Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta jakoi hallituksen työllisyysratkaisuille kiitosta, yhtiöitykselle moitteita

Liikenneväylien yhtiöittäminen suututti opposition. ”Suomi ajetaan myyntikuntoon.”

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
”Tämä on aivan käsittämätöntä tämä pelko yhtiöittämisestä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) toppuutteli tiistaina eduskunnassa.
”Tämä on aivan käsittämätöntä tämä pelko yhtiöittämisestä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) toppuutteli tiistaina eduskunnassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus toi tiistaina julkisen talouden suunnitelman eduskunnan käsittelyyn ja haki sille hyväksyntää. Hallitus sai kiitosta työllisyyttä vahvistavista toimistaan, mutta oppositio myös tarjosi hallitukselle omia keinojaan.

Vasemmisto arvosteli kovin sanoi hallituksen aikeita valtion omaisuuden yhtiöittämistä.

Ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 0,9 prosenttia tänä vuonna. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) nojasi ”uskottavaan talouspolitiikkaan, työllisyyspolitiikkaan ja sitä kautta kasvun luomiseen”.

”Uskon, että käänne Suomessa on tapahtumassa”, hän sanoi.

Hallituksen tavoite on ollut säästää julkisen talouden menoista pysyvästi neljä miljardia euroa.

Huhtikuussa valtiontalouden menokehyksistä päättäessään hallitus kaivoi viimeiset 370 miljoonan euron säästöt saadakseen tavoitteen täyteen.

”Säästöt on tehty, nyt alkaa niiden toimeenpaneminen ja työllisyyden parantaminen. Hallituksella ei ole tärkeämpää tekemistä kuin työllisyyden parantaminen”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) vakuutti eduskunnalle.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitti hallitusta siitä, että puheenjohtaja Antti Rinteen malli työttömyysturvan käyttämisestä palkkatukena otetaan käyttöön ensi vuoden alusta.

”Tästä huolimatta, valitettava tosiasia on kuitenkin se, että hallituksen kiveen hakattu tavoite 110 000 uudesta työpaikasta karkaa aina vain kauemmaksi. Vuosi on kulunut eikä hallitus ole tehnyt mitään toimia työllisyyden hyväksi viime tai tänä vuonna”, hän jatkoi.

Lindtman tarjosi hallitukselle lisää neuvoja työllisyyden parantamiseksi. Yksi vinkki oli verovähennys ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Syksyn budjettiriihessä työllistämistoimia onkin tulossa lisää.

Kristillisdemokraattien Peter Östman kehui työttömyysturvan hyödyntämistä starttirahana ja palkkatukena, samoin hallituksen esitystä henkilöyrittäjien yrittäjävähennyksestä, joka toteutuu ensi vuoden alusta.

Vihreiden Touko Aalto neuvoi alentamaan ensimmäisestä työntekijästä koituvia sivukuluja.

Työttömyysturvan muuttaminen passiivisesta tuesta aktiiviseksi oli kaikkien mieleen. Työllistymistä tuetaan sosiaaliturvan kustannuksella, kuten kokoomuksen Kai Mykkänen sanoi.

Punavihreässä vasemmistossa tosin oltiin sitäkin mieltä, että hallituksen esitykset työttömien kannustamiseksi töihin kurjistavat työttömien toimeentuloa.

Hallituksen yhtiöittämisaikeet suututtivat Sdp:n ja vasemmistoliiton. Viimeinen pisara oli liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) ehdotus teiden, rautateiden ja meriväylien yhtiöittämisestä. Metsähallituksen yhtiöittäminen saatiin juuri valmiiksi.

”Pääministeri Sipilä, teidän hallituksenne toiminnasta jää kuva, että vastaus jokaiseen ongelmaan on veronmaksajien omaisuuden yhtiöittäminen”, Lindtman sanoi.

Li Andersson (vas) ei käsittänyt miksi hallitus haluaa myydä omaisuuttaan sen sijaan, että ottaisi lähes korotonta lainaa. ”Herää pelko, että hallitus on laittamassa Suomen myyntikuntoon.”

”Markkinavoimat selättävät tämän hallituksen”, Krista Kiuru (sd) jatkoi.

Sipilä piti pelkoa yhtiöittämisestä aivan käsittämättömänä. ”Mitä valtion omaisuutta olemme myyneet, tietääkseni vain Patrian myynnistä on päätetty”, hän sanoi Anderssonille.

”Emme saa myytyä valtion omaisuutta niin paljon kuin viime kaudella”, hän huomautti Sdp:lle, joka oli hallituksessa.

Sanottua

”Varsinainen pihvi on työttömyysturvan peruspäivärahan käytön mahdollistaminen palkkatukeen ja starttirahaan. Tämä on varsinainen Lindströmin pihvi.”

Kaj Turunen (ps)

”Lohdullista on ollut, että myös joitain parannuksia on pystytty tekemään.”

Elsi Katainen (kesk)

”Kyllä tästä maasta rahaa löytyy. Pörssiyhtiöt kasvattavat maksamiaan osinkoja tänä keväänä arviolta 14 prosenttia.”

Li Andersson (vas)

”On hyvä, mutta ei riitä, että rakennamme toisillemme asuntoja tai pilkomme naapureillemme puita.”

Joakim Strand (r)

”Suomea viedään nyt surutta myyntikuntoon. Metsät, luonto, sairaalat, terveyskeskukset ja kansalaisomaisuus, raiteet ja tiet pitää yhtiöittää.”

Pia Viitanen (sd)

”Posti, taksi ja junat kaikki ovat yhtiöitettyjä jo ja ylpeänä omistajaohjausministerinä totean että ne toimivat hyvin.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk)

”Kuulin aamulla Pave Maijasen biisin ja siinä sanottiin että pidä kiinni päätöksistä, siinä voima itää. Hallitus pitää kiinni päätöksistään.”

Kalle Jokinen (kok)

”Surullista, että te vihreät ja vasemmistoliitto olette valinneet taktiikaksenne pelotella kansalaisia viikosta toiseen. Aihe vain vaihtuu.”

Antti Rantakangas (kesk)

”Hallituksen tulisi viimein ymmärtää, että valtiota ei voi johtaa kuin yritystä. Ja että valtion kassaa ei voi verrata kansalaisen kukkaroon.”

Touko Aalto (vihr)

Vesa Moilanen / Lehtikuva
”Kuka tämän ideologisen yhtiöittämisvimman takana oikein on? Aiotteko yhtiöittää koko Suomen?”, kysyi Antti Lindtman (sd).
”Kuka tämän ideologisen yhtiöittämisvimman takana oikein on? Aiotteko yhtiöittää koko Suomen?”, kysyi Antti Lindtman (sd).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat