Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotuen hakemisen kynnys madaltuu – yhä useampi saanee jatkossa tukea

Tuoreen sosiaalibarometrin vastaajat uskovat, että toimeentulon maksamisen siirtyminen Kelaan parantaa toimeentulon saantia. HS selvitti, mitä vaikutuksia uudistuksella on ja miten se näkyy ihmisten palveluissa.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Kun toimeentulotukea haetaan nyt kokonaisuudessaan kunnan sosiaalitoimelta, jatkossa tuen perusosaa haetaan Kelalta.
Kun toimeentulotukea haetaan nyt kokonaisuudessaan kunnan sosiaalitoimelta, jatkossa tuen perusosaa haetaan Kelalta. Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Tästä on kyse

Kunnilta Kelaan

 Perustoimeentulon maksaminen siirtyy ensi vuonna Kelalle. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki pysyvät kuntien hoidettavana.

 Uudistuksen tarkoituksena on, että tukea myönnetään ihmisille yhtenäisin perustein.

 Vuonna 2014 toimeentulotukea sai 234 000 kotitaloutta. Sitä tarvitaan, kun ensisijaiset etuudet, kuten työttömän peruspäiväraha eivät riitä.

Yhä useampi toimeentulotukea tarvitseva ihminen saa jatkossa tukea, kun sen perusosan maksaminen siirtyy kunnilta ensi vuonna Kelaan.

Näin uskoo valtaosa tuoreen sosiaalibarometrin vastaajista, kun Soste eli Sosiaali ja terveys ry kysyi asiasta sosiaalityöntekijöiltä, sosiaali- ja terveydenhuollon johtajilta ja Kelan henkilöstöltä. Vastaajia oli lähes 400.

”Valtaosa kannattaa perustoimeentulotuen siirtoa Kelaan siksi, että se parantaa ihmisten yhdenvertaisuutta ja vähentää tuen alikäyttöä. Yhä suurempi osa ihmisistä saa heille oikeutettua etuutta, joka voi estää ongelmien syvenemistä”, sanoo erityisasiantuntija Anne Perälahti Sostesta.

HS selvitti, miten vaikutuksia toimeentulotuen siirtymisellä kunnilta Kelaan on ja miten se näkyy ihmisten palveluissa.

Mikä toimeentulotuen haussa muuttuu?

Kun toimeentulotukea haetaan nyt kokonaisuudessaan kunnan sosiaalitoimelta, jatkossa tuen perusosaa haetaan Kelalta. Jos Kelassa nähdään, että asiakkaalla on tarvetta myös täydentävään toimeentulotukeen, sieltä lähtee tieto kuntaan, jonka vastuulla täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki on. Tällöin yhden luukun tilalle tulee kaksi luukkua. Tässä on riski, että jotkut ihmiset jäävät väliinputoajiksi, jos Kelan ja kuntien yhteistyö ei toimi hyvin.

Madaltuuko ihmisillä kynnys hakea tukea?

Sosiaalibarometrin asiantuntija-arvioiden perusteella näin tapahtuu. Jopa kymmenettuhannet suomalaiset eivät halua tai kehtaa hakea toimeentulotukea, vaikka olisivat siihen oikeutettuja. Ennemmin lainataan ystäviltä ja tuttavilta tai otetaan pikavippejä. Ihmiset ovat tottuneet asioimaan Kelassa, eikä sitä koeta välttämättä niin leimaavana paikkana kuin sosiaalitoimistoa. Jos toimeentulotuen niin kutsuttu alikäyttö vähenee, ongelmiin voidaan ehkä puuttua ennen kuin ne kasautuvat.

Keille siirrosta on hyötyä ja keille se aiheuttaa vaikeuksia?

Hyötyä on niille, jotka osaavat käyttää Kelan sähköisiä järjestelmiä ja joilla ei ole monimutkaisia ongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin kolmasosalla toimeentulotuen hakijoista on terveyteen ja elämänhallintaan liittyviä ongelmia. Silloin heillä voi olla myös vaikeuksia tuen hakemisessa Kelalta. Myös ihmisten ohjautuminen sosiaalityön palveluihin voi heikentyä. Sosiaalibarometrin vastaajat ovat huolissaan etenkin syrjäytyneiden nuorten, iäkkäiden ja maahanmuuttajien palvelujen saannista. Nyt esimerkiksi maahanmuuttajien toimeentulotukiasiat on keskitetty joissakin kunnissa omaan yksikköön, jossa autetaan hakemusten täyttämisessä.

Tavataanko toimeentuloa hakevaa enää henkilökohtaisesti?

Sosiaalibarometriin vastanneet sote-johtajat ja sosiaalityöntekijät uskovat, että henkilökohtainen asiointi tulee selkeästi vähenemään. Jos asiakasta ei tavata, hänen yksilöllisiä tarpeitaan on vaikeampi arvioida. Eräs barometrin vastaaja sanoi: ”Pienessä kunnassa asiakas on yksilö, Kelassa asiakasnumero”. Toisaalta monet toimeentulotuen hakijat eivät ole nähneet nykyjärjestelmässäkään sosiaalityöntekijöitä. Lain mukaan asiakas pitää tavata Kelassakin, jos tämä sitä haluaa.

Mihin sosiaalityöntekijät pystyvät keskittymään paremmin?

Sosiaalibarometrin mukaan monessa kunnassa arvioidaan, että toimeentulotuen käsittelystä siirtyisi voimavaroja muun muassa aikuissosiaalityöhön, etsivään ja jalkautuvaan sosiaalityöhön, lapsiperheille ja lastensuojelun asiakkaille. Kunnista on kuitenkin tullut viestiä siitä, että henkilökuntaa aiotaan vähentää, kun heitä ei tarvita enää toimeentulotukien käsittelyssä.

Saadaanko uudistuksella säästöjä?

Siirrolla tavoitellaan säästöjä. Kelalla on tehokkaat tietojärjestelmät, ja se on aiemmin laskenut hoitavansa tehtävän kolmanneksella henkilöstöstä, jolla kunnat ovat sen tähän mennessä hoitaneet. Kelan tiedot muista maksetuista etuuksista helpottavat toimeentulotukihakemusten käsittelyä. Uudistus vähentää viranomaisten päällekkäistä työtä. Toisaalta kulut kasvavat, jos toimeentulotuen saajiksi tulee tuen alikäytön vähentymisen seurauksena uusia asiakkaita. Lain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä arvioitiin, että uusia tuensaajia voisi olla 28 000 kotitaloudessa.

Lähteet: Sosten erityisasiantuntija Anne Perälahti, Kelan johtava tutkija Minna Ylikännö ja HS:n arkisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat