Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arman Alizadin Cannonball-dokumentti kertoi veljeydestä ja juhlimisesta – rikollinen toiminta jäi fanittamisen varjoon

Moottoripyöräjengeille on muodostunut viime vuosina selkeä tarve vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Monet toimittajat ovat langenneet jengien propagandaan liian kritiikittä, kirjoittaa HS:n rikos- ja oikeustoimittaja Minna Passi.

Kotimaa
 

Arman Alizad on mainio dokumentaristi ja tarinankertoja ja siksi odotin mielenkiinnolla hänen eilistä Arman Pohjantähden alla - sarjan dokumenttiaan Cannonball-moottoripyöräkerhosta. Valitettavasti ohjelma edusti samaa tyylilajia kuin viime aikojen muut jengiläisistä tehdyt dokumentit ja haastattelut. Niissä on ollut läsnä pelko, fanitus tai pelonsekainen fanitus.

Näennäisesti vaikeita kysymyksiä kyllä esitetään, mutta vaikeita jatkokysymyksiä ei joko tehdä tai vastauksia ei jostain syystä näytetä. Miten kävi murhan yrityksen uhrille? Miten kävi törkeän kiristyksen uhrille? Jos sinulla on ulkomaisesta yhtiöstä hyvät edut, niin mitä itse asiassa teet työksesi? Miten niin ulosotto varastaa sinulta rahaa? Sama absurdi väite on aiemmin mennyt kyseenalaistamatta läpi radiohaastattelussa, jossa kaksi miesjuontajaa hihitteli kiusallisesti läpi haastattelun. Mitkä velvoitteet olet jättänyt hoitamatta, että olet sinne ulosottoon joutunut?

Miten jengin toiminta rahoitetaan? Voiko esimerkiksi laajamittaista huumekauppaa pyörittää ilman jengin lupaa? Pitääkö jengille maksaa siivu voitoista?

Armanin dokumentti ja muut viimeaikaiset jengiläisten haastattelut eivät ole sattumaa. Moottoripyöräjengeille on syntynyt viime vuosina uudenlainen tarve yrittää hallita julkista kuvaansa. Jos katsotaan vaikka runsas viisi vuotta taaksepäin, vastaavia haastatteluja ei vielä juuri löytynyt.

Helvetin enkelit avasi dokumenttipelin vuonna 2013 Arto Nybergin tekemällä sinänsä mielenkiintoisella dokumentilla. Siinäkin tosin vaikeat kysymykset jätettiin kysymättä. Cannonball taas on aiemmin antanut lukuisia haastatteluja eri medioissa. Bandidos on ollut vähän pidättyväisempi. Kaikki jengit ovat tietysti eri tavoin läsnä myös sosiaalisessa mediassa.

Julkitulojen taustalla on kolme laajempaa kehityskulkua. Ensinnäkin hurjapäät, jotka 1990-luvulla perustivat liivijengit Suomeen ja hilluivat sinkojen kanssa, ovat nyt aikuistuneet ja monilla heistä on perheet. Lusimaan joutuminen ei välttämättä pelota, mutta se ei myöskään ole paras mahdollinen vaihtoehto perhetilanteen kannalta.

Toiseksi jengit ovat viime vuosina siirtäneet toimintaansa entistä enemmän talousrikollisuuden puolelle ja sillä rikollisuuden toimialalla tietystä salonkikelpoisuudesta on hyötyä.

Kolmanneksi sekä lainsäätäjä että eri viranomaiset ovat kiristäneet otettaan jengeistä. Jengiläisten elämää on alettu häiritä erilaisilla hallinnollisilla keinoilla, kuten ottamalla pois järjestysmieskortteja. Lisäksi poliisi on jo osin saanut rivejään suoriksi ja jengien tekemisiä on alettu katsoa laajempina kokonaisuuksina yksittäisten rikosten sijaan.

Kaiken tämän seurauksena jengeille on tullut selkeä tarve vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen niin, etteivät lainsäädäntö ja viranomaiskontrolli tiukkenisi entisestään.

Armanin ohjelma on hieno kuvaus veljeydestä, yhteenkuuluvuudentunteesta, juhlimisesta ja moottoripyörällä ajamisesta. Näitä kaikkia tietysti sisältyy moottoripyöräkerhojen toimintaan. Rikollisen toiminnan kuvaamisessa ohjelma jää kuitenkin varsin puutteelliseksi. Ongelma on yksinkertaisesti metodissa.

Eräs pitkän uran syyttäjänä tehnyt mies sanoi kerran, että ”totuuden soihtua ei voi kantaa väkijoukossa ilman, että jonkun partakarvat kärähtävät”. Armanin metodilla ei olisi ollut mahdollista käräyttää edes hentoja amisviiksiä ja ehkä se ei ollut ohjelman tarkoituskaan.

Hengailemalla kerhotiloilla, käymällä bileissä, ottamalla tatuoinnin, ajamalla moottoripyörällä, haastattelemalla jengiläisiä ja ystävystymällä ei voi millään päästä rikollisen toiminnan ytimeen. Tuollaisella metodilla pystyy paljastamaan korkeitaan huumausaineen käyttörikoksen ja kulkuneuvon kuljettamisen oikeudetta.

Poliisilla on käytössään erilaisia keinoja jengien toiminnan penkomiseen ja poliisin mukaan tiettyjen jengien, kuten Cannonballin, osalta on kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta. Poliisin mukaan kyse ei ole ainoastaan siitä, että yksittäiset jengiläiset tekisivät yksittäisiä rikoksia, vaan toiminta on organisoidumpaa.

Erilaisia julkisia asiakirjoja esitutkintapöytäkirjoista tuomioihin on jengien jäljiltä niin runsaasti olemassa, ettei edes rikostoimittajalla riitä aika lukea niitä kaikkia. Olen kuitenkin selannut niitä aikamoisen pinon kahdeksan viime vuoden aikana. Olen myös haastatellut mittavan joukon viranomaisia ja pyrkinyt haastamaan heidän näkemyksiään.

Lisäksi kaikista keskeisistä liivijengeistä on tullut yhteydenottoja. Keskustelut ovat olleet asiallisia ja parhaimmillaan todella mielenkiintoisia ja avartavia. Vaikken millään tavalla pysty samaistumaan kapinallisuuteen ja veljeysmeininkiin, enkä ole halunnut kutsuista huolimatta lähteä kerhotiloille bileisiin, pystyn ymmärtämään myös sitä puolta jengien toiminnassa. En minäkään tuomitse jengiläisiä ihmisinä. Joukossa on monenlaisia tyyppejä erilaisista syistä.

Kaiken esitetyn näytön valossa poliisin näkemys järjestäytyneestä rikollisuudesta on kuitenkin uskottavin. Toisaalta minulla ei ole mitään ongelmaa pyörtää mielipidettäni, jos ilmaantuu uutta näyttöä, joka toisin todistaa.

Mielestäni juonen pitäisi olla seuraava. Poliisin tehtävä on puuttua jengien toimintaan laillisin keinoin ja reilusti. Median tehtävä taas on uutisoida sekä poliisin että jengien toiminnasta asiallisesti, kriittisesti, virheitä välttäen, pelkäämättä, fanittamatta ja omalla nimellään. Toimittajien tehtävä ei ole ystävystyä sen enempää poliisin kuin jengiläistenkään kanssa.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Video ei herkille! Moottoripyöräkerhon juhlissa raju kädenvääntö: ”Ensimmäinen käsi mikä katkesi”
Video ei herkille! Moottoripyöräkerhon juhlissa raju kädenvääntö: ”Ensimmäinen käsi mikä katkesi”
Arman Pohjantähden alla -sarjan kolmannessa jaksossa Arman Alizad pääsee moottoripyöräkerho Cannonballin matkaan. Kerhon 24-vuotisjuhlissa väännetään kättä, ja myös Arman ottaa osaa harjoitusmatsiin. Kerholaisten alkaessa oikean kilpailun, napsahtaa yhden kerholaisen käsi poikki kuin koivun oksa: ”Se on ensimmäinen käsi mikä katkesi”. Video ei sovi herkimmille! Arman Pohjantähden alla tiistaisin kello 22 Nelosella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat