vahvistetaan esimerkiksi oikeudenkäynneissä.

Isovanhemmille harkitaan nykyistä vahvempaa oikeutta lastenlastensa tapaamiseen, kun lapsenhuoltolakia uudistetaan.

Oikeusministeriön muistion mukaan viime vuosina on tullut esille tarve tapaamisoikeuden vahvistamiseen lapsen ja isovanhempien tai muiden lapselle läheisten ihmisten välille. Nykyään erotilanteessa lapselle voidaan vahvistaa tapaamisoikeus vain omien vanhempien kanssa.

”On paljon isovanhempia, jotka haluaisivat pitää yhteyttä ja tavata lapsenlapsiaan. Välit kuitenkin joskus katkeavat, kun lapsen vanhemmat eroavat tai toinen vanhempi kuolee”, sanoo lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen oikeusministeriöstä.

Muistiossa huomautetaan, että tapaamisoikeuden vahvistaminen edellyttäisi myös pakkokeinoja sen varalle, ettei päätöstä noudateta. Useat tapaamisoikeudet taas saattaisivat tuoda lapsen elämään runsaasti aikatauluja.

Lastensuojelun Keskusliiton (LSKL) toiminnanjohtajan Hanna Heinosen mukaan lapsen yhteyttä läheisiin ihmisiin pitää tukea eron jälkeen.

”Isovanhemmilla ja lapsilla on usein läheinen kiintymyssuhde, joka on lapselle tärkeä. Yhtenä vaarana kuitenkin on, että vireillä olisi samaan aikaan useita lapsen tapaamisoikeuteen liittyviä oikeudenkäyntejä, jotka voisivat tuottaa uudenlaisia pulmia arkeen”, hän sanoo.

LSKL on yksi järjestöistä ja muista tahoista, jotka ovat antaneet muistioon lausunnon.

Oikeusministeriön muistioon on koottu ministeriön tietoon tulleita konkreettisia ongelmia ja ehdotuksia lapsenhuoltolain uudistamista varten. Näitä ovat myös esimerkiksi vuoroasumisjärjestelyt ja vieraannuttaminen.

Pohdinnassa on, voisiko lapsi asua virallisesti kahdessa eri osoitteessa. Vuosittain noin 11–13 prosenttia asumis- ja tapaamisoikeuksia koskevista sopimuksista linjaa, että lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhemman luona.

Virallisesti lapsella voi kuitenkin olla vain yksi asumispaikka, ja lapsilisät ja muut perhe-etuudet maksetaan yleensä siellä asuvalle vanhemmalle. Heinosen mukaan ongelmana on, ettei kahteen osoitteeseen voi saada välttämättä palveluja, kuten koulukuljetuksia.

”Kun subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan, työttömän lapsi voi saada toisessa kunnassa toisen vanhemman luona ollessaan päivähoitoa ja toisessa ei. Vuoroasuminen on useimmiten lapsen kannalta hyvä ratkaisu, mutta ei kaikissa tilanteissa”, hän sanoo.

Uudistuksessa harkitaan myös, pitäisikö lapsen tapaamisoikeuksien toteutumiseen liittyvästä vieraannuttamisesta säätää jotenkin lailla. Aiemmat vieraannuttamiskieltoa koskevat lakialoitteet ovat kaatuneet siihen, että asiantuntijoiden mukaan kielto sisältyy jo nykyiseen lakiin.

Vieraannuttaminen tarkoittaa sitä, että toinen vanhempi yrittää etäännyttää toisen vanhemman lapsen arjesta muun muassa puhumalla tästä pahaa tai estämällä tapaamisia.

”Tämä on hankala asia, että pystytäänkö asiaan vaikuttamaan uudella lainsäädännöllä, kun vanhempien välit ovat hyvin tulehtuneet”, Määttänen pohtii.

Nykyään tapaamisoikeutta koskeva päätös voidaan toteuttaa uhkasakolla tai lapsi voidaan jopa määrätä ulosottomiehen noudettavaksi. Näihin keinoihin ei kuitenkaan käytännössä lapsen edun vuoksi juuri turvauduta.

”Ratkaisu ei löydy vieraannuttamisen kriminalisoinnista, joka voi vain pahentaa riitakierrettä. Tärkeintä olisi antaa eroaville vanhemmille oikeus osallistua neuvontaan, jossa tuetaan sovinnollisuutta, lapsen edun toteutumista ja vanhemmuuden jatkuvuutta eron jälkeen. Se ehkäisisi vieraannuttamisongelmia”, Väestöliiton puheenjohtaja Maria Kaisa Aula sanoo.

Muistiossa ei ole vielä arvioitu, kuinka tarkoituksenmukaisia ehdotukset ovat ja millaisia lainmuutoksia ne edellyttäisivät. Oikeusministeriö haluaa kuulla kansalaisten näkemyksiä uudistettavista asioista ennen varsinaisen työryhmän perustamista.

Keskusteluun voi osallistua 8. toukokuuta saakka verkkosivulla http://www.vaikuta-lakiin.fi/. Oikeusministeriön mukaan vastauksia käytetään hyväksi myöhemmässä lainvalmisteluvaiheessa.

Lapsenhuoltolain uudistaminen kuuluu hallitusohjelmaan. Tarkoituksena on siis, että hallituksen esitys uudesta laista menisi eduskuntaan vielä tämän hallituskauden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat