Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi keskeytti Dublin-palautukset Unkariin –  ”merkittävä ennakkopäätös”

Unkari sääti viime vuonna lakeja, jotka vaikeuttavat huomattavasti turvapaikanhakijoiden asemaa. Uhkana on, että Unkariin palautettava ei saa asianmukaista kohtelua.

Kotimaa
 
LASZLO BALOGH
Unkari on pystyttänyt piikkilanka-aitaa Serbian-vastaiselle rajalleen estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan.
Unkari on pystyttänyt piikkilanka-aitaa Serbian-vastaiselle rajalleen estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Kuva: LASZLO BALOGH

Suomen korkein hallinto-oikeus linjasi keskiviikkona, ettei turvapaikanhakijoita tule palauttaa Dublin-käytännön mukaisesti Unkariin. Syynä ovat ”systeemiset puutteet” Unkarin turvapaikkakäytännössä.

”Tämä on merkittävä ennakkopäätös”, Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine sanoo. Järjestö tarjoaa oikeusapua turvapaikanhakijoille.

Päätös koski tervettä afganistanilaismiestä, joka oli rekisteröity Unkarissa ennen Suomeen tuloa. Maahanmuuttovirasto jätti hänen turvapaikkahakemuksensa tutkimatta ja teki käännytyspäätöksen Unkariin, sillä Dublinin-asetuksen mukaan Unkari oli vastuussa hakemuksen tutkimisesta.

Korkein hallinto-oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston päätöksen Unkarin nykyisen lain vuoksi. Unkari sääti viime vuonna lakeja, jotka vaikeuttavat huomattavasti turvapaikanhakijoiden asemaa. Uhkana on, että Unkariin palautettava ei saa asianmukaista kohtelua.

Hänellä olisi ollut myös riski joutua palautetuksi Serbiaan.

Ennakkopäätös on merkittävä Laineen mukaan senkin vuoksi, että se koskee kaikkia eikä vain erityisen haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita.

Myös useat muut EU-maat ovat keskeyttäneet palautukset Unkariin viime syksyn jälkeen. Aiemmin Suomi on keskeyttänyt kaikki Dublin-sopimuksen mukaiset palautukset vain Kreikkaan.

Korkein hallinto-oikeus korostaa päätöksessään, että Unkariin palauttamista koskeva tilanne saatetaan arvioida uudestaan, jos Unkari muuttaa turvapaikkakäytäntöjään.

Unkarin Helsinki-komitean edustaja Tudor Rosu ei usko, että Dublin-palautukset Suomesta Unkariin jatkuvat vielä pitkään aikaan.

”Tällä hetkellä ei ole nähtävissä mitään merkkejä siitä, että Unkari muuttaisi käytäntöjään tavalla, jota suomalaistuomarit voisivat pitää oikeudenmukaisena.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat