Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysmäärä turvapaikanhakijoita palasi vapaaehtoisesti – monet lähtevät jo ennen kielteistä päätöstä

EU:n sisäministerit pohtivat muutosten suuntaa torstaina Luxemburgissa alkavassa kokouksessa.

Kotimaa
 
Helsingin Poliisi
Ensimmäiset tilauslennolla Irakiin palautetut turvapaikanhakijat lähtivät Helsingin lentokentältä torstaina 18. helmikuuta.
Ensimmäiset tilauslennolla Irakiin palautetut turvapaikanhakijat lähtivät Helsingin lentokentältä torstaina 18. helmikuuta. Kuva: Helsingin Poliisi
Fakta

EU myönsi suojan 330 000:lle

 EU-maat antoivat viime vuonna jonkinlaisen virallisen suojapaikan 330 350 turvapaikanhakijalle.

 Suojan saaneista turvapaikanhakijoista 246 200 sai turvapaikan, 60 700 oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella ja 26 500 oleskeluluvan humanitaarisen suojelun perusteella.

 Suomi myönsi turvapaikkoja tai oleskelulupia suojelun vuoksi 1 795 ihmiselle.

 Eniten turvapaikkoja ja oleskelulupia myönsi Saksa, yhteensä 148 200.

Lähde: Eurostat

Maahanmuuttoviraston mukaan ennätysmäärä ulkomaalaisia palasi alkuvuodesta vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa.

Helmikuussa palaajia oli 176, mikä on viraston tilastojen mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Maaliskuussa määrä oli liki sama, 173. Tammikuussa palaajia oli 81.

Maaliskuussa Irak oli yleisin paluumaa. Palanneista 60 palasi Irakiin, 42 Albaniaan ja 30 Afganistaniin.

Yhdeksän viime kuukauden aikana kaikkiaan 871 turvapaikanhakijaa on palannut takaisin kotimaahansa vapaaehtoisen paluun järjestelmän kautta.

Kyse on henkilöistä, joille Suomi maksaa tai muut matkakulut kotimaahansa. Lisäksi palaajille voidaan maksaa paluuavustusta, jonka suuruus vaihtelee paluumaan mukaan.

Lähes 80 prosenttia palaajista on saanut korkeintaan 200 euroa paluuavustusta matkalippujen lisäksi. Suomesta on palannut paljon turvapaikkaa hakeneita ihmisiä myös omin varoin tai poliisin palauttamina.

Ylitarkastaja Mari Helenius maahanmuuttoviraston vastaanottoyksiköstä sanoo, että ensisijaisesti palaajien edellytetään maksavan matkansa itse. Monilla ei kuitenkaan ole omia varoja riittävästi.

Helenius arvioi paluumatkojen syyksi sen, että monien odotukset Suomesta ovat olleet korkealla, mutta todellisuus ei ole vastannut niitä.

Alkuvuonna kaikkiaan 2 424 ulkomaalaista jätti turvapaikkahakemuksen Suomeen. Viime viikkoina tulijoita on ollut vähemmän kuin alkuvuodesta. Esimerkiksi viime viikolla hakemuksia tuli 106.

Viime vuonna Suomeen tuli 32 476 turvapaikanhakijaa. Hakemuksista yli 3 000 raukesi.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) vaati keskiviikkona nykyisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista. EU:n sisäministerit pohtivat muutosten suuntaa torstaina Luxemburgissa alkavassa kokouksessa.

Voimassa olevan Dublin-asetuksen nojalla turvapaikanhakija on rekisteröidyttävä ja hänen asiansa on käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäiseksi saapuu.

”Suomen kannalta olisi hyvä, että sisäisten siirtojen järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön kriisitilanteessa, kun tulijamäärät vaarantavat Dublinin soveltamisen jäsenmaassa ja aiheuttavat vakavaa häiriötä koko EU:lle. Kaikkien jäsenvaltioiden tulisi osallistua sisäisiin siirtoihin”, Orpo sanoi tiedotteessa.

Suomen ajama järjestelmä edellyttää muutoksia EU-lainsäädäntöön. Suomi vaatii, että uusi järjestelmä kiistatta määrittelee turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olevan valtion.

Tilanne ulkorajoilla pitäisi myös saada hallintaan ja palautukset toimimaan kolmansien maiden kanssa.

Suomi katsoo, että kun turvapaikanhakijoita saapuu suurin joukoin ja hallitsemattomasti EU:n alueelle, nykyinen järjestelmä ei pysty vastaamaan muuttopaineeseen.

Suomi painottaa myös sitä, että EU:n alueelle tulevat ihmiset rekisteröidään ja laittomista tulijoista erotetaan nopeasti ne, jotka tarvitsevat suojelua. Suomen kannan mukaan muut kuin suojelua tarvitsevat on pikaisesti palautettava lähtö- tai kauttakulkumaihin.

Suomen korkein hallinto-oikeus linjasi keskiviikkona, ettei turvapaikanhakijoita tule palauttaa Dublin-käytännön mukaisesti Unkariin. Syynä ovat ”systeemiset puutteet” Unkarin turvapaikkakäytännössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat