Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustyön professori teki oman hoitotahdon: Antakaa suklaata, älkää sitoko!

Jaakko Valvanne muistuttaa, että vanhuus ei ole elämän loppumista vaan sen täyttymistä.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Vuonna 2015 Jaakko Valvanne oli ehdolla vuoden positiivisimmaksi tamperelaiseksi. Voittoa ei tullut, mutta häviö oli kunniakas, sillä voiton veivät Tappara ja Mummon kammarin torkkupeitot.
Vuonna 2015 Jaakko Valvanne oli ehdolla vuoden positiivisimmaksi tamperelaiseksi. Voittoa ei tullut, mutta häviö oli kunniakas, sillä voiton veivät Tappara ja Mummon kammarin torkkupeitot. Kuva: Reijo Hietanen

Alkuvuodesta professori Jaakko Valvanne mietti, millaista elämää hän tahtoisi elää viimeisinä vuosinaan. Entä viimeisinä päivinä, juuri ennen kuolemaa?

Vastaus oli selvä, mutta pitkä ja monipolvinen: Hän haluaa elää kotona tai iloisessa hoitopaikassa. Hän haluaa liikkua itse, juoda tummaa, alkoholitonta olutta ja syödä joka päivä suklaata. Virret ja ooppera eivät innosta, mutta Abba ja Jenni Vartiainen saavat mielellään soida hänen huoneessaan.

Missään tapauksessa häntä ei saa sitoa eikä riuhtoa.

Valvanne, 66, kirjoitti hoitotahtonsa yhdessä toimittaja Lotta Tuohinon kansa kirjoittamaansa kirjaan 60+ Iloa elämään, joka ilmestyy torstaina.

”Panin siihen täydellisen vastakohdan huonolle hoidolle, jota olen valitettavasti nähnyt vuosien varrella paljon.”

Valvanne on Tampereen yliopiston geriatrian eli vanhuusiän lääketieteen professori, joten hän on seurannut suomalaista vanhustenhoitoa läheltä pitkään. Uskooko hän toiveidensa toteutuvan? ”En usko, mutta toivon. Ainakin tein täysin selväksi, että minuahan ei olkapäistä retuuteta.”

Valvanne on jo vuosia puhunut ikääntyneiden itsemääräämisoikeuden puolesta. Käsite kuulostaa itsestäänselvältä, mutta ei sitä ole. Joitain julmia tapoja, kuten sänkyyn sitomista, pidetään edelleen hyvänä hoitona.

Sitomista perustellaan sillä, että sen avulla estetään vanhuksia kaatumasta ja loukkaantumasta. Valvanne ilmoittaa mieluummin kaatuvansa. ”Jos vaarana on vuoteesta putoaminen, patjani voi siirtää lattialle”, hän kirjoittaa hoitotahdossaan.

Nuorena lääkärinä Valvanne ajatteli toisin. Tai oikeastaan hän ei ollut tullut ajatelleeksi asiaa.

Hän oli töissä terveyskeskuksessa kotisairaanhoidon vastuulääkärinä ja lähti kotikäynnille vanhan rouvan luo. Rouva halusi jäädä kotiin, mutta kotisairaanhoitajan ja Valvanteen mukaan hän ei siellä pärjännyt. Niinpä Valvanne kirjoitti rouvan sisään osastolle.

”Sinne hän sitten muutaman päivän päästä kuoli. Varmaan hän ahdistui siellä, ja minä määräsin rauhoittavia lääkkeitä, jotka hänet sitten lamaannuttivat.”

Myöhemmin hän kysyi vanhustyön luennolla professorilta, kuka päättää vanhuksen elämästä.

Opettaja vastasi: vanhus on iäkäs aikuinen, jolla on oikeus tehdä muiden mielestä hölmöjä päätöksiä.

Jos vanhus ei ole vakavasti muistisairas, hänellä on oikeus lähteä sairaalasta kun haluaa, käyttää rahansa kuten haluaa ja rakastua, kehen haluaa. Aika moni näistä oikeuksista koskee myös muistisairaita.

”Muistisairaalla on oikeus rakastua, seurustella ja harrastaa seksiä, jos niin haluaa. Jos kaksi hoivakodin asukasta rakastuu ja aloittaa suhteen, omaisten ja henkilökunnan pitäisi olla puuttumatta. Toivoisin, että puolisotkin pystyisivät sivuuttamaan mustasukkaisuutensa. Kumppanihan ei edes muista olevansa naimisissa.”

Helsingissä on kaksi taloa, joiden näkeminen puistattaa Valvannetta. Toinen on entisen asunnon ikkunasta näkynyt koulu, jonka katolta hän suunnitteli usein hyppäävänsä. Toinen on Hakaniemen Ympyrätalo, jonka alakerran Alkosta hän joskus haki olutta yksinäistä ylityöiltaa helpottamaan.

Psykoterapeutin mukaan Valvanne ei ollut alkoholisti. Omasta mielestään hän oli. Tällä ei ole väliä, sillä joka tapauksessa kävi selväksi, että hän oli riippuvainen alkoholista.

Juominen ei haitannut työtä, mutta perhettä haittasi. Valvanteesta tuli humalassa ilkeä ja aggressiivinen.

”Tein vaimolleni paljon sellaista, mitä kadun. Hän pelkäsi minua, kun olin humalassa. Syystäkin. Sain sellaisia raivokohtauksia, että väänsin kädestä tai heitin pullolla. Onneksi en osunut.”

Juominen ja väkivalta loppuivat 15 vuotta 6 kuukautta ja 20 päivää sitten.

Oli loma, ilta oli ollut huono. Aamulla Valvanne sanoi vaimolleen, ettei tänään juo. Enempää hän ei uskaltanut luvata. Monta vuotta kului niin, että päätös piti tehdä joka aamu uudelleen.

Vaimo on antanut anteeksi, monesti. Vaikeimpia hetkiä on silti vaikea unohtaa.

”Anteeksipyyntö ei poista hänen kokemuksiaan. Luottamus pitää rakentaa uudelleen, hauraammalta pohjalta. Tiedän, että hän rakastaa minua kaiken tämän jälkeenkin. Silti mietin, mitä hän mahtaa ajatella minusta, kun olen kuollut ja hän katsoo kuvaani. Ovatko päällimmäisinä hyvät vai huonot hetket?”

Vanheneminen on kuivumista, kaljuuntumista, nivustyrää ja polvisärkyä. Sen tietää Valvannekin.

Silti hän ajattelee, että kuudenkympin jälkeen elämä voi mennä parempaan suuntaan. Hoksaaminen ehkä hidastuu, mutta kyky asettaa asiat mittasuhteisiin kirkastuu.

Eläkevuosiin voi vaikuttaa eniten itse.

”Olisinhan toivonut, että minunkin polveni olisi hoidettu kuntoon pillerillä tai leikkauksella. Mutta ei, itse pitää kävelylle mennä ja painoja nostella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat