Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksien hinnoittelua ehdotetaan vapautettavaksi, kielitaitoa ei enää vaadittaisi

Ministeriön luonnos esittää huomattavaa höllennystä taksiliikenteen sääntelyyn.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Työkeikalla Helsingissä ollut jyväskyläläinen Tiina Hoskari otti Helsingin rautatieasemalta taksin hotellille maanantaina. Kyydin antoi taksinkuljettaja Pekka Haltia, joka on ollut alalla 26 vuotta.
Työkeikalla Helsingissä ollut jyväskyläläinen Tiina Hoskari otti Helsingin rautatieasemalta taksin hotellille maanantaina. Kyydin antoi taksinkuljettaja Pekka Haltia, joka on ollut alalla 26 vuotta. Kuva: Laura Oja / HS

Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnos esittää huomattavaa höllennystä taksiliikenteen sääntelyyn. Ehdotuksen mukaan taksien hintakatosta luovuttaisiin ja taksit saisivat itse määritellä hintansa. Hinta pitäisi ilmoittaa asiakkaalle etukäteen.

Tällainen järjestelmä on jo Tallinnassa, jossa taksan löytää kunkin auton takaikkunaan kiinnitetystä tarrasta.

Taksien lupakiintiöistä luovuttaisiin, samoin asemapaikkavelvoitteesta: taksi saisi ottaa paluukyytiläisen toiseltakin paikkakunnalta. Näin ei ole tällä hetkellä.

Taksiliikenne ei kuitenkaan vapautuisi kokonaan. Takseilta vaadittaisiin jatkossakin taksiliikennelupa, mutta lupa myönnettäisiin yritykselle, ei kuljettajalle.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan muutos mahdollistaisi sen, että yritys voisi tuottaa myös muita palveluja, kasvaa ja työllistää entistä enemmän.

Jatkossa luvat myöntäisi liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Taksinkuljettajan vaatimuksiakin esitetään uusittaviksi. Kuljettajalta vaadittaisiin ajo-oikeus, puhdas rikosrekisteri ja kyky avustaa avun tarpeessa olevaa matkustajaa.

Paikallistuntemusta tai kielitaitoa taksinkuljettajilta ei enää vaadittaisi.

Ministeriön ehdotukset eivät innosta 15 vuotta taksia ajanutta Jari Taljaa.

”Nyt asiakas on voinut luottaa siihen, että hinta on mittarissa, kortilla voi maksaa ja kuljettaja on lain edellyttämässä kunnossa, kielitaitoinen ynnä muuta mitä laki edellyttää. Nyt heitettäisiin kaikki romukoppaan”, Talja arveli maanantaina Helsingin keskustassa.

Hän pelkää uudistuksen johtavan siihen, ettei kukaan alalla enää tienaa.

”Olisi hyvä, jos liikenneministeriö tulisi tänne katsomaan sunnuntai-iltana tai vaikka nytkin. Kysyntää ei ole. Nytkin on ventattu puolitoista tuntia.”

Helsingin rautatieasemalla maanantaina taksia odotellut jyväskyläläinen Tiina Hoskari puolestaan pitää ajatusta sääntelyn vapauttamisesta hyvänä.

”Olen itse yrittäjä, miksipä ei vapautettaisi.”

Hoskari pitää kuitenkin tärkeänä, että taksiin voisi vastakin hypätä turvallisin mielin.

”En halua sellaista, että joutuisi katsomaan tarkemmin, millaisen auton kyytiin hyppää”, Hoskari sanoi.

Keskustassa liikkeellä ollut Touko Apajalahti taas uskoo, että uudistus tuoda uudenlaisia taksipalveluita.

”Ymmärrän kyllä, että tämä huolestuttaa joitakin, että laatu voi laskea ja hinnat nousta. Mutta ehkä ennemmin uskon, että tulee sekä halpoja että kalliita takseja, eri tilanteisiin sopivia palveluita, Uberin kaltaisia.”

”Mielenkiintoista on, että jos alle 10 000 euron verran (vuodessa) saa periaatteessa kuka tahansa vuodessa tehdä, niin syntyykö kahdet markkinat, freelance-kuskit omilla autoillansa ja sitten edelleen jollain tavalla luvitetut taksikuskit”, Apajalahti pohti.

Berner korosti maanantaina, että kaikki kuljetuspalvelut tuotetaan jatkossa avoimesti.

Kun Uber-kyydinvälitys toimii avoimesti ja kuljettajalla on Trafin myöntämä ajolupa, palvelu on laillista.

Alle 10 000 euron vuosittaisella liikevaihdoilla voisi ajaa jatkossa ilman toimilupaa.

Taksiliikennelain muuttaminen on osa niin sanottua liikennekaarihanketta. Kantava ajatus on vähentää sääntelyä ja lisätä yrittämisen mahdollisuutta.

Myös reitti- ja kutsupohjainen liikenne vapautetaan luvanvaraisuudesta. Vain liikennelupa riittäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat