Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten naisten ihosyövät kasvussa – etenkin Helsingin seudulla

Lähes kaikki melanoomat voisi ehkäistä suojautumalla auringon UV-säteilyltä paremmin.

Kotimaa
 
Olli Häkämies
Ihosyövän tärkein syy on palaminen auringossa. Kuvassa uimareita ja auringonottajia Hietaniemen uimarannalla Helsingissä.
Ihosyövän tärkein syy on palaminen auringossa. Kuvassa uimareita ja auringonottajia Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Kuva: Olli Häkämies
Fakta

Suojaudu näin

 Seuraa Ilmatieteen laitoksen UV-indeksiä. Jos indeksi on 3 tai suurempi, kannattaa suojata iho auringon UV-säteilyltä.

 Varoitus voimakkaasta UV-säteilystä annetaan, kun indeksi on vähintään 6. Silloin suojautuminen on erityisen tärkeää.

 Suojautumisen tarvetta voi arvioida omasta varjostaan: mitä lyhyempi varjo, sen tärkeämpää suojautuminen on.

 Vaatteet ja aurinkorasva suojaavat palamiselta.

 Varjoon hakeutuminen on myös tehokas keino. Pysyttelemällä varjossa keskipäivän aikaan voi puolittaa UV-säteilyaltistuksensa.

Lähes kaikki, jopa 90 tai 95 prosenttia vakavimmista ihosyövistä eli melanoomista olisi estettävissä, jos ihmiset suojautuisivat auringolta ja varoisivat polttamasta ihoaan auringossa.

Suomalaiset tietävät, että auringon UV-säteily aiheuttaa ihosyöpäriskin, mutta auringolta ei silti suojauduta tarpeeksi hyvin. Säteilyturvakeskuksen tekemän kyselyn mukaan osa ihmisistä suhtautuu ihosyöpäriskiin välinpitämättömästi. Välinpitämättömien joukkoon kuuluu osa nuorista, alle 30-vuotiaista naisista.

Nuorten joukossa ihosyöpien määrä onkin kasvanut huomattavasti kymmenen viime vuoden aikana. Kaikkein eniten tapausten määrä on noussut nuorten, Helsingin seudulla asuvien naisten joukossa.

Erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta toteaa, että vaikka ihosyövän riski tunnetaan, nuoret haluavat ottaa aurinkoa ja ruskettua. Kyselyn mukaan etenkin naisten kohdalla asenne UV-säteilyltä suojautumiseen muuttuu, jos perheeseen tulee lapsia.

”Siinä vaiheessa aletaan suojata lasten ihoa ja samalla sitten suojaudutaan itsekin paremmin kuin ennen. Miesten kohdalla tätä muutosta ei näy. He tuntuvat pysyvän uppiniskaisina koko ikänsä”, Ylianttila sanoo.

Melanooma on nykyisin maailman nopeimmin yleistyvä syöpä. Vaikka siihen sairastutaan useimmiten vasta vanhana, kuten useimpiin syöpiin, melanoomasta on jo tullut yleinen myös nuorilla naisilla.

Vuonna 2014 melanoomaan sairastui noin 700 miestä ja 670 naista.

Melanooman hoitotulokset ovat hyvät. Kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista elossa on naisista 89 prosenttia ja miehistä 80 prosenttia.

”Melanooma on potentiaalisesti ilkeä tauti, mutta sen ennuste on kuitenkin nykyisin hyvä”, sanoo Pirkanmaan syöpäyhdistyksen ylilääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Miehet paranevat ihosyövästä siis huonommin kuin naiset. Tämä johtuu osittain siitä, että miehet hakeutuvat lääkäriin myöhemmin, mutta kokonaan se ei lukuja selitä. Miesten paranemisluvut ovat huonommat, vaikka verrattaisiin samassa vaiheessa hoitoon hakeutuneita naisia ja miehiä.

”Tälle on etsitty selitystä hormonaalisista tekijöistä, mutta täysin tätä ei osata selittää. Emme tiedä, mistä ero paranemisessa johtuu”, Vuoristo sanoo.

Näin ihosyöpä syntyy
Näin ihosyöpä syntyy
Ihon palaminen lisää melanooman riskiä. Grafiikka Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat