Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 50 poliisissa työskentelevää virkamiestä saa syytteen Anneli Auerin tietojen urkinnasta

Syytteet käsitellään viidessä eri käräjäoikeudessa eri puolilla Suomea.

Kotimaa
 
Nelosen uutiset paljasti Auer-urkinnan keväällä 2012
Nelosen uutiset paljasti Auer-urkinnan keväällä 2012
Toukokuussa 2012 Nelosen uutisten testi paljasti, että poliisit olivat hyvin kiinnostuneita Anneli Auerin tapauksesta. Testin mukaan 74 poliisia oli yrittänyt päästä tutkimaan Auerin tietoja, mutta tietojen salaamisen takia urkinta ei onnistunut. Auerin lisäksi koehenkilöiksi suostuivat kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) ja kirjailija Jari Tervo.

Syyttäjät eri puolilla Suomea ovat nostaneet syytteen 55:ttä virkamiestä vastaan Anneli Auerin tietojen urkinnasta. Valtaosa syytteeseen joutuvista on poliisimiehiä.

Urkinta paljastui keväällä 2012 Nelosen uutisten tekemästä selvityksestä. Sen mukaan kymmenet poliisit olivat vuonna 2011 yrittäneet päästä katsomaan Auerin tietoja poliisin Patja-tietojärjestelmästä. Salaamisen vuoksi uteliaat eivät kuitenkaan päässeet tutkimaan tietoja, vaan teot jäivät yrityksiksi. Näitä ”koputtelijoita” oli satakunta.

Lain mukaan virkamies saa käsitellä ihmisten tietoja vain, jos siihen on virkaan liittyvä syy.

Poliiseja ja muita virkamiehiä vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Osa syytetyistä on kiistänyt itse hakeneensa tietoja. He ovat arvelleet, että joku toinen on katsonut tietoja heidän tunnuksillaan. Tämän selityksen antaneita syytetään nyt toissijaisesti siitä, että he ovat jättäneet avatun käyttöyhteyden sulkematta poistuessaan tietokoneen äärestä, ja tämän takia joku tuntematon on hakenut Auerin tietoja syytetyn tunnuksella.

Parikymmentä epäiltyä selvisi ilman syytteitä joko näytön puuttumisen takia, kohtuusyistä tai rikoksen vähäisyyden takia.

Syytteet käsitellään viidessä eri käräjäoikeudessa. Ensimmäiset jutut ehtinevät käräjille jo kevään kuluessa.

Nelosen uutisten testissä Anneli Auer, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) ja kirjailija Jari Tervo pyysivät kolmelta eri viranomaiselta tietoa siitä, onko heidän tietojaan urkittu. Testin kohteina olivat poliisi, verottaja ja Kela.

Uteliaisuus oli ylivoimaisesti suurinta poliisissa. Siellä oli urkittu nimenomaan Anneli Auerin tietoja. Myös Antti Kaikkosen tietoja oli katsottu, mutta sittemmin ilmeni, että tietojen katsomiselle oli hyväksyttävä syy.

Verottajassa yksi virkamies oli urkkinut Jari Tervon tietoja ja viisi muuta Anneli Auerin tietoja. Kela selvisi testistä ilman kompurointia.

Testin jälkeen Poliisihallitus lähetti selvityspyynnön kaikkiin poliisilaitoksiin, joissa uteliaisuutta oli ollut. Siinä pyydettiin selvittämään, oliko urkkijoilla ollut jokin virkaan liittyvä syy tiedonhakuun. Valtakunnansyyttäjänviraston kiinnostuttua urkinnasta Poliisihallitus keskeytti omat selvityksensä.

Alussa oli epäselvyyttä siitä, olisiko pelkkä ”koputtelu” rikos. Laintulkinta on sittemmin selkeytynyt, ja nyt vakiintuneen tulkinnan mukaan virkamiehellä pitää olla jo kyselyä tehdessään virkaan kuuluva peruste kyselylle.

Poliisimiesten uteliaisuus on johtanut tuomioihin aiemminkin. Suuri määrä poliisimiehiä oli urkkinut hiihtäjä Mika Myllylän tietoja tämän kuoleman jälkeen vuoden 2011 kesällä. Yhteensä 72 ihmistä sai sakot urkinnasta.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Syyttäjät eri puolilla Suomea ovat nostaneet syytteen 55:ttä virkamiestä vastaan Anneli Auerin tietojen urkinnasta.
Syyttäjät eri puolilla Suomea ovat nostaneet syytteen 55:ttä virkamiestä vastaan Anneli Auerin tietojen urkinnasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat