Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni lataa lastensa kuvia someen ilman harkintaa – muista nämä, niin lapselle ei tule harmia

Moni lataa lastensa kuvia sosiaaliseen mediaan sen kummempia miettimättä. Muutama perusohje kannattaa muistaa, jotta lapselle ei koidu harmia myöhemmin.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Sisarukset Oona ja Nooa Aalto ovat usein äidin kameran kohteina. Paula Aalto kertoo kuvien jakamiseen liittyvän voimakas ajatus siitä, että tästä lapsikin tykkäisi.
Sisarukset Oona ja Nooa Aalto ovat usein äidin kameran kohteina. Paula Aalto kertoo kuvien jakamiseen liittyvän voimakas ajatus siitä, että tästä lapsikin tykkäisi. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Eniten kuvia julkaisevat ikätoverit

 Lastensuojelun Keskusliiton vuoden 2015 toteutettuun verkkokyselyyn vastasi 871 lasta ja nuorta. He olivat 13-17-vuotiaita. Vastaajista yli 70 prosenttia oli tyttöjä.

 Yli 85 prosenttia vastaajista ilmoitti, että joku toinen oli laittanut hänestä kuvia tai tietoja julkisesti nähtäville siten, että hänet voitiin tunnistaa.

 Pääasiassa kuvien lataajat olivat ikätovereita. Myös vanhemmat ja sukulaiset sekä harrastusryhmien aikuiset olivat jakaneet kuvia.

 Vastaajista 55 prosenttia ilmoitti, että heiltä oli kysytty lupa asiaan. Lasten ja nuorten mielestä lupa on pyydettävä.

Lähde: Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa -raportti

Paula Aalto, kolmen lapsen äiti, myöntää olevansa hurahtanut sosiaaliseen mediaan.

”Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Pinterest ja viimeisimpänä Snapshot”, Aalto luettelee.

Aalto jakaa somessa kuvia ja tekee päivityksiä. Ne käsittelevät joskus myös perheen 15-, 13- ja 9-vuotiaita lapsia.

”Yleensä teen sen silloin, kun olen heistä jonkin asian tähden tosi ylpeä. Jos lapsi vaikka leipoi ihanat pullat, otan kuvan pullista ja jaan sen.”

Lasten kuviakin Aalto jakaa silloin tällöin.

”Siihen liittyy silloin voimakas ajatus, että tästä he itse tykkäisivät. Joskus jaan kuvan, jonka lapsi on jo itse jakanut ja joka on minunkin mielestäni kiva.”

Pienten lasten vanhemmat viihtyvät yhä enemmän sosiaalisessa mediassa, ja moni jakaa kuvia ja tietoja lapsistaan. Asiantuntijoiden mukaan vanhempien someosaaminen on kuitenkin heikoissa kantimissa.

Lastensuojelun Keskusliiton lapsille ja nuorille toteuttamassa kyselyssä vanhemmat saivat melko kylmää kyytiä.

Lähes 60 prosenttia nettikyselyyn vastanneista 900 alaikäisestä oli sitä mieltä, että vanhemmat toimivat somessa heidän vahingokseen.

Oona Aallon, 15, mielestä tärkeintä on kysyä lupa.

”Äiti kysyy aina luvan, jos on laittamassa jotain kuvaa. Samoin kavereiden kesken on sovittu, että lupa kysytään. En haluaisi, että kukaan laittaisi mitään noloja kuvia julki.”

Mediakasvatuksen kehittäjä Satu Valkonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta (MLL) antaa vanhemmille kaksi vähimmäisvaatimusta lasten somekuvien suhteen.

”Ei koskaan nimiä eikä henkilötietoja eikä noloja kuvia, kuten alastonkuvia”, Valkonen tiivistää.

Valkosen mielestä vanhempia ajavat usein itsekkäät intressit.

”Lapseen liittyvien päivitysten kohdalla kannattaa aina miettiä, mitä tällä tavoittelen. Haluanko tykkäyksiä lapseni kautta?” Valkonen kehottaa pohtimaan.

Paula Aalto on huomannut käyvänsä jokaisen päivityksen kohdalla vääntöä itsensä kanssa.

”En halua, että lapset joutuvat häpeämään äidin juttuja. Olen nykyään maailman tylsin somen käyttäjä, joka lataa lähes pelkkiä kukkakimppujen kuvia”, Aalto nauraa.

Aalto ei tuomitse kavereitaan, joista jotkut jakavat lapsistaan paljon kuvia.

”Jos se on mukavaa sisältöä ja siinä on terve positiivisuus, vanhempi on varmasti katsonut kriittisellä silmällä, että sen voi julkaista.”

Nuorisotyöntekijänä Turussa toimiva Aalto tekee myös mediakasvattajan työtä.

”Hyvä perussääntö on, että jos kuvan kestää laittaa Prisman ilmoitustaululle, sen voi ladata nettiin. Nykylapset ovat diginatiiveja, ja voisi olla jopa outoa, jos heistä ei löytyisi netistä yhtään mitään sitten, kun tulevissa työnhakutilanteissa tietoja etsitään”, Aalto pohtii.

Satu Valkonenkaan ei halua pelotella tai kieltää kuvien lataamista verkkoon kokonaan.

”Netti on täynnä visuaalisuutta ja kuvia, ja jotkut tykkäävät olla enemmän esillä kuin toiset. Pieni lapsi ei kuitenkaan osaa itse päättää, joten vanhemman on se arvio loppupelissä tehtävä ja muistettava, että väärinkäytön mahdollisuus on olemassa.”

Vaikka lapset ja nuoret eivät arvosta vanhempien some-taitoja, suurin osa on selvinnyt ilman haittakokemuksia.

Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti, ettei kuvista ollut tullut jälkeen päin haittaa. Joillekin kuvista tai tiedoista oli aiheutunut kiusaamista, lähinnä ulkonäköön liittyvää arvostelua. Joskus oli otettu kuvakaappauksia tai kopioita, joita oli jaettu ilman lupaa.

Kiusaamisen mahdollisuus pitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan Jaana Tervon tiukalla linjalla.

”Joitakin nuoria on kiusattu esimerkiksi lapsuuden vaippakuvien takia, ja ne nolottavat heitä. En näe syytä, miksi vanhempien olisi tarpeen asettaa kuvia lapsestaan julkisesti nähtäville. Minkäänlaisia kuvia.”

Nettiin levinneitä kuvia ja tietoja on vaikeaa saada sieltä pois.

EU:n tietosuojauudistuksen jälkeen henkilöllä on oikeus tulla unohdetuksi eli oikeus vaatia, että kaikki häntä koskevat tiedot poistetaan verkon hakutuloksista.

”Alaikäisillä ei ole kuitenkaan keinoja käyttää näitä välineitä, joten toimenpiteet jäävät huoltajien varaan”, Tervo muistuttaa.

Lupa kuvan julkaisuun on aina kysyttävä, vaikka kyseessä onkin lapsi.

Valkonen on huomannut, että monesta vanhemmasta ajatus on hullunkurinen.

”Lasta ei ajatella sisäsyntyisesti oikeuksia omaavana, vaan ajatellaan, että hän omaa oikeuksia vain, jos on sen arvoinen.”

Tervo korostaa, että pieni lapsi tuskin ymmärtää, mihin lupaa ollaan pyytämässä.

”Iältään lapsen on oltava vähintään toisellakymmenellä, jotta hän tietää asiasta ja ymmärtää, mihin lupaa kysytään”, Tervo sanoo.

Paula Aalto sanoo vanhempien olevan usein sokeita omalle somen käytölleen.

”Kun kysyn lapsilta, kenen äiti ja isä käyttävät liikaa aikaa laitteiden parissa, kaikkien kädet nousevat”, Aalto sanoo.

”Usein demonisoimme lasten mediankäyttöä, mutta emme huomaa omia virheitämme. Mediakasvatuskin on suunnattu lapsille, ei aikuisille.”

Vesa-Matti Väärä
Paula Aalto ja tytär Oona ottavat selfietä. ”Jos kuvan kestää laittaa Prisman ilmoitustaululle, sen voi ladata nettiin”, Aalto ohjeistaa.
Paula Aalto ja tytär Oona ottavat selfietä. ”Jos kuvan kestää laittaa Prisman ilmoitustaululle, sen voi ladata nettiin”, Aalto ohjeistaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat