Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Lindström raivostuneelle Prolle: ”Tehdään yhdessä työnäytteestä malli, joka kelpaa”

Ammattiliitto Pro uhkaa jäädä ulos kilpailu­kyky­sopimuksesta, jos hallitus toteuttaa ilmaisen työnäytekokeilun.

Kotimaa
 
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoo, ettei hänellä ole aikomusta luoda työnäytteestä palkatonta pakkotyömallia, vaan yrittää löytää ihmisille uusi keino etsiä vakituista työtä.

Hän vastaa ammattiliitto Prolle, joka uhkasi tiistaina jäädä kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle, jos hallitus toteuttaa aikeensa työttömien ilmaisesta puolen vuoden työnäytteestä. Lisäksi Pro sanoi, ettei se allekirjoita sopimusta, jos hallitus ei ”siivoa esityksestään” työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottamisesta.

Pro ulosjäänti todennäköisesti kaataisi kilpailukykysopimuksen.

Lindström sanoo kutsuvansa Pron ministeriöön keskustelemaan työnäytteestä, jonka valmistelu on vasta aluillaan. ”Tehdään vaikka yhdessä muotoilu, joka kelpaa”, Lindström sanoo HS:lle.

Lindströmin mukaan vielä ei ole mitään valmista mallia. ”Kyseessähän voi olla vaikka päivän tai viikon kokeilu. Pelko pakkotyön teettämisestä on aivan turhaa.”

Lindström sanoo, ettei myöskään työttömyyskorvausuudistuksessa ole vielä tarkkoja päätöksiä. ”Tässä asiassa pitää pohtia esimerkiksi se, minkä tasoisesta pudotuksesta voisi olla kyse. Katsotaan nyt lausuntopalaute ensin.”

Uhkauksestaan huolimatta Pron hallitus päätti tiistaina jatkavansa neuvotteluja kilpailukykysopimuksesta, mutta se jättää sopimukset hyväksyttäväksi vasta 31. toukokuuta eli neuvottelujen viimeiseksi päiväksi. Kilpailukykysopimusta sovelletaan parhaillaan noin kolmeensataan työehtosopimukseen. Pro merkitys on suuri, sillä se neuvottelee noin 60 eri sopimusta.

”Sipilän hallituksen kannattaa siivota esityksistään työttömien työnäyte ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen, jos Pro halutaan toukokuun lopussa mukaan kiky-sopimukseen”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi.

Pron mukaan Lindström heitti märän rätin neuvotteluihin esittämällä heikennyksiä työttömien toimeentuloon. Prolla on noin 10 000 työtöntä jäsentä.

Pro pitää törkeänä, että Sipilän hallitus tuo työelämän heikennysesityksiä niin sanotusti pöydän alta keskelle alakohtaisia soveltamisneuvotteluja.

”Sipilän hallitus myrkyttää joko ymmärtämättömyyttään tai tietoisesti neuvotteluilmapiirin ja neuvotteluhalut. Kikyn raamista sovittaessa näistä ministeri Lindströmin nyt esittelemistä työttömiä kyykyttävistä esityksistä ei ollut mitään tietoa. Neuvotteluperiaatteisiin on tähän asti kuulunut, ettei koko ajan pöydän ulkopuolelta viskota uusia asioita”, Malinen sanoo.

Pron tiedotteen mukaan Pron hallituksessa käytiin vakava ja tuohtunut keskustelu ministeri Lindströmin esityksistä. Pron hallitus on huolissaan erityisesti työttömien työnäytteestä ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön pakollisesta vastaanottamisesta.

”Puolen vuoden ilmainen työ voi käytännössä kääntyä pakkotyön kaltaiseksi. Pakkotyö on ILO:n sopimusten vastaista. Työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen on työttömälle epäinhimillinen taloudellinen riski”, Malinen arvioi.

Pro on yksi suurimmista ammattiliitoista. Sen 120 000 jäsenestä noin 90 000 on työelämässä.

Palkansaajien ja työnantajien liitot neuvottelevat parhaillaan, miten ne soveltavat omissa työehtosopimuksissaan kilpailukykysopimuksessa alustavasti sovituista työehtojen heikennyksistä. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat alustavasta sopimuksesta helmikuun lopussa.

Hallitus ilmoitti jo tiistaina 13. huhtikuuta, että se ”selvittää uuden Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun käynnistämistä”.

Se olisi suunnattu työttömille työnhakijoille ja olisi ei-työsuhteinen ja vapaaehtoinen tapa osoittaa työnantajalle, millaista osaamista työnäytteen antajalla on. Se tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä mahdollisen työnantajan tehtävissä. Palkasta tiedotteessa ei puhuttu mitään.

Lindströmin esikunnasta kerrottiin aiemmin tiistaina, että selvitystyö on aloitettu ja siinä kuullaan työmarkkinajärjestöjä. Selvityksen valmistumiseen menee vähintään muutama viikko.

Sen jälkeen tehdään päätös, kokeillaanko työnäytettä. Alustavissa puheissa on ollut, että se koskisi ehkä vain jotain ryhmää kuten nuoria.

Pron Malinen varoitti jo maanantaina, että hallituksen suunnitelmat työn halpuuttamisesta vaarantavat saavutetut ratkaisut.

”Kilpailukykysopimusta rakennettaessa lähtökohtana on ollut, että käsillä ovat ne toimet, joilla palkansaajat osallistuvat talkoisiin”, Malinen ilmoitti. Hänen mukaansa uusia rasitteita ei tarvita enää, kun vanhoissakin on kestämistä.

”Haluaako Lindström haudata kilpailukykysopimuksen? Näillä tempuilla se kyllä onnistuu. Työnäyteasiaan on saatava pikaisesti lisäselvyyttä”, Malinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat