Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäjäniskanta kutistuu rusakkojen takia – ”Metsäjäniksestä saa olla jo vähän huolissaan”

Orava on toinen laji, jonka jälkitiheydet ovat viime vuosina laskeneet.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Metsäjäniskanta on pienentynyt viime vuosina erityisesti Etelä-Suomessa.
Metsäjäniskanta on pienentynyt viime vuosina erityisesti Etelä-Suomessa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Metsäjäniksen jälkitiheys oli talvella 2016 viidenneksen viiden edellistalven keskiarvoa pienempi. Asia kävi ilmi Luonnonvarakeskuksen suorittamasta talvilaskennasta. Luonnonvarakeskuksen suunnittelijan Katja Ikosen mukaan tarkastelemalla kolmenkymmenen vuoden jälkitiheyslaskelmia, voidaan päätellä, että metsäjäniskannat ovat pienentyneet.

”Metsäjäniksestä saa olla jo vähän huolissaan. Jollain alueilla pitäisi saada kantaa nousemaan”, Ikonen sanoo.

Metsäjänisten määrä on vähentynyt erityisesti Etelä-Suomessa. Kannan kohtaloksi on muodostunut rusakkojen lisääntyminen.

”Rusakko on isompikokoinen. Pohjoisen lumisissa maastoissa metsäjänis taas pystyy liikkumaan rusakkoa paremmin”, Ikonen sanoo.

Toinen laji, jonka jälkitiheydet ovat viime vuosina laskeneet, on orava. Sen jälkimäärä oli tänä talvena alhaisin koko Luonnonvarakeskuksen 28 vuoden laskenta-aineistossa ja vain kymmenesosa talven 1990 huippumäärästä.

”Syytä tähän ei tiedetä. Syitä voi olla monia. Tätä pitäisi tutkia”, Ikonen sanoo.

Selvästi aiemmista vuosista runsastuneita lajeja ovat kärppä, valkohäntäpeura ja rusakko. Ikonen muistuttaa, ettei yksittäisten vuosien välisistä jälkitiheyseroista voi vetää suoria yhteyksiä lajikantojen kokoihin.

”Pitää myös huomioida sääolosuhteet. Jos on paljon lunta, niin hirvi ei esimerkiksi liiku kauheasti, koska lumessa on vaikea rämpiä. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna jäljet alkavat kuitenkin kertoa myös kannoista”, Ikonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat