Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintola käytti invavessaa varastona – ”Riittäisikö anteeksipyyntö, jos naistenvessa puuttuisi?”

Vammaisten syrjintäkielto koskee nyt myös yksityisiä palveluntarjoajia.

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Jukka Kumpuvuori toivoo palveluntarjoajien pitävän huolen myös vammaisten oikeuksista. ”Invavessa varastona on liian yleinen ilmiö.”
Jukka Kumpuvuori toivoo palveluntarjoajien pitävän huolen myös vammaisten oikeuksista. ”Invavessa varastona on liian yleinen ilmiö.” Kuva: Jussi Partanen
Fakta

Muunnettu todistustaakka

 Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja -lautakunta arvioivat syrjintää käyttämällä muunnettua todistustaakkaa.

 Tämä tarkoittaa, että jos henkilö esittää todisteita todennäköisestä syrjinnästä, syntyy syrjintäolettama.

Silloin syrjinnästä epäillyn pitää pystyä todistamaan, ettei syrjintää ole tapahtunut.

 Rikosjutuissa todistustaakka on syyttäjällä.

Turku

Vammaisten oikeuksien puolustajana tunnettu lakimies Jukka Kumpuvuori oli syömässä turkulaisravintolassa toukokuussa. Pyörätuolia käyttävä Kumpuvuori pyysi käyttää invavessaa. Se ei onnistunut, sillä vessa oli varastotilana.

”Suomessa ajatellaan, että tällaisessa tapauksessa riittää, kun pyytää vammaiselta anteeksi vaikka jälkikäteen. Riittäisikö anteeksipyyntö, jos ravintolasta puuttuisi naistenvessa?”, Kumpuvuori kysyy.

Hän otti yhteyttä ravintolan omistajiin kolmen kuukauden kuluttua tapahtuneesta ja vaati hyvitystä. Ravintolan omistajat kiistivät syrjinnän, pitivät yhteydenottoa uhkailuna ja tyrmäsivät tuhansien eurojen hyvitysvaatimuksen.

Kumpuvuorella on kuitenkin oikeus vaatia hyvitystä. Viime vuonna voimaanastuneen yhdenvertaisuuslain mukaan vammaisten syrjintäkielto koskee myös yksityisiä palveluntarjoajia, esimerkiksi ravintoloita. Vammaiselle pitää tarjota lähtökohtaisesti samat mahdollisuudet yrityksen palveluihin kuin muillekin asiakkaille.

Aiemmin yhdenvertaisuuslakiin oli kirjattu vammaisten syrjintäkielto työpaikoilla ja kouluissa.

Vähimmäishyvitystä syrjinnästä ei ole kirjattu. Vertailun vuoksi: tasa-arvolain syrjintäkiellon rikkomisen vähimmäishyvitys on 3 240 euroa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta vahvisti maaliskuun lopussa, että ravintolan menettely oli Kumpuvuoren tapauksessa syrjintää. Mahdollisesta hyvityksestä päättää kuitenkin vasta käräjäoikeus.

Lakimuutos on lisännyt vammaisten yhteydenottoja yhdenvertaisuusvaltuutetulle sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle.

”Laissa on etsitty tasapainoa yritysten velvollisuuksien ja vammaisten oikeuksien välille. Totta kai lain pitää olla niin tehokas, että se tarvittaessa pakottaa yritykset muutoksiin”, sanoo toimistopäällikkö Rainer Hiltunen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi kutsua osapuolet neuvotteluun, jossa asia pyritään ratkaisemaan. Silloin yritys voi sitoutua maksamaan lain mukaisen hyvityksen.

”Monessa paikassa ei edes haluta ymmärtää asiakaskunnan monimuotoisuutta, vaikka palvelut voitaisiin pienillä muutoksilla tuoda kaikkien saataville”, Hiltunen sanoo.

Hän painottaa, että valtaosa syrjinnästä jää peittoon. Valtuutetun toimistoon tulee vuosittain tuhatkunta yhteydenottoa. Näistä muutama kymmenen etenee sovintoneuvotteluun asti.

Syrjinnästä ilmoittaminen lautakunnalle tai valtuutetulle on maksutonta. Tämä on tärkeää, koska 90 prosenttia vammaisista elää köyhyysrajalla.

Kumpuvuori kertoo, että hänellä on on vireillä ”alle viisi valitusta” syrjintäkieltoon liittyen, vaikka hänen mukaansa syytä useampaankin olisi.

Käräjäoikeus ratkaisee syrjintätapaukset, mutta vain harvoin oikeuden näkemys eroaa lautakunnan näkemyksestä.

Kumpuvuori painottaa, ettei hän ole keräämässä rahaa yrityksiltä, jotka eivät tunne uutta lakia. Hän tähtää laajempaan asennemuutokseen.

”Tämä on uuden lain ikävä vaihe. Toivoisin, että paikalliset yrittäjäyhdistykset kouluttaisivat yrityksiä, niin ettei vammaisen tarvitse olla se hankala osapuoli. Kummasti asenteet kuitenkin muuttuvat kun joutuu avaamaan lompakkonsa”, hän sanoo.

Oikaisu torstaina 21.4. kello 6.44. Korjattu Kumpuvuoren titteli lakimieheksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat