Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneministeri Berner haluaa pilkkoa VR:n ja perustaa erillisen kalustoyhtiön – suunnitelmat jo pitkällä

HS:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö ajaa vahvasti VR:n vaunujen ja veturien siirtämistä erilliseen yhtiöön. Asiaa ei kuitenkaan ole hyväksytty hallituksessa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan hallitukset suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa, hän sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan hallitukset suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa, hän sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) tahtoo pilkkoa valtion rautatieyhtiö VR:n siirtämällä sen vaunut ja veturit erilliseen yhtiöön.

Useiden toisistaan riippumattomien lähteiden mukaan suunnitelma on jo pitkällä. Sen taustalla ovat Berner ja ministeriön korkeimmat virkamiehet, erityisesti kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Todennäköisimmässä vaihtoehdossa kalustoyhtiö olisi alunperin VR:n tytäryhtiö, mutta se siirrettäisiin myöhemmin Liikenneviraston alaiseksi.

Kuvio olisi sama kuin raideliikenteen ohjauksesta vastaavan Finrail-yhtiön kohdalla. Finrail yhtiöitettiin vuonna 2012 ja irrotettiin VR:stä kaksi vuotta myöhemmin. Kaluston asteittainen siirtäminen VR:stä erilliseen yhtiöön on HS:n tietojen mukaan valittu siksi, että se on ay-liikkeelle helpommin nieltävä ratkaisu kuin se, että kalusto irrotetaan heti VR:stä.

Raideliikenteen vapauttaminen kilpailulle on ollut yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja liikenne- ja viestintäministeri Bernerin tavoitteita. Käytännössä se vaatii, että VR antaa jollain tavalla omaa kalustoaan mahdollisen kilpailijan käyttöön.

Tämä johtuu muun muassa Suomen raideleveydestä, joka eroaa muusta Euroopasta. Tavaraliikenne avattiin kilpailulle jo vuonna 2007, mutta kilpailua ei käytännössä ole syntynyt. Henkilöliikenteen kilpailun on määrä avautua ensi vuonna.

Se, miten kaluston jakaminen tarkemmin aiotaan toteuttaa, on ollut epäselvää. Asiasta oli alunperin määrä kertoa maaliskuussa. Myöhemmin luvattiin, että VR:n kohtalo selviää kevään aikana.

Uudesta kalustoyhtiöstä on spekuloitu pitkään. Viikonloppuna Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi kuulleensa asiasta huhuja eduskunnassa.

HS:n tietojen mukaan Berner on päätynyt juuri ratkaisuun, jossa koko VR:n kalusto siirretään erilliseen yhtiöön. Yhtiö vuokraisi kalustoa eteenpäin raideyhtiöille. Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että niitä olisi voinut esitellä jo maanantaina, kun Berner kertoi taksiliikenteen vapauttamisen ja väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä.

VR:n pilkkomista ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty hallituksessa. Berner esitteli ajatustaan kalustoyhtiöstä muutama viikko sitten ainakin perussuomalaisten ministeriryhmälle.

”Emme ole näyttäneet tälle vihreää valoa, emme edes vilkkuvaa keltaista”, perussuomalainen hallituslähde toteaa.

Perussuomalaisia on ärsyttänyt, ettei VR:n pilkkomisesta sovittu mitään hallitusneuvotteluissa, mutta Berner on ajanut asiaa Sipilän tuella härkäpäisesti ja muiden kanssa neuvottelematta. Bernerin suunnitelmaa VR:n pilkkomisesta on pidetty myös ympäripyöreänä, koska mitään asiakirjoja ei ole saatu.

Perussuomalaisten vastustus ei estänyt Berneriä esittelemästä maanantaina taksiliikenteen avaamista kilpailulle ja väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä.

VR:n pilkkominen herättää kuitenkin kysymyksiä myös keskustassa, ja HS:n tietojen mukaan Sipilä on ilmeisesti viheltänyt pelin poikki asiassa.

Berner alleviivasi maanantain tiedotustilaisuudessa, että VR:n kohtalo on nimenomaan omistajaohjauksen eli Sipilän vastuulla.

HS:n tietojen mukaan omistajaohjausosaston osastopäällikön Eero Heliövaaran näkemys oli kuitenkin vielä muutama viikko sitten, että liikenne- ja viestintäministeriö päättää VR:n kohtalosta.

Nyt Bernerin suunnitelma on päätynyt Sipilän pöydälle. Asia on keskustajohtajalle hankala, koska VR:n pilkkominen voisi tarkoittaa junayhteyksien heikentymistä harvaan asutuissa maakunnissa, puolueen ydinkannattaja-alueilla. VR ajaa tällä hetkellä tappiollista velvoiteliikennettä harvaan käytetyillä reiteillä yksinoikeutensa vastineeksi.

Lisäksi valtio joutuisi vastaamaan junakalustoon investoinneista eli uusien vaunujen ja veturien ostamisesta, mikäli kalusto siirrettäisiin erilliseen yhtiöön.

Valtio menettäisi myös merkittävän osinkopotin. VR tilitti viime ja tänä vuonna noin sata miljoonaa euroa valtiolle. Valtioneuvoston omistajaohjausosasto on ajatellut, että tahti jatkuisi läpi hallituskauden. Mikäli VR pilkottaisiin, sen osingonmaksukyky heikkenisi.

VR on esittänyt liikenne- ja viestintäministeriölle useita erilaisia malleja, joilla kilpailua voisi vapauttaa. Yhtiö on esimerkiksi ehdottanut kilpailun asteittaista vapauttamista alueittain usean vuoden ajanjaksolla ja tarjoutunut vuokraamaan omistamaansa kalustoa tähän tarkoitukseen.

HS:n tietojen mukaan Berner ei ole ollut kiinnostunut VR:n näkemyksistä.

Sipilä: Liikennehankkeista sovittu kehysriihessä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on sopinut väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä.

HS:n haltuunsa saaman kehysriihen pöytäkirjaotteen tarkka kirjaus on seuraava: ”Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti.”

Perussuomalaiset torjuivat sekä taksiliikennettä että väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä koskevat uudistukset maanantaina sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli ne esitellyt.

Sipilän mukaan väyläinfrastruktuuriasiassa ei kuitenkaan ole mitään epäselvää.

”Bernerillä on täysi tukeni, satakymmenen prosenttia.”

”Kehysriihessä päätettiin yhdessä pari viikkoa sitten, että mennään seuraavaan vaiheeseen ja jatketaan asioiden selvittelyä. Kyse ei missään tapauksessa ole hallituksen päätöksistä”, Sipilä sanoo.

Taksiliikenteen vapauttamisesta on sovittu, että asia voi lähteä lausuntokierrokselle ministeri Bernerin esityksenä, mutta vapauttamisesta ei ole hallituksessa yhteisesti sovittu.

Sipilä sanoo hallituksen toivovan molemmista uudistuksista poikkeuksellisen laajaa julkista keskustelua.

”Ei tässä ole nyt mitään ihmeellistä ja dramaattista, eikä asiassa ole riitaa. Perussuomalaiset on nostanut esiin ongelmia, emmekä ole vielä päättäneet, miten liikennekaariuudistuksessa toimitaan.”

Perussuomalaiset jatkoivat Bernerin menettelyn arvostelua tiistaina. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa.

”Itse en ole nähnyt uudistuksista mitään kirjallista esitystä ennen eilistä päivää. Hallitusohjelmassa ei tämän mittakaavan uudistuksesta ole myöskään sovittu.”

Hallituksen keskustalähteistä vakuutetaan, että Berner olisi kertonut suunnitelmistaan jo ennalta perussuomalaisten ministeriryhmälle sekä eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaa johtavalle Ari Jaloselle (ps).

Lähteiden mukaan perussuomalaisten ministeriryhmä olisi saanut Berneriltä esityksen aineiston myös kirjallisena jo etukäteen.

Slunga-Poutsalon mukaan puolueen eduskuntaryhmä ei ole käsitellyt asiaa. Ministeriryhmä sai Berneriltä viime viikon lopulla uudistuksesta vain verbaalisen esityksen.

Slunga-Poutsalo ei lähde ennakoimaan, kuopataanko esitykset mahdollisesti kokonaan.

”Katsotaan nyt lausunnot läpi ja käsitellään asia – – hallituksen pöydän ääressä ja sen jälkeen eduskuntaryhmissä.”

”Esitetyssä muodossa kaavaillut uudistukset eivät meille kuitenkaan käy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat