Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen lehdistö yhä maailman vapainta

Kotimaa
 
Janne Puumalainen
ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS
Suomalaiset lehdet ovat saaneet nauttia maailman laajimmasta lehdistönvapaudesta jo seitsemän vuotta peräkkäin.
Suomalaiset lehdet ovat saaneet nauttia maailman laajimmasta lehdistönvapaudesta jo seitsemän vuotta peräkkäin. Kuva: ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS

Toimittajat ilman rajoja julkaisi keskiviikkona tämän vuoden lehdistönvapausindeksinsä. Suomi on edelleen indeksin kärkipaikalla, kuten joka vuosi vuodesta 2009 lähtien. 180 maan indeksiä varten toimittajajärjestö mittaa muun muassa toimittajien turvallisuutta, median riippumattomuutta ja itsesensuuria sekä lehdistöä rajoittavaa lainsäädäntöä.

Järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on huolestunut Euroopan tilanteen heikentymisestä viime vuosina, vaikka Eurooppa onkin yhä selvästi paras maanosa lehdistölle. Nationalismin nousu ja toimittajiin kohdistuva väkivallan uhka ovat pudottaneet monen Euroopan maan sijoitusta indeksissä.

Saksassa toimittajia on pahoinpidelty maahanmuutto- ja muslimivastaisissa mielenosoituksissa. Maan sijoitus heikkeni neljällä pykälällä, sijalle 16. Ruotsin sijoitus laski viidenneltä sijalta kahdeksanneksi, pitkälti toimittajien saamien tappouhkausten lisäännyttyä.

”Ruotsissa toimittajiin kohdistuu pelottelua enemmän kuin Suomessa”, Nousiainen kertoo.

Suurin pudotus Euroopassa oli Puolan 29 sijan romahdus sijalle 47. Maan konservatiivinen pääministeripuolue otti viime vuonna valintansa jälkeen haltuunsa julkisten radio- ja tv-yhtiöiden johtopaikat.

HELI SAARELA
Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo suomalaisten jatkossakin muistavan lehdistönvapauden tärkeyden.
Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toivoo suomalaisten jatkossakin muistavan lehdistönvapauden tärkeyden.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahon mielestä toimittajiin kohdistuva uhkailu on myös Suomessa suurin uhka lehdistönvapaudelle.

”Tilanne on nyt jo sillä tavalla hälyttävä, että tiedämme journalisteja, joihin vihapuhe on vaikuttanut.”

Toiseksi uhaksi Aho nimeää media-alan yritysten taloustilanteen kiristymisen.

”Kuinka toimittajat pystyvät tekemään työnsä, kun heitä on koko ajan vähemmän ja töitä enemmän?”

Uhista huolimatta Aho ja Nousiainen luottavat Suomen tilanteen pysyvän tulevaisuudessakin vakaana.

”Suomessa ollaan yleisesti sitä mieltä, että lehdistönvapaus on äärimmäisen tärkeä asia. Sitä pidetään tärkeänä puoluekannasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta”, Aho kommentoi.

Hän toivoo, että toimittajat muistavat lehdistövapauden tärkeyden ja muistuttavat siitä myös lukijoita. Median on reagoitava heti, jos lehdistönvapautta ollaan rajoittamassa.

Yhdysvaltalainen Freedom House on muistuttanut lehdistönvapauden seuraamisen olevan tärkeää. Tutkimuslaitoksen mukaan lehdistönvapauden heikentyminen on usein merkki siitä, että muitakin ihmisoikeuksia ollaan kaventamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat