Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutta tutkimustietoa tupakoinnista: Lopettaminen vielä yli 60-vuotiaana lisää elinaikaa

Mitä aiemmin lopettaa, sitä suurempia ovat hyödyt.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Tupakoinnin lopettaminen vielä yli 60-vuotiaana kohentaa merkittävästi terveyttä, ilmenee tuoreesta kansainvälisestä väestötutkimuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tutkimustuloksia voi pitää merkittävinä. Aiemmin tarjolla on ollut vain vähän tutkittua tietoa siitä, kuinka tupakoinnin lopetus yli 60-vuotiaana vaikuttaa terveyteen.

Sen aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakoinnin lopettaminen nuorena tai keski-ikäisenä lisää merkittävästi terveitä elinvuosia.

Nyt julkaistu tutkimus tehtiin laajana kansainvälisenä yhteistyönä. Mukana oli THL sekä 15 yliopistoa ja tutkimuslaitosta eri puolilta maailmaa. Tutkittavina oli lähes miljoona yli 60-vuotiasta 20 maassa.

Tutkimuksessa verrattiin yli 60-vuotiaita tupakoivia sekä niitä, jotka eivät olleet koskaan polttaneet. Havaittiin, että tupakoivilla riski kuolla oli yli kaksinkertainen. Niillä, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin riski kuolla oli 1,3-kertainen, THL kertoo tiedotteessaan.

Yli 60-vuotiaiden joukossa tupakoijien kuolleisuus oli yhtä suuri kuin 6,4 vuotta vanhempien tupakoimattomien kuolleisuus. Tupakoinnin lopettaneiden kuolleisuus vastasi 2,4 vuotta vanhemman tupakoimattoman kuolleisuutta.

THL:n mukaan tupakoijien lyhyempi elinikä johtuu pääosin sydän- ja verisuonitauti- ja syöpäkuolemista.

Mitä aiemmin tupakoinnin lopettaa, sitä ihminen hyötyy.

Alle kymmenen vuotta sitten tupakoinnin lopettaneiden ennustettiin kuolevan neljä vuotta aikaisemmin kuin ne, jotka eivät olleet lainkaan polttaneet. Yli 20 vuotta sitten lopettaneiden odotettavissa oleva elinikä puolestaan oli lähes sama kuin koskaan tupakoimattomilla – eroa oli alle vuosi.

Myös se vaikuttaa terveyteen, miten paljon savukkeita polttaa. Runsas sauhuttele pahentaa riskejä.

Suomessa kuolee vuosittain 5 000–6 000 ihmistä tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin, THL kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat