Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bernerin esitys menee muuta Eurooppaa pidemmälle – Miksi ihmeessä Suomen tiet pitäisi panna yhtiöön?

Teiden yhtiöittäminen valtion kokonaan omistamaksi yhtiöksi ei ole niin radikaali ajatus kuin miltä se ensikuulemalta vaikuttaa.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
”Autoilijan pitää osallistua myös teiden ylläpitoon. Ei ole merkitystä, missä muodossa auton käytöstä maksan, kunhan maksu on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä. Maksusta ei saa tulla kuitenkaan liian isoa taakkaa niille, jotka tarvitsevat autoa työssään”, sanoo helsinkiläinen valokuvaaja-yrittäjä Sirpa Päivinen.
”Autoilijan pitää osallistua myös teiden ylläpitoon. Ei ole merkitystä, missä muodossa auton käytöstä maksan, kunhan maksu on oikeudenmukainen ja läpinäkyvä. Maksusta ei saa tulla kuitenkaan liian isoa taakkaa niille, jotka tarvitsevat autoa työssään”, sanoo helsinkiläinen valokuvaaja-yrittäjä Sirpa Päivinen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Tästä on kyse

Liikenneverkko uusiksi

 Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo ministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla uudistaa valtion koko liikenneverkoston.

 Liikennekaarihankkeen kantava ajatus on vähentää sääntelyä ja lisätä

yrittämisen mahdollisuutta.

 Ministeriössä on

valmisteltu teiden ja muiden väylien yhtiöittämistä.

 Berner haluaisi myös vapauttaa taksilupien

määrän ja taksikyytien

hinnoittelun.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitteli maanantaina pitkälle meneviä suunnitelmia Suomen liikenteen mullistamiseksi. Tarkoitus on kaikilla liikenteen sektoreilla eriyttää väylät ja niiden käyttö. Tiet omistaisi Valtion väyläyhtiö ja käytöstä maksaisivat väylien kuluttajat.

Tarkoitus ei ole uudistaa vain tienpidon rahoitusta. Ministeriön visioissa uusi rakenne synnyttäisi liikenteeseen kokonaan uudenlaisia palveluita.

Kaupunkeihin voisi tulla kuukausimaksulla palveluita tarjoavia yhtiöitä, joiden palvelupakettiin kuuluisi joku määrä taksiajoa, bussiliikennettä ja liisatun auton käyttöä. Tai ihan mitä vaan sen mukaan, mitä kuluttajat haluavat ja mille on kysyntää.

Miksi ihmeessä tiet pitäisi panna yhtiöön?

Tähän asti tiet ovat olleet verovaroilla rahoitettua yhteistä omaisuutta, jota on saanut käyttää niin paljon kuin mielii ilman eri maksua. Se ei ole itsestään selvä tapa ylläpitää tiestöä. Suomi on itse asiassa harvinaisuus. Keski-Euroopassa on yleistä, että moottoriteiden käytöstä joutuu maksamaan ja että pikkuteitä pääsee ajamaan ilmaiseksi.

Berner menisi Eurooppaa pidemmälle ja panisi kaikki valtion omistamat tiet, rautatiet ja vesiväylät valtion taseen ulkopuoliseen yhtiöön. Autotietä valtiolla on 78 000 kilometriä, rautatietä 6 900 kilometriä ja noin 60 000 kilometriä merkittyjä vesireittejä. Nyt tämän väylästön arvo on Liikenneviraston taseessa noin 20 miljardia eroa.

Iso osa Suomen teistä on kuntien tai yksityisomistuksessa. Niitä yhtiöittäminen ei koskisi.

Valtio saisi väylästön myynnistä uudelle yhtiölle laskennallisesti ison myyntitulon. Valtion budjettiin ei tarvitsisi myöskään varata vuosittain tienpidon nielaisemaa, yli kahden miljardin euron summaa. Verotusta voitaisiin siis ehkä keventää. Ja silti teiden kunto paranisi nykyisestä, ministeri lupaa. Miten taikatemppu tehdään?

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) ylijohtajan Juhapekka Ristolan mukaan yhtiöittäminen tarkoittaisi sitä, että teihin voitaisiin investoida huomattavasti nykyistä enemmän, koska se voitaisiin tehdä lainarahalla. Nyt tienpidon rahat pitää repiä pääosin valtion niukasta budjetista. Moottoritien korjaaminen ja esimerkiksi terveysmenot voivat olla silloin vastakkain. On aika selvää kumpi väännön voittaa.

”Tämä on ihan vastaava asia kuin lentokenttiä ylläpitävä Finavia. Kun lentokentät yhtiöitettiin, Finavia pystyi tekemään miljardi-investoinnit Euroopan investointipankilta otetulla lainalla”, Ristola sanoo.

Lainat ja niillä rahoitetut investoinnit maksetaan vähitellen takaisin käyttäjiltä perityillä maksuilla.

Kriitikot ovat väläytelleet kauhukuvia yksityistettyjen teiden rappiosta ja hirvittävistä maksukorotuksista. Väylien yhtiöittämistä on verrattu sähköverkkojen yksityistämiseen.

Valtion 51-prosenttisesti omistama energiayhtiö Fortum myi sähkön siirtoverkot toissa vuonna yksityiselle Carunalle, joka ilmoitti tänä vuonna rajuista jopa 30 prosentin hinnankorotuksista.

Vertaus ontuu pahasti. ”Yhtiöittäminen on ihan eri asia kuin yksityistäminen”, Ristola painottaa.

Väyläyhtiön omistaisi täysin valtio ja se olisi poliittisessa kontrollissa. Carunan omistaa ulkomainen pääomasijoittaja. Berner totesi maanantain tiedotustilaisuudessa, että hänen mielestään tiestön pitää säilyä vastaisuudessakin valtion omaisuutena.

Tulisiko ajamisesta tähtitieteellisen kallista?

Bernerkään ei pysty keksimään hokkuspokkustemppua, jolla tienpito olisi merkittävästi nykyistä halvempaa. Erotus on, että rahat kerättäisiin verojen sijaan käyttömaksuina ja osittain vasta pitkän ajan kuluttua uuden tien valmistumisesta.

Tienkäyttömaksut eivät ole uusi ajatus. Ne olivat vielä pari vuotta sitten vahvasti vasemmistoliittolaisen liikenneministerin Merja Kyllösen asialistalla. Seuraava liikenneministeri Paula Risikko (kok) kuitenkin tyrmäsi ajatuksen.

Nokian entisen pääjohtajan Jorma Ollilan johtama työryhmä esitti jo syyskuussa 2013 tarkan suunnitelman tienkäyttömaksujen käyttöönotosta. Maksu olisi ollut taajamissa noin kaksinkertainen haja-asutusalueisiin verrattuna.

Myös Helsingissä pohditaan tiemaksujen käyttöönottoa. Maksujen uskotaan kannustavan joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen käyttöön, mikä vähentäisi ruuhkia ja saasteita.

Ollilan työryhmän esitys olisi tarkkaillut autojen matkaa satelliittitekniikkaan perustuvan paikannuksen kautta.

Ristolan mukaan maailmalla on kuitenkin luotu useita toimivia järjestelmiä, jotka perustuvat olemassaoleviin matkapuhelinverkkoihin. Kalliista satelliittijärjestelmästä on valmistelussa luovuttu.

Yhtiöittämisen ja käyttömaksujen valmistelu on vielä alussa. Tarkoitus on, että tämä ja ensi vuosi suunnitellaan ja selvitetään. Sen jälkeen selviäisi esimerkiksi se, mitä nykyisiä veroja käyttömaksulla korvattaisiin ja minkä suuruisia maksut ovat.

Ollilan työryhmän esityksessä sekä ajoneuvovero ja autovero olisi korvattu käyttömaksulla. Se olisi madaltanut autojen ostohintaa ja uusinut autokantaa. Mahdollista on, että myös polttoaineverosta luovutaan ja sekin raha peritään käyttömaksun muodossa tienpitoa varten.

Vesiväylien käyttömaksuja ei ole Ristolan mukaan juuri pohdittu. Tulisiko vaikkapa purjeveneille tai rekisteröidyille moottoriveneille käyttömaksu? ”Sitä en osaa sanoa”, Ristola sanoo.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän risteys kuvattuna ilmasta lokakuussa 2015.
Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän risteys kuvattuna ilmasta lokakuussa 2015.
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) lupaa, että hallituksen suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa. Autoiljan puolestaan pitäisi itse saada päättää omista kuljetuksistaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat