Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutteita lähes kahdessa kolmesta teurastamosta – ”Sellaista, että eläimiä ei ruokita tai lypsetä, ei saisi löytyä”

Evira myöntää, että sen omassakin toiminnassa on korjattavaa. ”Sellaista, että eläimiä ei ruokita tai ei lypsetä, ei kerta kaikkiaan saisi löytyä”, sanoo viraston Jaana Mikkola.

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille yhdistys
Kuvankaappaus videolta Paimion teurastamolta tammikuussa 2014.
Kuvankaappaus videolta Paimion teurastamolta tammikuussa 2014. Kuva: Oikeutta eläimille yhdistys

Vähemmistö teurastamoista selvisi puhtain paperein, kun S-ryhmä ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tekivät tarkastuksia niihin. Toisistaan riippumattomissa katselmuksissa havaittiin, että liki kaksi kolmasosaa tarkastetuista teurastamoista ei noudata lakia kaikilta osin.

Evira ja aluehallintovirastot tarkastivat 16 Suomen suurinta teurastamoa, joista vain kuudesta ei löytynyt puutteita.

S-ryhmän tarkastuksissa eläinlääkäri teki yllätyskäynnin 17 teurastamoon, joista tulee sian-, lampaan- ja naudanlihaa S-kaupoissa myytäviin tuotteisiin. Myös näistä teurastamoista vain kuusi selvisi ilman huomautettavaa.

Osa teurastamoista oli todennäköisesti samoja, mutta S-ryhmän tarkastuksessa oli mukana myös pienempiä teurastamoja, joissa teurastetaan etenkin lampaita. Lammasteurastuksesta löytyi eniten puutteita, erityisesti ohjeistuksissa ja kirjanpidossa.

Sekä Evira että S-ryhmä yllättyivät siitä, miten suuressa osassa teurastamoja puutteita havaittiin.

”Onhan se suuri prosentti. Se osoittaa, että ei me turhaan tehty auditointeja”, sanoo suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Tarkastuksiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun Ylen MOT-ohjelmassa oli näytetty viime syksynä Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamaa materiaalia, jossa teuraseläimiä käsiteltiin julmasti. Ohjelmassa esiin nousi muun muassa Paimion teurastamo.

Eviran tarkastuksissa käytiin läpi koko eläinten teurastusta koskeva eläinsuojelulainsäädäntö. Tutkittavien asioiden listalla oli noin 70 kohtaa.

Neljässä tarkastetuista teurastamoista oli useita epäkohtia.

Osa havaituista puutteista liittyi esimerkiksi kirjanpitoon ja toimintaohjeisiin. Suoraan eläinten hyvinvointiin vaikuttavia puutteita tuli esiin parissa tapauksessa. Teurastusta yli 12 tuntia odottavia eläimiä ei ollut ruokittu tai kuivitettu. Yhdessä teurastamossa yli 12 tuntia odottaneita lehmiä ei ollut lypsetty.

”Kun tarkastetaan 70 eri kohtaa, oli odotettavissakin että jotakin puutteita löytyy”, sanoo jaostopäällikkö Jaana Mikkola Eviran eläinten terveys ja hyvinvointi -yksiköstä.

”Mutta sellaista, että eläimiä ei ruokita tai ei lypsetä, ei kerta kaikkiaan saisi löytyä.”

S-ryhmän Lyytikäinen korostaa, että teurastamoissa ohjeistukseen tai muihin paperiasioihin liittyviä asioita ei voi erottaa eläinten hyvinvointiin liittyvistä seikoista. Ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten uusia työntekijöitä opastetaan.

Sekä S-ryhmän että Eviran mukaan valtaosa teurastamojen puutteista on nyt korjattu. Pidempää järjestelyaikaa vaativat toimetkin saadaan tehtyä Eviran mukaan huhtikuun aikana.

Teurastamot ovat vastuussa siitä, että ne noudattavat lakia ja varjelevat eläimiä kaikelta vältettävissä olevalta kärsimykseltä teurastukseen liittyen.

Niiden valvonnasta puolestaan vastaavat tarkastuseläinlääkärit, jotka ovat Eviran työntekijöitä. Viraston pääjohtaja Matti Aho myöntää, että myös sen omassa toiminnassa on korjattavaa.

Jaana Mikkola Evirasta kertoo, että tarkastuseläinlääkäreille on alettu antaa lisäkoulutusta jo viime vuoden puolella. Hänen mukaansa myös tarkastuseläinlääkärien asenteet kaipaavat muokkaamista.

”Kun viranomainen huomaa epäkohdan, siihen pitää puuttua, ja siihen pitää puuttua dokumentoidusti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat