Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset luovuttavat tuhansia aseita tuhottavaksi joka vuosi

Sulattoon menevien aseiden määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Kotimaa
 
Helsingin poliisilaitos
Helsingin poliisilaitoksen asiakaspalveluun tuotiin runsas kuukausi sitten sodanaikainen ammus.
Helsingin poliisilaitoksen asiakaspalveluun tuotiin runsas kuukausi sitten sodanaikainen ammus. Kuva: Helsingin poliisilaitos
Fakta

Mitä luvattomille aseille ja räjähteille tapahtuu?

 Ampuma-aseen omistaja voi luovuttaa aseen korvauksetta valtiolle.

 Aseet, niiden osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset palautetaan omistajalle, jos hän saa luvan hallussapitoon. Varastetut tai rikoksissa käytetyt takavarikoidaan.

 Jos luovuttaja ei saa lupaa hallussapitoon, hänellä on kolme kuukautta aikaa etsiä uusi luvan hankkinut omistaja.

 Kolmen kuukauden jälkeen poliisi voi myydä aseen huutokaupalla. Aseesta tilitetään käsittelykulujen ylittävä osuus luovuttajalle.

 Jos ase ei mene kaupaksi, se siirtyy ilman korvausta valtion omaisuudeksi.

 Ampuma-aseen voi myös deaktivoida eli tehdä pysyvästi ampumakelvottomaksi.

 Aseiden osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset siirtyvät aina valtiolle, ellei niitä luovuteta alkuperäiselle, lailliselle omistajalle.

 Vaarallisiksi arvioidut räjähteet hävitetään.

Lähde: Poliisi

Suomalaiset luovuttavat poliisille vuosi vuodelta enemmän luvattomia ja luvallisia aseita.

”Me käsittelemme noin 10 000 asetta vuodessa. Tahti kiihtyy koko ajan, kun suuret ikäluokat vanhenevat”, kertoo ylitarkastaja Jussi Kytösaari Poliisihallituksen asehallinnosta.

Pääosa luovutetuista aseista on haulikoita, kivääreitä, pienoiskivääreitä ja pistooleita.

”Vanhoille metsästysaseille ei löydy enää markkinoita. Kun puhutaan hyväkuntoisista kotimaisista Sako-, Tikka- ja Valmet-aseista, niin niille löytyy vielä markkinoita. Sen sijaan suuressa massassa on todella paljon vanhoja venäläisiä ja japanilaisia sota-aseista muutettuja metsästyskivääreitä, joiden arvo on tänä päivänä käytännössä nolla.”

Kytösaari ottaa esimerkiksi tavallisen ja edullisen yksipiippuisen Baikal IJ-18-haulikon.

”Eihän sellaista enää kukaan huoli. Se on varmaan Suomen yleisin haulikko ja loistava maataloustyökalu”, Kytösaari naurahtaa.

Osa luovutetuista pistooleista on niin sanottuja ”siantappoaseita” eli taskuaseita, joiden lupakäytäntöä on kiristetty.

Poliisihallitus järjestää keskitetysti Riihimäellä kuusi kertaa vuodessa valtion haltuunsa saamien aseiden huutokaupan. Huutokaupoissa yritetään myydä noin 2 000 asetta vuodessa.

”Joka huutokaupassa näkee, että vähintään kolmasosa tai jopa puolet jää myymättä. Vanhat venäläiset haulikot ja sotilaskiväärit jäävät myymättä.”

Ihmisillä on usein väärä käsitys aseiden arvosta.

”Koko ajan kuulen juttuja, että leskirouva tai pojanpoika tuo aseet ja kertoo, että pappa oli sanonut, että näistä aseista saaduilla rahoilla voi elää herroiksi monta vuotta. Sitten tiskillä paljastuu karu totuus, ettei niillä ole arvoa montaa kymppiä, jos ollenkaan.”

Osa luovutetuista aseista on sotamuistoja: pistooleja tai metsästyskäyttöön muutettuja sotilaskivääreitä.

”Voi sanoa, että 90 prosentilla on lupa tai niiden lupakortti on aikojen saatossa hävinnyt. Pieni osa on sotamuistoja, jotka eivät ikinä ole olleet kirjoissa ja kansissa.”

Kytösaari arvioi, että noin 80 prosenttia poliisille luovutettavista aseista menee suoraan hävitettäväksi.

”Kun vanhasta isännästä aika jättää, niin leskirouva nyt harvemmin metsästää. Hän sitten suosiolla tuumaa, että pannaan sulattoon.”

Suomen lain mukaan luvattomat ampuma-aseet, niiden osat, patruunat, erityisen vaaralliset ammukset ja räjähteet voi luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Tämä tarkoittaa sitä, ettei laittomasta hallussapidosta rangaista.

Ehtona on kuitenkin se, että asiasta ilmoitetaan oma-aloitteisesti poliisille.

Alueelliset poliisilaitokset järjestävät säännöllisesti Armovuosi-keräyksiksi kutsuttuja kampanjoja luvattomien aseiden ja ampumatarvikkeiden keräämiseksi. Nimi on sikäli hämäävä, että luovutusmahdollisuus on ollut voimassa jo vuodesta 2004.

”Kampanjoilla herätellään ihmisiä. Keräyshän jatkuu koko ajan. Koska tahansa ja kuka tahansa voi luovuttaa aseensa tai patruunansa pois”, Kytösaari huomauttaa.

Esimerkiksi Pohjanmaan poliisilaitoksella on paraikaa käynnissä Armovuosi-kampanja Rannikko-Pohjanmaan alueella.

Ampuma-aseita, räjähteitä tai niihin verrattavia vaarallisia esineitä ei pidä viedä poliisiasemalle itse, eikä niihin ole syytä edes koskea. Ennen luovuttamista pitää ottaa yhteyttä poliisiin, joka antaa tarkemmat toimintaohjeet.

Luovutustilanteet aiheuttavat poliisille joskus harmaita hiuksia.

”Esimerkiksi sodanaikaiset kranaatit saavat sydämen sykkimään vähän kiivaammin”, Kytösaari sanoo.

”Eräältä poliisiasemalta kerran kerrottiin, että siellä vanha rouva oli tuonut miehensä haulikon. Hän oli bussilla körötellyt kantakaupunkiin ja tullut poliisiasemalle. Hänellä oli haulikko muovipussissa, ja hän räpläsi sitä asiakaspalvelujonossa”, kertoo Kytösaari.

”Kun tuli hänen vuoronsa, hän luovutti haulikon. Haulikko oli vireessä, varmistin ei ollut päällä ja piipusta löytyi kova patruuna. Siinä oli konstaapelillakin naama valkoisena.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat